80 days -lautapeli: matka maailman ympäri

Emanueli Brianon suunnittelema 80 days -lautapeli (2022) perustuu Jules Vernen kuuluisaan romaaniin Maailman ympäri 80 päivässä. Kirjaan perustuva piirretty tuli Suomessa telkkarista 1990-91, ja se asettuu osaksi omia lapsuusmuistojani hyvinkin voimakkaasti. Teemasta on julkaistu lautapelejä suomeksikin n. 20 vuoden välein, 1980-luvulla, 2000-luvulla ja nyt 2023 Toyrock julkaisi tämän uusimman pelin suomeksi. Peli ylsi sekä Vuoden peli että Pelaajien valinta -palkinnon finaaliin, mikä on mainio saavutus! Pelaajien Valinta -palkinnon voittajat julkaistaan loka-marraskuun vaihteessa.

Meillä peliä on pelattu erityisesti perheen 11-vuotiaan kanssa ja tähän kirjoitukseen onkin upotettu hänen kommenttejaan.

Ikäsuositus: 10+ (kannattaa kokeilla jo vähän nuorempien kanssa)
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 50 min

80 days lautapeli pelin kansi

Seikkaillen maailman ympäri

Pelaajat lähtevät matkaan Lontoosta ja tavoitteena matkata pelilaudan halki, eli maailman ympäri takaisin Lontooseen. Matkalla pitää seikkailla eli toteuttaa seikkailukorttien vaatimuksia – vähintään neljä seikkailua pitää olla tehtynä, ennen kuin pelaaja palaa Lontooseen. Jos Lontooseen asti ei ole päässyt pelin päättyessä, siitä verotetaan rankasti pisteitä, eli pelissä pitää tasapainoilla seikkailemisen ja kartalla etenemisen välillä. Kilpajuoksussa pärjäämisestä myös palkitaan, sillä ensimmäisinä Lontooseen ehtiville on tarjolla bonuspisteitä. Näiden lisäksi pisteitä saa toteutuneista seikkailuista, ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

11-vuotias: ”Teema on kiva, jos alkaa tutkia karttaa, niin voi oppia jotain maantietoa. Mun taktiikka siinä on se, että keskityn vähän ensin liikkumiseen ja sen jälkeen katson mitä tehtäviä mulla on. Monesti menen Lontooseen jo kun on neljä tehtävää, koska 8 pisteen bonus on aika hyvä ja sitten voi tehdä Lontoo-tehtäviä.”

80 days lautapeli kartta

Matkustamisen ja tuotteiden hinnat kasvavat

Kartalla voi matkustaa reitistä riippuen junalla, laivalla tai erikoiskyydillä. Kartalla edetäkseen pelaajan täytyy maksaa matkustustavan mukainen hinta sekä mahdollinen linjan lisämaksu. Hinta nousee kierroksen edetessä, sillä matkustustapa on aina yhden rahan kalliimpi kuin sitä edellisen kerran käytettäessä. Rahapinot nollaantuvat neljä kertaa pelin aikana, joten onkin hyvä ajoittaa matkustaminen sellaiseen hetkeen, jolloin kyseinen tapa ei ole niin kallis. Helppoa se ei kuitenkaan ole – toisten valinnat ja tarpeet vaikuttavat omaankin peliin.

80 days lautapeli

Seikkailuja toteuttaakseen sekä linjojen lisämaksuksi tarvitaan varusteita, kuten kenkiä, hattuja ja sateenvarjoja. Näitä voi ostaa kaupasta. Ihan kaikkia tuotteita ei saa jokaisesta kaupungista, sillä kaupungin väri kartalla määrää kumpaan kahdesta kaupasta siellä pääsee ostoksille. Tuotteiden hinta määräytyy samoin kuin matkustustavoissa: kaupan tuotteet ovat aina yhden rahan kalliimpia kuin edellisellä ostajalla. Lisäksi tarjolla on aina musta pörssi, jossa noppaa määrää saatavan tuotteen. Tuotteita mahtuu pelaajien matkalaukkuun vain rajallinen määrä, mikä pitää huomioida ostoksia tehdessä. Kaupunkien värit ovat tärkeitä myös seikkailuja toteuttaessa, sillä ne täytyy toteuttaa tietyn värisessä kaupungissa.

11-vuotias: Kauppasysteemi vaikeuttaa peliä, kun pitää miettiä mitä reittiä menee ja mitä ostaa. Jos toinen on käyttämässä samantyyppistä reittiä, niin pitää miettiä ostako ensin vai käyttääkö reittiä.

80 days lautapeli matkalaukku
Pelaajan matkalaukkuun mahtuu vain rajallisesti tavaroita

Selkeä ja helposti lähestyttävä seikkailu

Pelin sääntökirja on selkeä, ja peli on muutenkin helposti lähestyttävä. Ikäsuositus on 10+, mutta jos lautapelejä on aiemmin pelattu, onnistuu pelaaminen todennäköisesti hyvin jo n. 8-vuotiaalta. Seikkailukortit ovat ennen toteuttamista piilossa, eli kaikki tieto ei ole kaikille näkyvissä. Ne pitää siis osata itse sisäistää ja toteuttaa. Peli on mainio kuitenkin nimenomaan perheille yhdessä lasten kanssa pelattavaksi – meillä 11-vuotias pelaa tätä mielellään ja on vieläpä voittanut kaikki pelinsä.

11-vuotias: Hauska kun ei ole liian pitkä, mutta ei kuitenkaan ihan 10 minuutin nopea peli. Ei tarvitse miettiä liian paljon ja ei ole liian helppo.

Peli on värikäs ja komponenteiltaan laadukas. Värinäön haasteet on huomioitu hyvin, sillä kaupungit on merkitty värien lisäksi myös muodoilla. Hauskana yksityiskohtana kaikissa seikkailukorteissa on kirjoitettuna seikkailun tarina, joka on myös kuvitettuna korttiin.

11-vuotias: Kaikissa korteissa on hauskaa, kun ne ei ole silleen realistisia eikä valokuvia, vaan piirrettyjä. Ja kiva että symbolit on selkeitä ja niistä voi päätellä mitä se kortti tekee.

Peliä voi pelata pelilaudan kummalla tahansa puolella. Toinen puoli on helpompi, ja toisessa on lisäyksiä: jokaiseen peliin muuttuvat reittien lisämaksut ja passauslaatat, joista passauksen yhteydessä valitaan yksi, ja laatan vaikutus toteutuu. Lisäksi on mahdollista käyttää avustajia, jotka antavat kullekin pelaajalle erityisominaisuuden. Vaikeampikin puoli taipuu perhepeliksi, mutta sitä voi hyvin pelata myös aikuisporukalla.

11-vuotias: Se vaikeampi puoli laudasta on kivempi, koska siinä passaaminenkin auttaa ja pitää miettiä vähän enemmän mitä reittejä menee ja mihin käyttää rahaa. Mutta ekalla kerralla kannattaa ottaa helpompi puoli.

Lämmin suositus erityisesti perheille! Mukavan temaattinen, helposti lähestyttävä ja simppeli peli, jossa on kuitenkin riittävästi syvyyttä kevyempiin pelihetkiin. Peli on saatu arvostelukappaleena Toyrockilta Pelaajien Valinta -raadille, kiitos tästä.

80 days lautapeli pelilaudan haastavampi puoli
Vaikeamman puolen passauspalkkioita

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus