Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Unstable Unicorns -korttipeli: söpöjen yksisarvisten keräilyä ja tuhoamista

Yksisarviset, nuo suloiset otukset, ovat meillä olleet lapsille mieluisia ja siksi Unstable Unicorns -korttipeliä piti ehdottomasti päästä kokeilemaan. Koska ajattelin peliä nimenomaan 11-vuotiaalle, pikkuisen arvelutti, kun netin kuvassa pelipaketin kyljessä luki +14, enkä muutenkaan ajatellut tätä lukemieni arvioiden pohjalta ihan kilttinä perhepelinä. Pohjoismaiseen pakettiin oli kuitenkin painettu ikäsuositukseksi 8+, joten huoli pois. Ja kyllä tämä mieluinen olikin, se nousi 11-vuotiaan talven 2021 suosikkipelien listan kärkeen.

Peruspeli on saatu arvostelukappaleena Asmode Nordicsilta (kiitos).

Unstable Unicorns -korttipelin kortteja

Söpöstelyä

Peli on pakattu söpöön kuoreen. Sateenkaaren värejä ja suloisia kortteja: vauvayksisarvisia, merenneitoyksisarvisia… Osa taas on tosi hauskoja toimintoja myöten: esimerkiksi Pandanium-kortilla muutat kaikki yksisarvisesi pandoiksi noin vain. Humpis. Söpön ja höpsön kuoren alta paljastuu pitkälti korttituuriin perustuva partypeli, jossa ytimenä on pitkälti toisen puukottaminen (kuinka söpöä).

Käytännössä peli etenee siten, että vuorolla nostetaan yksi kortti ja tehdään yksi toiminto (käytännössä joko nostetaan toinen kortti tai pelataan yksi kortti ja tehdään siitä aiheutuvat toimet). Pelattu kortti voi olla yksisarvinen omaan talliin eli eteen, tallia parantava tai huonontava kortti tai kertakäyttöinen taikakortti. Lisäksi milloin vaan voi pelata pikakortteja, joita peruspelistä löytyy vain yhdenlaisia: estokortteja, joilla kumotaan pelatun kortin vaikutus.

Peli päättyy, kun joku pelaajistaan saanut seitsemän yksisarviskorttia talliinsa. Tämäpä ei olekaan ihan helppoa, sillä muut pelaajat yrittävät parhaansa mukaan estää tämän. Toinen päättymisehto on pakan loppuminen. Onnistuimme alkuun hyppäämään säännöistä tämän kohdan yli ja ensimmäiset pelit olivatkin aika pitkiä, kun sekoitimme poistopakan aina vain uudelleen ja uudelleen…

Huumoria ja korttituuria, mutta myös kepeitä strategisia valintoja

Pelissä ollaan hyvin pitkälti korttituurin armoilla. Suuria strategioita ei voi luoda, vaikka toki omaan peliin voi hyvin valinnoillaan vaikuttaa. Ihan älyttömän simppelistä pelistä ei kuitenkaan ole kyse, eli vaikka pelivuoro etenee pelaa kortti – nosta kortti -tyylillä, on erilaisia kortteja paljon ja yksisarvisten toimintoja ketjuttamalla voi saada aikaan melkoisia comboja. Himppunen tuuria, ja saat käteesi hyvin yhteen sopivat kortit.

Unstable Unicorns korttipeli Ginormous Unicorn
”11-vuotias”: Pelin paras kortti”

Alkuperäinen korkea ikäsuositus voisi juontaa juurensa yhdysvaltalaisjuurten lisäksi vaikka siihen, että peli on perusluonteeltaan melko ilkeä. Ytimenä on, oman yksisarvislauman kokoamisen lisäksi, estää toisen pelaajan yksisarvislauman valmistuminen. Käytännössä tämä tapahtuu tuhoamalla toisen yksisarvisia tai muuten haittaamalla toisen peliä. Toisaalta siihenkään ei voi keskittyä liiaksi, koska pääosin vuorolla pelataan vain yksi kortti, joten oma peli ei etene lainkaan, jos vain puukottaa toista. Meillä tämä ei vielä 8-vuotiaana (joka siis on meillä ikäsuositus) kuitenkaan olisi ollut kiva peli: toisten jatkuva puukottaminen pelissä olisi saanut tuolloin aikaan vain itkua ja hammasten kiristystä. Nyt homma toimii tämänkin suhteen kohtalaisesti.

Yksi haaste pelissä lasten kanssa pelatessa on kieli. Olin hieman yllättynyt, että pelin kannessa on suomen lippu, mutta sisältä löytyykin suomenkielisenä ainoastaan säännöt. Itse kortit ovat englanninkielisiä, ja tekstiä on paljon. Kun ensin olimme pelanneet joukkueessa, ja harjoitelleet korttien ymmärtämistä, 11-vuotias pystyy hyvin pelaamaan jo itsekin. Toki välillä pitää kysyä, mitä joku kortti tarkoittaa. Näin paljon tekstiä sisältävässä pelissä käännösvalinta (tai kääntämättäjättämisvalinta) tuntuu kuitenkin erikoiselta.

Unstable Unicorns korttipeli kortteja

Unstable Unicorns vs. Exploding kittens

Peliä tulee väistämättä verrattua Exploding Kittens peliin, joka on vähän samantyyppinen pelaa kortti – nosta kortti-peli, humoristisesta kuvituksesta lähtien. Exploring Kittens kuitenkin on nopeasti ohi muutamassa minuutissa, kun Unstable Unicorns voi kestää pitkäänkin pelaajista ja tuurista riippuen.

Itse pidän enemmän Exploding Kittensin nopeudesta tämän tyyppisessä kepeässä tuuripelissä, mutta 11-vuotiaamme ihastui Unstable Unicornsiin. Unstable Unicornsissa kuitenkin itseänikin viehättää erilaiset kortticombot, joilla pelistä saa strategisessa mielessäkin huomattavan paljon enemmän irti kuin Exploding Kittensistä. Molemmille löytyy oma lokeronsa, jos etsii huumorikorttipeliä.

Unstable Unicorns Adventures Expansion Pack
Talvilomaviikon aluksi ostettiin peliin lisäri, joka tuo peliin uusia kortteja, mm. erilaisia pikakortteja.

Advertisement

2 thoughts on “Unstable Unicorns -korttipeli: söpöjen yksisarvisten keräilyä ja tuhoamista

Add yours

  1. Ainakin Yhdysvalloissa säästää tuntuvasti rahaa, kun laittaa boksin kylkeen ikärajaksi yli 13 vuotta, koska lapsille suunnatuille tuotteille pitää tehdä kaikenlaista turvallisuusjuttua (lyijypitoisuustestausta yms.), jota isommille suunnatuille tuotteille ei tarvitse tehdä. Siksi näitä turhan korkeita ikärajoja näkee aika usein.

    Kummastelin kyllä tuota suomentamattomuutta, ainakin sietäisi olla boksissa sitten selvästi, että suomennos ei ole täydellinen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: