Star Wars: The deckbuilding game

Star Wars: The deckbuilding game (2023) on pakanrakennusta kaksinpelinä. Imperiumi ja Kapinaliitto taistelevat elokuvasarjassa vastakkain, ja niin myös tässä pelissä. Toinen pelaajista edustaa Imperiumia ja toinen Kapinaliittoa, ja kortit ovat sen mukaisia. Olennaisessa osassa on tietenkin myös voima.

Ikäsuositus: 12+
Pelaajamäärä: 2
Peliaika: 30 min

Mistä on kyse?

Caleb Gracen suunnittelemassa pelissä kumpikin pelaaja (Imperiumi ja Kapinaliitto) saavat ominaisuuksiltaan identtiset aloituspakkansa ja pakallisen tukikohtakortteja, jotka ovat kummallakin eri. Alkuun molemmilla on näkyvissä aloitustukikohta, ja kaikki tähtää vastapuolen tukikohdan tuhoamiseen. Kun yksi tukikohta on tuhottu, saa tuhotun tukikohdan omistaja valita näkyville uuden tukikohdan. Pelin voitto saavutetaan, kun vastustajan tukikohta on tuhottu neljästi (tai aloittelijan pelimuodolla kolmesti). Tukikohtia kummallakin on kuitenkin enemmän kuin neljä, joten niistä voi valita aina tuhoutumisen jälkeen kulloiseenkin pelitilanteeseen sopivan näkyville.

Vuorollaan saa pelata käsikortteja ja tehdä niiden mukaisesti toimintoja. Osalla korteista on erikoisominaisuuksia, kuten ylimääräisiä bonuksia tai vahinkoa vastustajalle. Kortit voivat olla hieman voimakkaampia, jos ”voima on kanssasi” eli voimamittari on sinun puolellasi. Lisäksi korteissa on resursseja, hyökkäysvoimaa ja voimaa. Voima siirtää voimakuutiota voimamittarilla sinun puolellesi päin. Pelatut ja ostetut kortit menevät poistopakkaan, ja vuoron lopussa käsikortit täydennetään aina viiteen. Kun nostopakka loppuu, poistopakasta sekoitetaan uusi nostopakka, ja uudet ostetut kortit pääsevät pikkuhiljaa kiertoon.

Galaksirivillä on yhtä aikaa näkyvillä kuusi korttia. Ne nostetaan nostopakasta, jossa on sekaisin sekä neutraaleja kortteja että kummankin pelaajan edustaman puolen omia kortteja. Käsikorttien resursseilla voi ostaa omia tai neutraaleja kortteja. Ostettavissa on olevat kortit ovat joko unit-kortteja (kuten Prinsessa Leia tai Chewbacca) tai capital ship-kortteja. Toisen kortteja voi puolestaan tuhota galaksiriviltä hyökkäysvoimaa käyttäen, jolloin saa pienen palkkion, esimerkiksi voimaa, resursseja tai lisäkortteja.

Galaksirivillä on tarjolla sekä neutraaleja että molempien puolten omia kortteja

Galaksirivin lisäksi hyökkäysvoimalla voi hyökätä vastustajan tukikohtaan tai sitä suojaavaan capital ship -alukseen. Kaikki vastustajan pelaamat capital shipit pitää aina tuhota ennen kuin pääsee käsiksi tukikohtaan. Capital shipeistä on muutakin etua kuin suojaus – niillä voi olla monenlaisia erikoisomisnaisuuksia. Osalla voi esimerkiksi korjata tukikohtaan jo tehtyä vahinkoa. Kun jommalta kummalta puolelta on tuhottu neljä tukikohtaa, peli päättyy.

Hyvin puolustettu tukikohta: kolme alusta vartioimassa

Star Wars: The deckbuilding game vs. Star Realms

Jos Star Realms (2014) on tuttu, on tämä käytännössä sama peli muutamilla muutoksilla ja Star Wars -teemalla. Mielestäni nämä muutokset ovat ihan edukseen, ja olen kallistunut pitämään jopa enemmän tästä Star Wars -versiosta.

Star Wars -versiossa erityistä Star Realmsiin verrattuna on se, että tarjolla olevista korteista voi tuhota vastustajan kortteja galaksirivistä jo ennen kuin ne päätyvät toiselle.

Lisäksi Star Realmsissa vastustajalla on elämäpisteitä 50 ja tukikohtakorttien pisteet, kun taas Star Wars -versiossa näiden molempien sijaan on vahvemmat tukikohtakortit, joilla on erikoisominaisuuksia. Star Realmsin outpostit vastaavat käytännössä tämän pelin Capital Shippejä. Vahinkokuutiot tekevät alusten ja tukikohdan kunnon seuraamisesta helppoa.

Yksi olennainen ero on myös, että Star Wars -pelissä hyökkäysvoimaa ei lasketa yhdeksi köntäksi, vaan kortilla tai korttijoukolla hyökätään tiettyyn kohteeseen. Yhden kortin hyökkäysvoimaa ei siis voi jakaa. Tämä on myös hyvä temaattinen valinta. ”Prinsessa Leia hyökkää nyt tänne sun tukikohtaan”.

Kokemuksia pelistä

Alun perin peli ei innostanut itseäni kovinkaan kahdesta syystä. Lisenssituote ei aina takaa hyvää peliä, ja toisaalta myös Star Wars -teema on sellainen, joka ei itseäni niin kutkuta, sillä en ole suurikaan fani – en ole edes nähdyt kaikkia elokuvia. Luin kuitenkin pelistä hyviä arvosteluja, ja puoliso pitää Star Warsista, joten mielipide muuttui siinä määrin, että otettiin peli mieluusti testiin.

Syksy on ollut jotenkin uuvuttavaa aikaa, joten lyhyt puolen tunnin peli (tai ehkä kaksi jos tappio jää kaihertamaan) on ollut oikein sopivaa pelattavaa. Ennakko-odotukset ylittyivät reilusti, ja tämä on oikeinkin erinomainen peli. Peli on pikkupelin ja ison pelin välimaastosta eli sellainen, joka ei vie paljon aikaa, mutta kuitenkin pelaamisesta jää ”ison pelin fiilis”.

Vuorovaikutus on isossa osassa peliä, kun voittopisteiden sijaan voittoon tarvitaan hyökkäyspisteitä. Se, että tarjolla on satunnaisella jakaumalla neutraaleja, omia ja toisen kortteja, voi aiheuttaa välillä sen, että tarjolla onkin vain toisen kortteja, eikä itse pääse ostamaan mitään. Tilannetta voi helpottaa se, että voit tuhota jonkin kortin ja se korvautuu heti uudella, mutta välillä korttituuri voi vain olla huono. Meillä on välillä käynyt näin ja onhan se pitkään jatkuessaan turhauttavaa.

Yksittäiseen peliin tulee vain osa korteista ja niistäkin osan pelikaveri tuhoaa ennen kuin pystyt niitä ostamaan. Tämä tekee peleistä keskenään erilaisia ja tuo niihin vaihtelua. Ei voi joka kerralla luottaa samaan hyväksi todettuun strategiaan. Tukikohtien valinnalla voi myös ohjailla peliä, ja tukikohta, joka oli hyvä jossakin pelissä ei olekaan niin hyvä valinta toisessa, pelitilanteesta riippuen.

Imperiumin kortteja, neutraaleja kortteja ja Kapinaliiton kortteja

Jokunen vuosi sitten kirjoitin pakanrakennuspeleistä, ja silloin meiltä löytyi omasta hyllystä vain Dominion. Sen jälkeen on hyllyyn tullut myös Star Realms, Clank!, Dune Imperium ja Lost Ruins of Arnak. Monia muitakin mieluisia on tullut pelattua, ja pakanrakennuspeleistä kyllä tykkään. Tämä on Star Realmsia pidempi, mutta puolituntisena lyhyempi kuin meidän muut saman genren edustajat. Omaan makuun Star Realms on ollut hieman liiankin napakka, joten tässä on vähän pidempi vaihtoehto. Star Wars: The Deckbuilding Gamelle suositus siis ja erityisesti, jos Star Wars -teema puree.

Arvostelukappaleesta kiitos Asmodee Nordics!

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus