Origamiteemainen korttipeli Sea Salt & Paper

Sea Salt & Paper (2022) on pikkuinen korttipeli, joka pääsi Spiel des Jahresin suosituslistalle vuonna 2023. Sitä en kuitenkaan ollut sen kummemmin rekisteröinyt peliä kokeillessani loppuvuodesta 2023, mutta niinpä vain peli päätyi saman tien ensipelin jälkeen omalle ostoslistalle.

Pelin ovat suunnitelleet Bruno Cathala ja Théo Rivière. Ensimmäisen muita tuotoksia mm. Five Tribes (2014) ja Kingdomino (2016), ja jälkimmäisellä esimerkiksi Draftosaurus (2019) (ja blogistakin löytyvä Sticky Chameleons (2017). Laatua voi siis odottaakin. Mikäs tässä pelissä nyt on sitten niin mainiota?

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30 min

Sea salt & paper lautapeli korttipeli

Mistä on Sea Salt & Paperissa on kyse?

Sea Salt & Paper on settienkeräyspeli, jossa keräilyn kohteena ovat meriteemaiset origamit. Korteissa on erilaisia aiheita: rapuja, uimareita, haita, veneitä ym. ja lisäksi ne ovat eri värisiä: korttivärejä on 11.

Pisteitä saa neljällä tavalla: muodostamalla korttipareja sekä keräämällä samanvärisiä kortteja, erilaisia settejä ja kertoimia seteille. Korttiparit antavat vain yhden pisteen, mutta parin pelaamalla saa myös bonustoiminnon. Lisäksi pakassa on merenneitokortteja, jotka antavat pisteitä väreistä, mutta myös päättävät pelin samantien voittoon, jos niitä onnistuu keräämään käteensä kaikki neljä. Sellaista ei meidän peleissä vielä ole käynyt.

Sea salt & paper lautapeli korttipeli

Pelissä pöydällä on nostopakka ja kaksi kuvapuoli ylöspäin olevaa poistopakkaa (alussa kaksi satunnaista korttia). Vuorossa oleva pelaaja voi valita ottaa jommankumman poistopakan päällimmäisen kortin tai nostaa kaksi korttia sokkona nostopakasta. Näistä pidetään toinen ja toinen laitetaan jomman kumman poistopakan päälle.

Tämän jälkeen pelaaja voi pelata kädestään korttiparin tai korttipareja pöytäänsä. Vain pöytään pelatut korttiparipisteet näkyvät toiselle pelaajalle, usein suurin osa pisteistä on kädessä piilossa. Korttiparin pelaaminen antaa määrätyn bonustoiminnon, kuten uuden vuoron, satunnaisen kortin toisen pelaajan kädestä tai itse valitun kortin jommasta kummasta poistopinosta.

Kalaparin pelaamalla saa nostaa kortin pakan päältä. Venepari antaa uuden vuoron.

Näitä vuoroja toistetaan, kunnes pelaajalla on vähintään seitsemän pistettä. Silloin hän voi vuoronsa jälkeen päättää pelikierroksen kahdella eri tavalla tai jatkaa pelaamista normaalisti. Jos pelikierroksen päättää sanomalla STOP, kierros päättyy ja kaikki laskevat pisteensä pöydästään ja kädestään. Jos pelikierroksen päättää sanomalla LAST CHANGE, saavat kaikki muut vielä yhden vuoron. Tämän jälkeen pisteet lasketaan.

Isoin ero kahdessa tavassa on, että STOPilla kierroksen päättäessä kaikki saavat korttiensa pisteet, ja LAST CHANGElla päättäessä joko vain kierroksen päättäjä saa pisteet (jos saa pisteitä eniten) tai kaikki muut saavat pisteet (jos yksikin saa enemmän pisteitä kuin kierroksen päättänyt). Lisäksi LAST CHANGElla päätettäessä jokainen pelaaja saa ylimääräisiä bonuspisteitä korttimäärän verran siitä väristä, mitä hänellä on eniten.

Kierroksia pelataan useita, ja peli päättyy kun joku pelaajista on saavuttanut pelaajamäärästä riippuvan pistemäärän.

Kokemuksia pelistä

Pelin teema sinänsä voisi olla mitä tahansa, mutta origamikuvitus on kyllä ihan loistava. Kalat, laivat, pingviinit ja majakat ovat korttien kuvissa paperista taiteltuna. Kekseliästä ja erilaista. Symboliikka on selkeää ja värit on kuvattu lisäksi pikkukuvina niitä tarvitseville.

Sea salt & paper lautapeli korttipeli
Uimari-hai -parilla saa ryöstää toisen kädestä kortin

Pelin etuna on myös pieni koko – peli on ehtinyt olla meilläkin jo reissupelinä mukana. Sen oppii nopeasti, vaikka toki eri strategioita oppii hyödyntämään paremmin useamman pelin myötä.

Lopetussääntö vaihtoehtoineen on säännöistä se kohta, jota voi joutua muutaman kerran pohtimaan. Mutta nimenomaan lopetusehto tekee pelistä erityisen. Et voi tietää milloin pelikaverisi päättää lopettaa kierroksen tai paljonko pisteitä muilla on. Uskaltaako vielä venyttää yhden kierroksen? Voinko olla varma voitostani ja valita LAST CHANGEn? Jos voittaa LAST CHANGElla saa ison piste-etumatkan, mutta toisaalta mahdollista on myös, että jääkin itse jälkeen muista.

Pisteet riittäisivät kierroksen päättämiseen

Myös rapuparin ominaisuus on hauska – voit valita toisen poistopinoista, selata sitä ja ottaa haluamasi kortin. Alusta asti onkin hyvä seurata, jos jokin mahdollisesti tärkeä kortti menee poistopinoon ja kumpaan niistä. Kierroksen alussa poistoon päätynyt majakka voikin olla myöhemmin tarpeen. Myös toisen pelaajan poistopakoista nostamia kortteja on syytä seurata, ettei syötä tälle vaikkapa juuri niitä puuttuvia pingviinejä. Hylkäämäsi kortti kun tulee aina poistopakan päälle tarjolle seuraavalle pelaajalle.

Korttiparin voi pelata vuoron lopussa ja tehdä siihen liittyvän lisätoiminnon, mutta välillä korttiparin säästäminen käteen ja pelaaminen paremmassa välissä voi olla kannattavaa. Tällöin on kuitenkin mahdollista, että paristasi ryöstetään toinen kortti ennen kuin pääset sen pelaamaan.

Olen pelannut Boardgameareenassa pelin nettiversiota myös Extra salt -lisäosan (2023) kanssa. Vielä pärjäämme livepeleissä ilmankin, mutta eiköhän se mukaan tartu, kun jossain vastaan tulee. Lisäosa tuo peliin 8 uutta korttia. Bga:ssa myös peruspeliä pääsee kivasti kokeilemaan – toteutus on oikein toimiva. Fyysisen pelin saatavuus kun tuntuu olevan tällä hetkellä vähän huono.

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus