Pelaajien Valinta -lautapelipalkinto 2023: voittajat on valittu

Syksy on jo perinteisesti se aika, kun ensin valitaan Pelaajien valinta -palkinnon finalistit ja sitten voittajat. Olen raadissa mukana nyt viidettä kertaa. Käytännössä se tarkoittaa, että pitkin vuotta seuraillaan lautapelijulkaisuja, ja syksyn alussa kokoonnutaan niitä vielä yhdessä pelaamaankin. Finaalisteja pelataan sitten erityisen ahkerasti ennen lopullista äänestystä. Palkinnosta lisätietoa täällä.

Osa testailluista peleistä. Pelaajien Valinta -conista, kuva Annika Saarto.

Perhesarja, voittaja Cascadia

Perhesarjassa finaaliin valittiin:

Tänä vuonna kirjoitin kaikista perhesarjan finalisteista arviot, joihin linkit on listattu yllä. Finalistien ulkopuolelle jäi erityisesti perhesarjassa monia hyviä pelejä. Omia finalistinelikon ulkopuolelle jääneitä suosikkeja oli esimerkiksi ihana aivot solmuun saava kissapeli Calico (2020) ja pistealueita kerros kerrokselta laajentava laattojenasettelu Pyramido (2023).

Tämän vuoden voittajaksi valittiin laattojenasettelu Cascadia (2021), josta arvio täällä.

Harrastajasarja, voittaja Ark Nova

Harrastajasarjaan löytyi myös neljä vahvaa finalistia.

  • Ark Nova (Lautapelit.fi)
  • Flamecraft (Toyrock)
  • Heat: Pedal to the Metal (Asmodee Nordics)
  • Lands of Galzyr (Snowdale Design)

Harrastajasarjan voittajaksi valittiin Ark Nova (2021), jossa rakennellaan eläintarhoja. Joka vuorolla valitaan viidestä toimintovaihtoehdosta, joiden avulla pelataan kortteja, saadaan niitä lisää, laajennetaan eläintarhaa, hankitaan sponsoreita tai suoritetaan järjestötehtäviä. Kaikki tähtää kilpajuoksuna pelin päättymiseen, kun joku pelaajista on saanut lipputuloja ja suojelupisteitä niin, että rataa vastakkaisiin suuntiin kiertävillä pisteradoilla kulkevat merkit kohtaavat.

Alkuun peliä opetellessa aikaa kannattaa varata reilusti, sillä pelissä on kaikkea paljon. Oma ensikohtaamiseni pelin kanssa oli nelinpeli, ja menihän siihen aikaa sääntöjen selittämisineen nelisen tuntia (peli opetettiin minulle). Seuraavan kerran opettelin peliä uudestaan bga:ssa, kun edelliskerrasta oli liikaa aikaa: kaksipeliin meni kolme tuntia (kiitos pelikaverille kärsivällisyydestä). Nyt selvitään jo nopeammin, mutta jos porukassa on pohtijoita, peli kyllä vie aikaa. Isosta pelistä on siis kyse.

Pelivuorot eivät kuitenkaan ole erityisen vaikeita, vaan peli soljuu kyllä sujuvasti kun alkukynnys on ylitetty. Esimerkiksi Terraforming Marsin ystäville tämä on oikein mainio valinta. Itsellänikin tämä sujahtaa ilman muuta lempparipelien lokeroon.

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus