Coffee Rush -lautapeli – kiirettä kahvilassa

Kahvilan tuoksut ovat sekoitus vastajauhetun kahvin, tuoreiden leivonnaisten ja paistettujen herkkujen aromia. Kiireessä tilausten huutoja ja espressokoneen surinaa täydentävät asiakkaiden vilkas puheensorina ja astioiden kilinä. Tähän tunnelmaan sijoittuu Euijin Hanin suunnittelema ja Siwon Hwangin kuvittama Coffee Rush -lautapeli (2023).

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30 min

Mistä on kyse?

Coffee Rushissa kullakin pelaajalla on oma työpiste kahvilassa ja pelin kuluessa toteutetaan asiakkaiden tilauksia: kahvia, erilaisia kahvijuomia ja teetä. Raaka-aineet eri tilauksiin kerätään yhteisellä pelilaudalla liikkumalla. Resurssien keräämistä ja liikkumista on mahdollista päivittää eri tavoin paremmaksi ja tehokkaammaksi pelin aikana – päivitykset maksetaan valmistuneilla tilauksilla.

Jokaisella pelaajalla on edessään kolme kuppia, joihin juomia valmistetaan – kolmea tilausta voi siis valmistaa yhtä aikaa. Tilaukset ovat kortteina, jotka joka kierros siirtyvät yhden pykälän alemmas tilauslistalla. Jokainen tilaus tulee saada valmiiksi neljän pelikierroksen aikana, muuten se siirtyy miinuspisteeksi.

Coffee Rush ei nimestään huolimatta ole nopeuspeli. Kiireen tuntu luodaan sillä, että muiden pelaajien toteuttamat tilauskortit generoivat muille pelaajille lisää tilauksia. Tilauksia tulee todennäköisesti koko ajan enemmän kuin voit toteuttaa, sillä pelijärjestyksessä kaksi seuraavaa pelaajaa saa lisäkortin jokaisesta pelaajan toteutettamasta tilauksesta: käytännössä siis yhdelle pelaajalle tulee toteutettavaksi sen verran tilauksia mitä kaksi pelaajaa pystyisi helposti toteuttamaan.

Osa tilauksista on hieman monimutkaisempia valmistaa. Niiden tekemisestä saa kiiremerkkejä, joilla saa liikkua ylimääräistä resursseja kerätessä. Samanlaisen kiiremerkin saa myös, jos tilausta ei saa neljän kierroksen aikana valmiiksi. Se tasoittaa peliä.

Peli päättyy sen kierroksen lopussa, kun tilauskortit loppuvat tai joltain on mennyt viisi tilausta toteuttamatta ohi. Pisteitä saa toteutetuista tilauksista ja niillä ostetuista päivityksistä. Ohi menneet tilaukset ovat miinuspisteitä. Parhaat pisteet kerännyt on paras barista ja pelin voittaja.

Kokemuksia pelistä

Coffee Rush on helposti lähestyttävä ja kevyt perhepeli. Säännöt ovat selkeät ja peli niiden perusteella helposti haltuun otettavissa. Kaksinpelissä on muutamia eroja kolmin- ja nelinpeliin, mutta pelikokemus on hyvin samanlainen. 30 min peliaika pitää melko hyvin paikkansa, jos resursseja kerätessä kukaan ei jää analysoimaan tilannetta liikaa.

Pelissä on mukana melko paljon tuuria siinä, mitä juomia valmistettavaksi saat, sillä ne nostetaan sokkona pakasta. Muutama kahviannos on selkeästi muita helpompi ja vaatii vain kaksi ainesosaa. Pari tämmöistä antaa jo hyvän kaulan muihin. Säännöissä on tähänkin apukeino, jos tämä häiritsee – tarvittaessa helpoimmat voi jakaa pelaajille heti alkuvalmistelujen aikana.

Vaikka valmistuvat tilaukset generoivat tilauksia toisille, ei voi sanoa, että pelissä olisi paljonkaan vuorovaikutusta. Toisen pelaajan valinnat vaikuttavat hieman liikkumiseen pelilaudalla, sillä liike ei saa pysähtyä ruutuun, jossa on toisen pelaajan pelinappula. Usein reitin pelilaudalla voi kuitenkin suunnitella niin, että se ei vaikuta resurssien kertymiseen. Toisaalta yksi mahdollisista päivityksistä resurssien keräämiseen antaa resurssit tuplana niistä ruuduista, joissa on toisen pelaajan pelinappula.

Komponentteja ei voi tätä peliä tarkastellessa sivuuttaa, koska ne ovat melkoisen hienot. Juomat kasataan pikkuriikkisiin läpinäkyviin muovikuppeihin ja raaka-aineet (teelehdet, suklaat, kermavaahdot, jääpalat..) ovat ”aidon” mallisia pieniä muovikappaleita. Pieniä osasia ja kuppeja käsitellessä meinasi kyllä itselläni välillä sorminäppäryys loppua kesken, mikä vie huomion pelissä vähän sivupoluille. Mutta ovathan ne hienoja, ja innostivat esimerkiksi 6-vuotiaamme tämän pelin pariin, vaikka hän ei vielä paljonkaan perhepelejä ole pelannut.

Pelin arvostelukappale on saatu Asmodee Nordicsilta. Kiitos!

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus