Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Lautapelivuosi 2021

Vuosi 2021 oli itselleni erilainen pelivuosi, sillä olin koko vuoden normaalisti töissä sen sijaan, että olisin ollut edes osan vuodesta vanhempainvapaalla. Yhtäkkiä aikaa oli paljon vähemmän yhtään millekään. Tämä ja korona näkyivät vahvasti pelimäärissä ja pelatuissa peleissä.

Maalis-kesäkuussa en pelannut lautapelejä jostain syystä oikeastaan lainkaan, lukuunottamatta muutamia pelikertoja lasten kanssa. Se oli ehkäpä yleistä väsymystä arkeen, koska syksyllä työrintamalla tapahtui muutoksia ja taas jaksoi pelatakin. Pelikerhokin oli muutaman kuukauden toiminnassa syksyllä, koronan salliessa.

Parhaat minulle uudet pelit

  1. Lost Ruins of Arnak (2020)
  2. Cartographers (2019)
  3. Bonfire (2020)
  4. Meadow (2021)
  5. Blätterrauschen, Rustling Leaves (talvi-kuponki) (2021)

Arnakia pääsin kokeilemaan syyskuussa ja jouluna se löytyi joulupaketista. Pelissä on pakanrakennusta ja työläistenasettelua, mutta kumpaistakin vähän: pakkaa ei älyttömästi pääse kierrättämään ja työläisiäkin on vain kaksi. Niiden lisäksi on kuitenkin paljon muuta mielenkiintoisesti yhdistettynä. Peli on myös kuitenkin pelattavuudeltaan mukavan simppeli.

Kupongintäyttöpeli Cartographers kävi meillä kirjastolainana heinäkuussa ja ihastuin siihen kovin. Ostinkin sen pian omaksi, että päästiin kokeilemaan erilaisia pisteytyskorttien yhdistelmiä. Tosi koukuttava peli, jossa puoliso on voittanut kaikki pelinsä. Ihan varmasti voitan sen seuraavan!

Bonfirestä on vaikea sanoa mitään, kun takana on vasta yksi peli. Lainattiin tämä nyt uudelleen kokeiluun, koska ensimmäisellä pelikerralla pidin pelissä about kaikesta. Lue lisää vaikkapa Puutyöläisen arviosta.

Meadow oli kesäkuussa pitkän pelitauon päättänyt peli. Se on uskomattoman kaunis peli – sitä ennen kaikkea. Teema on myös hienosti sidottu peliin: korttien vaatimukset noudattelevat luonnon todellisuutta. Lintukortti vaatii hyönteissymbolin, perhonen toukkasymbolin jne.

Blätterrauschenia kokeilin ensi kertaa heti vuoden alkuun tammikuussa. Se on kupongintäyttöpeli, jossa on joka vuodenajalle oma kuponkinsa (ja sen myötä pisteytyssääntönsä). Tammikuussa pelattiin toki talvikuponki, ja aloitettiinkin tietämättämme parhaasta. Ideana on piirtää noppien määräämiä alueita ja kerätä samalla pisteitä. Kuvitus on ihana!

Lasten pelejä

Blogin lisäksi kirjoittelin vuoden mittaan peliarvosteluja lasten peleistä Tevellan sivuille, mikä olikin mieluista puuhaa. Päästiin sen myötä neljävuotiaan kanssa pelaamaan monia meille uusia pelejä. Nelivuotiaasta onkin kehkeytynyt yksi perheen innokkaimmista pelaajista. Tänä vuonna pelatuimmiksi hänen kanssaan nousivat Karuba Junior (2017), Dragomino (2020) ja joulumme hitti Loopin’ Louie (1992), jota lapset läpsivät keskenäänkin menemään kymmeniä ja kymmeniä kertoja.

Karuba Junior lautapeli
Karuba Junior

Myös 2-vuotias on loppuvuodesta oikeasti pelannut ensimmäiset pelinsä. Pelejähän hän on tutkinut jo pitkään, mutta nyt keskittymiskyky alkaa pikkuhiljaa riittämään lyhimpiin ensipeleihin. HABAn Minun ensimmäinen pelini Työmaa (2020) oli ensimmäinen peli, joka onnistui ”virallisesti” alusta loppuun, ja kyllähän se äidin sydäntä lämmittää. Tosin kyseessä on ennemminkin ”peli” kuin peli, koska hävitäkään ei voi, mutta sinne päin kuitenkin.

Isompien lasten kanssa pelattuja pelejä löytyy ennen joulua päivitetyistä koululaisten suosikkipelilistoista. Puolison jälkeen eniten pelasinkin 10-vuotiaamme kanssa. Hauskimpia pelihetkiä koululaisten kanssa tarjosivat MicroMacro Rikospaikalla (2020) ja Escape Room: Aikamatka (2021), joka pelattiin joulun jälkeen kolmena peräkkäisenä iltana läpi. Nämä olivat siinä mielessä leppoisia, että ovat molemmat yhteistyöpelejä.

Escape Room Family Aikamatka
Escape Room Family: Aikamatka

Vuosi numeroina

Loppuun vielä numeroita omalta osaltani:

  • Pelikertoja koko vuonna kertyi 335 (aika tarkasti puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna).
  • Eri pelejä tuli pelattua 136 (myös tämä puolittui edellisvuodesta).
  • Minulle uusia pelejä oli 67, mikä oli kuitenkin yllättävänkin iso luku.
  • Eniten pelikertoja kertyi MicroMacro Rikospaikalla-pelille, josta pelattiin aika lailla kaikki mahdollinen läpi 17 pelikerralla.

Mitäpä vuonna 2022? Ainakin se alkoi kehnonlaisesti, minkä takia tämä julkaisukin viivästyi. Oltiin koko kuuden hengen perhe oksennustaudissa. Non, vähän voimia kerätään ja sitten kohti uuden vuoden koitoksia!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: