Perheen koululaisten suosikkilautapelit talvella 2021 – 2022

10- ja 11-vuotiaamme päivittivät taas lempilautapeliensä top-listansa. Tällä kertaa kummallekin mahtui listalle kuusi lautapeliä, koska viisi oli kuulemma mahdoton rajata. Listojen alta löytyy lyhyet kuvaukset ja kommentit peleistä. 11-vuotias halusi tehdä listan, mutta ei kommentoida, joten 10-vuotiaan kommenttien lisäksi haastattelin itseäni. Näppärää.

10-vuotias

  1. MicroMacro
  2. My City
  3. Marvel – Infinity Gauntlet
  4. Slingshot to Mars
  5. Loading
  6. Gravity Superstar

11-vuotias

  1. Unstable Unicorns
  2. MicroMacro
  3. My City
  4. Räävelin Rohtotohtorit
  5. Wingspan
  6. Tappajahai

Kaksi peliä löytyi molemmilta listoilta: MicroMacro: Rikospaikalla ja My City. Niille voikin antaa vahvan suosituksen näin perhepelinä.

MicroMacro: Rikospaikalla

MicroMacro löytyy kummankin lapsen listalta ja kyllä tätä on innolla meillä pelattukin. MicroMacrossa selvitellään rikoksia suurta karttaa tuijottamalla. Kartan kuvista selviää yhteistyöllä pikku hiljaa mitä on tapahtunut. Kyse on ennemminkin piilokuvasta kuin pelistä. Arvio pelistä tässä blogissa täällä.

10-vuotias: Siitä löytyy hauskoja asioita ja kuolemat ei ole niin pelottavia. Kuoleman syyt on hauskoja, paitsi joskus ne on julmia.

Äiti: Peli on koukuttava. Teki mieli ratkaista aina vielä yksi mysteeri puolison kanssa, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Harmillisesti tämä on nyt pelattu läpi. Pelin jatko-osa on toki meille tulossa pelattavaksi myös.

My City

My City on toinen peli, joka löytyi molempien listalta. Jokainen pelaaja rakentaa omaa kaupunkia polyominolaatoilla. Peli on legacy-peli, eli se kehittyy pelikerrasta toiseen. Sääntöjä ja komponentteja tulee lisää pikkuhiljaa. My City voitti Pelaajien Valinta -palkinnon perhesarjan 2021. Esittelyt finalisteista löytyvät täältä. Finalisteja on tämän kerran lisoilla muitakin – näitä ollaankin paljon vuoden mittaan pelattu, kun raadissa olin.

10-vuotias: Se kehittää aivoja ja pitää miettiä kovasti varsinkin kun pääsee pidemmälle. Loppua kohti peli hankaloituu.

Äiti: Perussäännöt My Cityssä ovat mukavan simppelit, joten alun kynnys on matala. Siitä sitten pikkuhiljaa monimutkaistuu. Pelissä on kiva tasoitusmekanismi: erän ratkettua parhaiden peliä hieman hankaloitetaan ja huonommin pärjänneiden peliä helpotetaan.

Marvel – Infinity Gauntlet: A love letter game

Marvel – Infinity Gauntlet Love Letter Game on nimensä mukaisesti Love Letterin kaltainen, mutta asetelmana on yksi vs. muut. Yksi pelaajista on Thanos, jota vastaan loput pelaajista taistelevat. Peli etenee nosta kortti – pelaa kortti -tyyliin kuten Love Letterkin. Todellisuuspako-blogissa on kirjoitettu pelistä pidemmästi.

10-vuotias: Tämä on kiva korttipeli ja siinä tapellaan. Se ei myöskään ole kauhean pitkä. Heroilla on hieman hankalampi voittaa, kun Thanoksella on ikuisuuskivet, jotka on vahvoja.

Äiti: En ole Love Letter -fani, mutta pelaan kyllä mitä vaan Love Letteriä ihan mielelläni. Muihin versioihin nähden tämä on hyvin erilainen, toimii.

Slingshot to Mars

Slingshot to Marsissa kerätään erilaisia malmeja Marsista vierittämällä kuulaa ympyräradalla. Kuulan pysähtymiskohta määrittelee mitä vuorolla voi tehdä. Pysähtymistä avitetaan ympyräradan reunaan kiinnitettävällä magneetilla tai jopa tehokkaamalla magneetilla, jonka käyttö kuitenkin maksaa lisätehomerkin. Lisää pelistä voi lukea vaikkapa Lautapelioppaan sivuilta.

10-vuotias: Kiva kuulapeli, mutta jos toinen vie malmin nenän edestä niin se kyllä harmittaa. Ärsyttävintä on, jos laittaa supermagneetin vetämään kuulaa eikä kuula pyörikään koko kierrosta.

Äiti: Parastahan tässä on tuo kuularata. Aikuisille valitsisin toisen pelin, mutta kyllä tätä lasten kanssa pelaa.

Loading

Loading korttipeli

Pelissä kukin pelaaja kasaa itselleen korttipinoa, jossa korttien numero on aina edellistä suurempi. Pelissä on useita pakkoja yhtä aikaa ja valinta pitää tehdä nopeasti ja laittaa sitten pakka eteenpäin.

10-vuotias: Kiva, nopeatempoinen peli, jossa puhelimen akku ratkaisee aloittajan.

Äiti: Tämä oli aika yllättävä pikkupeli listalla, koska on vain yhden kerran ollut peli-illassa pelipöydässä – pelattiin kyllä kuusi kertaa putkeen. Ratkaisut pitää tehdä tosi nopeasti ja siitä tulee sellaista positiivista säpinää.

Gravity Superstar

Pelin ytimenä on painovoima, joka vaihtelee joka suuntaan. Pelinappulat pötköttävät laudalla ja putoavat aina jalkojensa suuntaan keräten tähtipölyä. Kääntymällä ja siirtymällä voi vaikuttaa siihen mihin putoaa. Lisää pelistä Lautapelioppaassa.

10-vuotias: Kiva painovoimapeli. Ymmärtää hyvin miten painovoima käyttäytyy, kun aina menee alaspäin.

Äiti: Nappulat ovat syötävän herkullisen näköisiä! Tosi simppelit säännöt, mutta silti pelatessa pääsee laskeskelemaan ja taktikoimaan. Toisaalta hyvin voi pelata myös vain fiiliksellä isommin miettimättä 🙂

Unstable unicorns

Korttipelissä tavoittena on kerätä yksisarvisia talliin ja samalla estää toisten pelaajien lauman muodostamista. Suloisesti kuvitettuun kuoreen on kätketty peli, jonka ytimenä on toisen puukottaminen. Vuorolla nostetaan ja pelataan kortti – valintana on, parannanko omaa tilannettani vai tuhoanko toisen peliä. Tuurilla on iso osansa. Arvio pelistä täällä.

Äiti: Yksisarvisfanimme ihastui peliin yli kaiken. Kuvat ovatkin yksisarvistyyliin söpöjä ja hauskoja. Miinuksena näin lasten kanssa pelatessa on korttien englanninkielisyys. 10-vuotiaamme ei siksi ole halunnut kokeilla. Säännöt ovat kyllä suomeksi, mutta korteissa englantia on ja monesti niin, että pitäisi ymmärtääkin. Toisaalta näinhän sitä oppii. Toisen pelin tuhoaminen ei koskaan ole pelissä ollut mielijuttujani eikä tämä ihan omaksi lemppariksi ylläkään.

Räävelin rohtotohtorit

Räävelin rohtotohtoreissa kukin pelaaja kehittää omaa ainesosapussukkaansa kierros kierrokselta. Rohtokeitos muodostuu näitä ainesosia pussukasta nostelemalla. Ainesosilla on kuitenkin oma vaikutuksensa sopan muodostumiseen. Lisäksi pitää olla varovainen: jos keitokseen tulee liikaa valkosipulia, se räjähtää! Räävelit eli Quacks of Quedlinburg on aiemminkin ollut lasten listoilla (2020 ja 2019).

10-vuotias: Kiva peli. Vähän pitkä ja sopii hyvin tyypeille jotka tekee soppaa. On hauskaa, jos soppa vahingossa räjähtääkin.

Äiti: Mukavan kepeä pussukanrakennuspeli, joka on toiminut hyvin monenlaisissa porukoissa: aikuisten ja lasten kanssa. On hauska pohtia vieläkö uskaltaa nostaa ainesosia ja millaisia riskejä haluaa ottaa.

Wingspan

Wingspan on peli lintujen bongauksesta ja kuvitukseltaan ja komponenteiltaan niin kaunis ja viimeistelty kuin vain kuvitella saattaa. Eteen olisi tarkoituksena saada asetettua sellainen setti lintuja, joka pelin edetessä tuottaisi mahdollisimman paljon pisteitä. Kortteja on paljon ja ne vievät joka kerralla peliä eri suuntiin: jokainen pelikerta on erilainen. Olen kirjoittanut Wingspanista ja parista muusta lintupelistä blogiin aiemmin.

10-vuotias: On hyvä peli, ehkä vähän pitkä. Kuvat on hienot ja munat söpöt.

Äiti: Wingspan on yksi omia suosikkipelejäni, ehdottomasti 20:n kärjessä. Nautin joka kerralla moottorinrakentamisesta kauniilla korteilla. Euroopan linnut -lisäri tuo mukaan enemmän tuttuja lintuja. Peli toimii perhepelinä hyvin, koska mukana on myös paljon tuuria.

Tappajahai

Tappajahaissa yksi pelaajista on hai ja muut yrittävät yhteistyössä pyydystää tämän, eli kyseessä on näiden listojen toinen yksi vs. muut -peli. Ensin hai pyrkii syömään uimareita, ja muut yrittävät paikantaa hain, toisessa vaiheessa hai yritetään tappaa, ja hai puolestaan yrittää tuhota laivan ja pyydystäjänsä. Ykkös- ja kakkosvaiheen välillä vaihtuvat sekä säännöt että pelivälineet, joten tässä on vähän kuin kaksi peliä samassa. Myös Tappajahaista voi lukea lisää Lautapelioppaasta.

Äiti: Tätä ei vielä 10-vuotiaan kanssa olla kokeiltu, teema on sen verran hurja, mutta 11-vuotias on tykännyt ja minäkin. Joka pelikerralla on alkuun vaikuttanut siltä, että hai on ylivoimainen, mutta lopussa pelit ovat olleet kuitenkin tasaisia.

Tässä aiemmat lasten suosikkipelien listaukset:

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus