Lautapeli joululahjaksi? – Joululahjasuositukset lapsille ja perheille 2023

Lautapeli on mitä mainioin joululahja. Mitä suosittelisin joululahjaksi pienelle pelaajalle, entä koululaiselle perheineen? Listalla on meidän perheen suosituksia, rajauksena vain suomenkielisiä pelejä ja kohtalaisen helposti lähestyttäviä. Kaikki eivät ole enää ihan uusia, mutta uudempia kuin ne oman lapsuuden ikilempparit. Jos peliä ei löydy lähimarketista, sen löytää melko varmasti lautapelikaupan hyllystä tai verkosta.

Kannattaa kurkata lisäksi Lautapelioppaan joululahjasuositukset. Edellisen kerran tein listan vuonna 2020, sieltäkin voi löytää hyviä pelejä.

Ensipelit

Ihan pienimpien kohdalla harjoitellaan pelaamista, kuten oman vuoron odottelua ja yhdessä toimimista. Ehdoton oma lempparini ihan pienimpien peleistä on saksalaisen HABAn Minun ensimmäinen pelini Hedelmätarha (2009). Se on yhteistyöpeli, jossa pyritään keräämään hedelmät ennen kuin korppi ehtii hedelmätarhaan. Samanmoisissa keltaisissa laatikoissa löytyy muitakin mainioita pienten pelejä ikäsuosituksella 2+, kuten blogissakin arvioitu Minun ensimmäinen pelini Työmaa. Kiinnostava teema ja riittävän kestävät, värikkäät komponentit ovat hyvän pelin merkki. Muiltakin julkaisijoilta löytyy kivoja pelejä, ja olennaisessa osassa on aikuisen osallistuminen ja innostaminen pelaamaan – sillä on jopa suurempi rooli kuin sillä mitä lopulta pelataan.

Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha

3-5 vuotiaat

Pienimpien pelaajien kanssa oivallisia ovat esimerkiksi yhteistyöpelit, kuten Karuba Junior (2017), jossa etsitään aarteita laattareittejä rakentamalla. Suomenkieliset säännöt löytyvät ainakin Tevellan sivuilta, jos ei pelilaatikosta. Häviäminenkin on mukavampaa porukassa ja ilo voitosta jaetaan yhtä lailla. Meillä myös tasapainottelua vaativat pelit ovat alkaneet kiinnostaa tässä iässä, esimerkkinä yhteistyöpeli Timanttiponit – Pilvien pinoamispeli (2019) tai jo lähes peliklassikoksi noussut Eläinpyramidi (2005). Muita nelivuotiaan kanssa meillä pelattuja pelejä löytyy täältä.

Karuba Junior

Vielä uudemmista peleistä mainioita ovat esimerkiksi viime vuoden Vuoden lastenpeli -voittaja lohikäärmepeli Dragomino (2020) (arvio) ja tämänvuotinen voittaja Lankulle! (2022/2023). Nämä ovat hyviä valintoja n. 4-5-vuotiaasta alkaen. Ensimmäisessä rakennetaan maastoa laatoista ja etsitään lohikäärmevauvoja. Jälkimmäinen on onnenkoetuspeli, jossa merirosvonorsut kävelevät lankulla ja toivovat etteivät tipahda ensimmäisenä. Nelivuotias on peliin aivan ihastunut.

Lankulle!

Eskari-ikäiset ja pikkukoululaiset

Tässä alla ovat meidän eskarilaisen lempparit eli ne, mitä juuri nyt meillä pelataan: Zombie Kidz Evolution (2018) ja Karak (2017). Voin suositella näitä ihan varauksetta. Jos lukemaan opettelu on ajankohtaista, voisi mukava lahja olla myös Opetellaan – Sanaralli (2023).

Zombie Kids Evolution on yhteistyöpeli, jonka säännöt kehittyvät pikkuhiljaa pelikertojen myötä monimutkaisemmiksi. Teemana on zombien häätäminen. Sitä meillä eskarilainen on pelannut tosi paljon, lähinnä aikuisen kanssa, mutta myös isosisarusten kanssa. Lisää pelistä täällä.

Zombie Kidz Evolution

Karak (2017) pelissä tutkitaan linnan raunioita ja etsitään aarteita taistellen samalla vastaantulevia otuksia vastaan. Pelaajien hahmoilla on keskenään hieman erilaiset voimat ja joka pelin alussa onkin kiva pohtia millä hahmolla tällä kertaa pelaisi.

Karak

6-7 -vuotiaasta alkaen voi jo hyvin kokeilla monia perhepelejä. Meillä tähän on vaikuttanut perheen muu kokoonpano. Tällä hetkellä 6-vuotias pelaa lastenpelejä, koska mukana on myös 4-vuotias pikkuveli. Edellinen 6-vuotiaamme (nyt 12-v) puolestaan pelasi 6-vuotiaana jo perhepelejä isosiskonsa ja vanhempien kanssa. Lasten oppimiskyky on uskomaton ja rohkeasti kannattaa kokeilla.

Isommat koululaiset perheineen (eli kevyempää pelattavaa ihan kaikille)

Tämän vuoden Pelaajien Valinta -finalistit ovat hyviä valintoja lahjaksi. Perhesarjan finalisteista nostan esiin Cascadian (2021) (arvio) ja Akropoliksen (2022) (arvio). Ensimmäisessä rakennetaan maisemaa ja maastolaattojen päälle asetellaan eläimiä, toisessa kaupunkilaattojen avulla rakennetaan monikerroksinen kaupunki. Molemmat ovat helposti lähestyttäviä laattojenasettelupelejä.

Cascadia

Aiempienkin vuosien Pelaajien Valinta-voittajat kannattaa katsastaa: esimerkiksi Sagrada (2017) ja Räävelin rohtotohtorit (2018) ovat erinomaisia valintoja pukinkonttiin. Ensimmäinen on aivopähkinä, jossa asetellaan noppia värien ja numeroiden perusteella erilaisiin asetelmiin, ja jälkimmäinen on hauskaa onnenkoetusta, jossa ostetaan nostopussukkaan raaka-aineita, joista keitetään helposti räjähtävää soppaa.

Sagrada lautapeli
Sagrada

Peliklassikot ovat klassikoita syystä, eli jos hyllystä ei vielä löydy reitinrakentelupeli Menolippua (Ticket to Ride) tai laattojenasettelu Carcassonnea, on niistä monenlaisia versioita. Oma lempparini on Carcassonne Kivikausi (2002), ja mielenkiintoinen uutuus on myös yhteistyöpeliversio Carcassonne – Sumujen sankarit (2022).

Jos peliin pitää mahtua koko suku, on suoraviivainen ja helppo onnenkoetuspeli Family Inc. (2021) hyvä valinta. Siihen mahtuu jopa seitsemän ja säännöt selittää ihan hetkessä. Myös vähemmän pelanneiden on helppo tulla tähän mukaan.

Vähän eri tyyppisiä pelejä ovat meillä isompien lasten kanssa suursuosioon nousseet MicroMacro Rikospaikalla (2020) (arvio) ja MicroMacro Itse Teossa (2021). Näissä selvitellään rikosmysteerejä suurella kartalla sitä intensiivisesti tutkien. Ei siis lautapelejä ihan perinteisessä mielessä, mutta hurjan koukuttavaa puuhaa.

MicroMacro

Jo enemmän pelanneille

Sitten kun on jo vähän enemmän pelannut, voi perhepelien osalta siirtyä perhepeli plus -osastolle. Tällaisia vähän hankalammin lähestyttäviä, mutta kuitenkin lopulta suoraviivaisia ovat esimerkiksi kaunis lintupeli Wingspan (2019), pakanrakennusta ja työläistenasettelua yhdistelevä seikkailupeli Arnak (2020), luonnonhenkiä sisältävä pakanrakennusta ja laattojen asettelua yhdistävä Living Forest (2021) ja supersöpö lohikäärmepeli Flamecraft (2022).

Kaikissa on paljon kaikkea, mutta silti suoraviivaiset vuorot, kunhan säännöt saa kahlattua läpi. Netistä löytyy myös video-ohjeita pelaamiseen. Näitä uskaltaa kokeilla esimerkiksi jo 10-12 -vuotiaiden kanssa, jos lautapelejä on pelattu jo paljon. Arnak on tästä valikoimasta raskain, muut ovat jonkin verran kevyempiä.

Wingspan lautapeli
Wingspan

Tietopelisuosituksia

Smart 10 (2017) ja Smart10 Junior (2018) ovat mainioita tietopelejä, jälkimmäinen on lasten versio. Nerokas vastaussysteemi antaa joka kysymykseen valinnanvaraa, joten ihan kaikkea ei tarvitse tietää ja arvatakin voi, jos uskaltaa, sillä väärästä vastauksesta menettää sen kierroksen pisteet. Smart10:iin on myytävänä erilaisia lisä- ja teemapakkoja. Arvio lasten versiosta täällä. Sen pelaaminen on mukavaa aikuisellekin.

Smart10 Junior

Fauna (2008) on eläintietopeli, jossa yritetään arvata (tietää) eläinten asuinpaikkoja, pituuksia, painoja ja häntien pituuksia. Toisten arvaukset näkee pelilaudalla, ja koska lähelle osuneista arvauksista saa myös pisteitä, voi myös peesata toisten veikkauksia. 

Luontoteemaan osuu myös peliuutuus Äiti Maa (2023), josta lisää täällä. Se nostaa esiin ajankohtaisia ja tärkeitä kestävän kehityksen teemoja yhteistyöpelin muodossa. Osa jutuista voi olla aikuiselle vieraita, mutta koululaisille tuttuja.

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus