Exploding Kittens – Good vs Evil -korttipeli

Exploding Kittens Good vs Evil (2023) on Elan Leen ja Carol Mertzin huumorikorttipeli, ja uusi versio Exploding Kittens (2015)-korttipelistä, jossa pyritään viimeiseen asti välttämään räjähtäviä kissanpentuja. Kuulostaako hauskalta? Todennäköisesti joko joo tai sitten ei missään nimessä. Jo teema jakaa mielipiteitä eikä itse pelikään ole kaikkia varten. Meillä tälle on löytynyt innokkaita pelaajia. Samaiset kissat tulevat muuten pian seikkailemaan omassa Netflix-sarjassaan – siksi boksin kannessakin lukee Netflix.

Ikäsuositus: 7+ (huom. korteissa on englantia)
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 15 min

Mistä pelissä on kyse?

Pelaajat nostavat vuorotellen kortteja ja pyrkivät välttämään räjähtävän kissanpentukortin nostamista. Näitä räjähdyskortteja on pakassa yksi vähemmän kuin pelaajia. Pelivuoro päättyy kortin nostamiseen eikä vuorolla tarvitse välttämättä tehdä muuta. Halutessaan pelaaja voi pelata ennen kortin nostoa kortteja kädestään, yhden, tai vaikka kaikki, jos niin haluaa. Alkuun käsikortteja on 8, ja myös vuoron lopussa nostettu jää käteen – ellei se sitten ole räjähtävä kissa, jolloin peli tämän pelaajan osalta loppuu. Viimeinen räjähtämätön pelaaja voittaa.

Vaarattomuuskorteilla (defuse) räjähtävän kissan voi kuitenkin torjua, jos sen pystyy pelaamaan kädestään heti räjähtävän kissan noston jälkeen. Vaarattomuuskortteja ei pelissä kuitenkaan ole kovinkaan montaa. Muita erikoiskortteja ovat erilaiset hyökkäyskortit (joilla vastustaja laitetaan pelaamaan useampi vuoro peräjälkeen), Nope-kortit (joilla voi mitätöidä toisen juuri pelaaman kortin), Favor (jolla viedään toiselta kortti) sekä erilaiset pakan nostopakan muokkaus- ja kurkistuskortit. Lisäksi pakassa on kissakortteja, joita kaksi kerrallaan pelaamalla voi varastaa toiselta satunnaisen kortin. Mitään ei ole pakko pelata, sillä ainoastaan kortin nosto vuoron lopussa on pakollista, ellei sitä sitten saa vältettyä pelaamalla kortin, jossa niin sanotaan.

Good vs Evil -version erikoisuutena on Armageddon-kortti, jonka pelaamalla käynnistyy hyvän ja pahan välinen taistelu. Pöydällä on omalla laudallaan kissajumala Godcat ja paholaiskissa Devilcat -kortit, jotka ovat taistelun panoksena. Armageddon-kortin pelannut pelaaja ottaa molemmat kortit käteensä ja sekoittaa ne. Hän laittaa toisen korteista kuvapuoli alaspäin itsensä eteen ja toisen valitsemansa pelaajan eteen. Tämä valittu pelaaja saa valita haluaako pitää kortit näin vai vaihtaa ne keskenään. Sitten kortit paljastetaan. Devilcatin eteensä saanut pelaaja räjähtää (jollei pelaajalla ole vaarattomuuskorttia kädessään) ja Godcat jää palkinnoksi sen paljastaneen pelaajan käteen. Godcat on jokerikortti, mikä vain muu kuin Nope.

Tämän version erikoisuudet. Armageddon-kortteja on vielä kaksi lisää.

Kokemuksia pelistä

Exploding Kittens -peleissä olennaisessa osassa on huumori. Korttien kuvissa erilaisia kissoja tai jotain sinnepäin (esimerkiksi hevoskissoja..), mitä erikoisemmissa tilanteissa. Toki kaikille huumori, jossa osana kissat räjähtävät, ei ehkä osu. Samantyyppiseen huumorikorttipelien lokeroon menee mm. Unstable Unicorns, joka oli muutama vuosi sitten silloin 11-vuotiaan esikoisen lemppari.

Toinen pääasia pelissä on tuuri. Joka vuoron lopussa nostetaan kortti ja sillä on melkoinen merkitys. Omilla valinnoilla, todennäköisyyksien arvioinnilla ja korttien suunnitelmallisella käytöllä on kuitenkin myös oma merkityksensä.

Peli on tosi simppeli ja helppo oppia. Pelin pohjoismaisessa versiossa on huomioitavaa, että vain säännöt ovat suomeksi. Korttien tekstit ovat englanniksi. Kortteja ei ole toiminnoiltaan kovin montaa erilaista, joten vaikka englantia ei osaisikaan, niin peli on mahdollista oppia.

Nyt räjähti!

Pelissä on paljon vuorovaikutusta erikoiskorttien myötä, pääasiassa ilkeähköllä kulmalla hyökkäysten muodossa. Good vs Evil -version erikoisuutena mukaan tulee Armageddon-korttien myötä myös bluffauselementti – saanko ”huijattua” toisen ottamaan tai vaihtamaan piilossa olevista korteista juuri Devilcat-kortin?

Toinen hauska mauste, joka liittyy Good vs Eviliin on Goodcat-kortti, joka lähtee helposti kiertämään kädestä toiseen. Se on nimittäin helppo viedä toiselta, sillä sen tunnistaa erilaisesta taustasta. Toiselta viety ”satunnainen” kortti ei olekaan enää niin satunnainen.. Korttia toisaalta haluaa säästää, koska sen voi käyttää mm. Defuse-korttina, mutta toisaalta se pitää käyttää nopeasti, jotta toinen ei vie sitä ja hyödy siitä sinun sijastasi. Kortti myös muistuttaa, että sinulla on ”Defuse” Goodcatin muodossa, jolloin sinusta tulee ilmeinen kohde hyökkäyksille, jotta se saadaan pois.

Exploding kittens Good vs Evil-korttipeli on meillä toiminut hyvin perhepelinä perheen isompien lasten (12- ja 13-vuotiaat) kanssa. Meillä on myös Newbie Edition, eli perusversion typistetty kaksinpeliversio. Oikeaan peliin mahtuu kuitenkin enemmän väkeä, ja niinhän tämä paremmin toimiikin.

Omaa lemppariani tästä ei tule, huumoripelit eivät taida olla minun juttuni, eikä kuvituskaan ole kissateemasta huolimatta yhtään söpöä… Meillä on kuitenkin on ollut paljon hauskoja hetkiä pelin kanssa, ja mielelläni tätä pelaan, kun lapset tykkäävät. Kestokin on mukavan lyhyt (n. 15 min) ja sopii mihin väliin vain – peli-illan alkuun, loppuun, siivouspäivän siivouksenvälttelyhetkiin tai pannarin uunista odotteluun. Yleensä tosin pelataan monta peliä putkeen.

Arvostelukappaleesta kiitos Asmodee Nordicsille.

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus