Akropolis – laattakaupunki kohoaa korkeuksiin

Akropolis-lautapelissä (2022) akropolis eli linnavuori pitäisi rakentaa eläväiseksi osaksi kreikkalaista kaupunkia rakentamalla sinne asutusta, kauppapaikkoja, kasarmeja sotajoukoille ja paikkoja jumalten palvomiseen. Tätä teemaa toteutetaan laattoja asettelemalla ja linnavuorelle ominaisesti pyritään rakentamaan ylöspäin eli kerroksittain.

Lautapelit.fin suomeksi julkaisema Akropolis-lautapeli ylsi Pelaajien Valinta -lautapelipalkinnon 2023 finaaliin perhesarjassa. Pelaajien Valinta -kilpailusta lisää täällä.

Akropolis lautapeli

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 25 min

Mistä on kyse?

Akropoliksessa rakennetaan kaupunkia, joka koostuu asuinalueista, toreista, kasarmeista, temppeleistä ja puutarhoista. Vuorollaan pelaaja asettaa kolmesta kuusikulmaisesta alueesta muodostuvan laatan kaupunkiinsa. Laatta valitaan yhteisestä valikoimasta – jonosta, josta ensimmäisen saa ilmaiseksi ja seuraavista maksetaan kiviä (puukuutioita). Toisesta yksi kivi, kolmannesta kaksi ja niin edelleen.

Akropolis lautapeli laatat

Aluekolmikon voi asettaa edellisten viereen tai päälle. Päälle laitettaessa laatan pitää kuitenkin olla vähintään kahden laatan päällä – ei siis täsmälleen yhden laatan päällä, ja niin, että kolmikko ei mene osittainkaan tyhjän päälle. Alle jäävistä alueista ei saa enää pisteitä, mutta sen sijaan niistä on mahdollista saada kuutiota. Kaikki peitetyt harmaat alueet eli louhokset antavat kivikuution, eli yhdellä laatalla voi saada jopa kolme kiveä.

Pelin lopussa pisteitä saa eri värisistä alueista pisteytyssääntöjen mukaan. Punaisten kasarmien pitää olla kaupungin reunalla, jotta ne osallistuvat pisteytykseen, violettien temppeleiden toisten laattojen ympäröimänä, ja keltaiset torit eivät saa olla toisen keltaisen vieressä. Sinisistä asuinalueista pisteytetään suurin yhtenäinen alue, ja vihreistä puutarhoista saa pisteitä aina – tai lähes aina.

Kaikkien pisteytysten ehtona on, että kaupungista löytyy edes yksi samanvärinen tähtiaukio. Samanväristen tähtien määrä on kertoimena pisteille, joita saa pisteytettävien heksojen määrän mukaan. Ensimmäisessä kerroksessa kukin pisteytykseen oikeutettu heksa antaa yhden pisteen, toisessa kerroksessa kaksi pistettä, kolmannessa kolme ja niin edelleen. Meidän peleissä ei kyllä neloskerrokseen laattoja vielä kertaakaan saatu. Pelissä tulee mukana myös muunnelmia, jotka nostavat vaikeustasoa.

Akropolis lautapeli

Kokemuksia Akropolis-lautapelistä

Akropolis on meillä toiminut monenlaisessa porukassa, myös isovanhempien kanssa. Peli on helppo opettaa ja sen saa nopeasti pöydälle, sudenkuoppia ei säännöissä ole. Toki pitää muistaa kerätä sekä tähtiä että värillisiä laattoja kustakin väristä, jonka haluaa pisteyttää. Se voi ensimmäisillä kerroilla unohtua, ja esimerkiksi valtavan suuresta asuinalueesta tai muusta hienosti rakennetusta laatta-alueesta saakin vain yksinkertaiset pisteet tai ei pisteitä ollenkaan.. Pisteytyssääntöjä ei tarvitse muistaa ulkoa, sillä siihen on tarjolla selkeät apukortit. Apukorttien lisäksi muutkin komponentit ovat laadukkaita ja kestävän oloisia, laatat ovat vähän paksumpaa pahvia.

Pelikertojen myötä oppii rakentamaan Akropoliksensa niin, että sen saa hyvin nostettua korkeuksiin ilman, että pistelaattoja jää paljon alle. Ilman hyviä rakennussuunnitelmia kolmas kerros saattaa jäädä haaveeksi. Kerroksittain rakentaminen ja sen laskeminen, mitä kerroksiin kannattaa laittaa ja mitä voi jättää toisten laattojen alle onkin mukava puzzle. Paras olisi saada kerrokset rakennettua louhosten päälle, jotta samalla saa tuotettua kiviä. Kuitenkin kaikki laatat sopivat joka paikkaan, eli kiellettyjä paikkoja ei ole, mikä tekee rakentamisesta leppoisaa.

Koska kaikki tieto on koko ajan pelikaverienkin nähtävissä, on periaatteessa ja käytännössäkin mahdollista poimia valikoimasta juuri pelikaverin kipeästi tarvitsema laatta. Tarkoituksella ilman omaa tarvetta tämä ei kuitenkaan kovin monesti pelin aikana ole mahdollista, sillä useinkaan kuutiota ei ole ylen määrin saatavilla, joten valinnan käyttää mieluummin oman kaupungin eduksi kuin toisen kaupunkia vastaan. Näin sanoen vuorovaikutus pelaajien välillä ei ole pelissä pääosassa, mutta ihan huomiottakaan toisen valintoja ei kannata jättää. Esimerkiksi kolmen tähden vihreän aukion antaminen pelaajalle, jolla on jo vihreitä alueita kaupungissaan, voi antaa yllättävänkin monta pistettä vastustajalle.

Akropolis on mainio perhepeli, mutta lapsen on hyvä ymmärtää kuitenkin kertolaskun periaate. Pisteet kun saa kertoimien mukaan, niin pärjätäkseen on hyvä hahmottaa kertoimien arvo. Lyhyttä peliä voi helposti pelata useammankin kerran putkeen tai peli-illassa pelien välissä toisen porukan pelin päättymistä odotellessa.

Akropolis lautapeli

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus