Lapset pyysivät päivittämään lempipeliensä listat, ja tässäpä siis uudet top 5 -listat. Itselleni suurimpana yllätyksenä tuli 9-vuotiaan listalle lähes päässyt Oh Sh#!? (Oh shit), jota meillä pelattiin muutamasti alkuvuodesta. Se on hauskasti kuvitettu uusi versio No Thanks! -pelistä. Pitänee lainata peli uudelleen, koska kumpikin lapsista edelleen muisteli sitä innolla. Alla listojen jälkeen on pelien esittelyt sekä 7- ja 9-vuotiaiden kommentit peleistä.
9-vuotiaan viiden kärki
- Quacks of Quedlinburg
- Potion Explosion
- Azul
- Cluedo
- Escape the room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa
Oh Sh#t!?-pelin lisäksi listalta jäi niukasti Photosynthesis, näyttävä puiden kasvatuspeli, sekä Alhambra, edelliskerran listan kärki.
7-vuotiaan viiden kärki
- ICECOOL
- Lohikäärmeiden maa
- Cluedo
- Chameleon
- Flamme Rouge
Quacks of Quedlinburg (Räävelin rohtotohtorit)
Quacks of Quedlinburg (2018) on palkittu peli, jossa noidat keittelevät taikajuomia. (Edit: peli ilmestyi suomeksi nimellä Räävelin Rohtotohtorit vuonna 2020.) Jokaisella pelaajalla on oma kattila ja raaka-ainepussukka. Raaka-ainepussukasta nostellaan aineksia keittoon ja pyritään saavuttamaan mahdollisimman arvokas soppa, ennen kuin keitos räjähtää tai uhkaa tehdä niin. Valmis keitos oikeuttaa ostamaan lisää raaka-aineita pussukkaan ja/tai antaa voittopisteitä. Pelissä on kivasti riskinottoa ja pussukanrakennus on hauskaa. Teema ja räjähtävät keitokset ovat myös lasten mieleen. Itsekin pidän pelistä, ja se toimii hyvin myös aikuisten kesken vähän kevyempänä pelinä.
9-vuotias: Se on kiva. Räjähdykset ovat kivoja ja tämä on aika helppo.
7-vuotias: Ihan ok, mutta oli hankalaa kun piti päästä mahdollisimman pitkälle keittopadassa ja mä en saanut hiiriä, niin olin aina ihan alussa, kun muut pääsi valmiiksi pitkälle. (Pelissä on siis tasoitussysteemi, josta hyötyy, jos on voittopisteissä jäljessä.)
Potion Explosion
Potion Explosion (2015) on myös taikajuomien valmistukseen liittyvä peli, jonka arvostelu löytyy täältä. Sen ytimessä on kuulateline, josta kuulia ottaessa voi saada aikaan ketjureaktioita ja saada paljonkin lisää kuulia. Kuulia käytetään taikajuomien valmistukseen, jotka valmistuessaan antavat voittopisteitä ja erikoistoimintoja. Kuulatelineen kestävyys kovassa käytössä hieman arveluttaa, mutta idea on hauska.
9-vuotias: Hmm. Ketjureaktiot ovat kivoja ja peli on muutenkin kiva. Pullot ovat hienon näköisiä.
7-vuotias: Ihan sairaan hauska peli ja mä oisin halunnut tän kotiin. Se kuulateline on kaikista hauskin.
Azul
Kolmantena 9-vuotiaan listalla on myös monia pelipalkintoja voittanut Azul (2017). Ainoa hänen listansa peleistä, joka löytyy myös edelliseltä listalta. Pelissä rakennetaan laattaseinää ja pyritään rakentamaan se niin, että se antaisi mahdollisimman paljon pisteitä. Jos laatat eivät mahdu seinälle, ne putoavat lattialle antaen miinuspisteitä. Tämä toimii hyvin perhepelinä, mutta myös aikuisten kesken.
9-vuotias: Azulissa on kiva rakentaa laattaseinää ja ärsyttävää hävitä.
7-vuotias: Ei ole mun lemppari, mutta pisteytys on aika hauska. Vähän hankala peli vielä, niin katson mielummin kuin pelaan.
Cluedo
Cluedo (1949..!) on klassikkopeli, johon lapset tutustuivat vasta vähän aika sitten. Itsekin pelasin sitä ensi kertaa vasta aikuisena. Jotain näissä ylisukupolvisissa peleissä on, kun ne tuntuvat vetoavan lapsiin yhä uudelleen. Cluedossa teema on varmasti yksi ratkaiseva tekijä. Onhan sentään tapahtunut murha. Pelin ideana on selvittää kuka tappoi, missä ja millä välineellä. Tärkeää on kysyä oikeat kysymykset, kirjata ylös tarkasti muilta saamansa vastaukset ja lopulta, kun on selvittänyt mysteerin, voi tehdä syytöksen. Kirjaaminen vaatii tarkkuutta ja virheitä ei saa tulla, mikä oli syynä, ettei meillä tätä kokeiltu aiemmin. Aikuinen pystyy toisten vastauksista ja kysymyksistäkin päättelemään ehkäpä enemmän kuin lapsi, mutta kivasti tämä loogista päättelyä pikkuhiljaa kehittää. Toimii perhepelinä kohtalaisesti, paremmin kuitenkin lasten pelatessa keskenään, niin ei aikuisen tarvitse pelatessa himmailla.
9-vuotias: Peli on kiva, koska saa selvittää rikosta korttien avulla ja voi olla itsekin syyllinen.
7-vuotias: Tosi kiva peli. Hauskinta se, että piti salata kaikkea toisilta ja kirjoittaa muistiinpanoja.
Escape the room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa
Tämän pelaamisesta on kulunut jo vuosi, eikä sitä ole voitu uudelleenkaan pelata, se on pakohuonepeleissä tylsää. Arvostelu pelistä löytyy täältä. Olemme kuitenkin pelanneet muita pakohuonepelejä lasten kanssa ja 9-vuotiaan mielestä tämä on edelleen paras. Vertailu on varmasti nostanut sijoitusta listalla ylöspäin. Escape the room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa (2016) on hyvin tarinallinen pakohuonepeli. Vaikeustasoltaan mielestäni sopiva juuri lapsiperheille.
9-vuotias: Arvoitukset olivat mukavan hankalia. Ja sai rakentaa konetta.
7-vuotias ei ole tätä pelannut.
ICECOOL
ICECOOL-neppailupeli (2016) on ollut 7-vuotiaan listalla aiemminkin. Viimeksi se oli pudonnut pois, mutta nyt se oli taas kärjessä. Kärjestä peli löytyi myös, kun vertailimme erilaisia neppailupelejä. Pelissä neppaillaan pingviinejä koulurakennuksessa tavoitteena kerätä kaloja tai ottaa muita pingviinejä kiinni, riippuen onko pelaajan vuoro sillä kierroksella olla oppilas vai vahti. Neppailupeliksi tämä onkin kyllä kiva, vaikkei pelityyppi ykkösenä listallani olekaan. Mietinnässä on ollut hankkia tämän kaveriksi vielä ICECOOL2, jolla ykköseen yhdistettynä saisi tuplakokoisen pelikokemuksen.
9-vuotias: Sormiin sattuu. Muuten ihan kiva peli.
7-vuotias: Tosi hauska neppailupeli, hyppäämään opin vasta myöhemmin.
Lohikäärmeiden maa
Lohikäärmeiden maa (2002) on isovanhempien kirppislöytö. Siinä pelaajat liikuttavat kukin kolmea eriväristä nappulaa, jotka keräävät pelilaudalta erikoistoimintolaattoja sekä väriensä mukaisia timantteja ja lohikäärmeiden munia, joista saa myös pisteitä lopuksi. Erityisesti pitää yrittää kerätä timantit + muna settejä. Apuna voi käyttää erikoistoimintoja, kuten jokea pitkin liikkumista tai lohikäärmeellä lentämistä. Erikoisuutena on, että jos nappulaansa ei käy hakemassa ympärille rinkulaa, jää sen värisistä timanteista pisteet saamatta. Näyttävä peli, jossa on jonkin verran oikeastikin pohdittavaa.
9-vuotias: Pelissä on hieno noppatorni, vaikka muuten toistetaan aika lailla samaa kaavaa. Ensimmäisellä pelikerralla sulleuduin kaappiin mököttämään kesken pelin, kun suunnitelma meni pilalle.
7-vuotias: Tosi kiinnostava peli. Lohikäärmeellä lentäminen on tosi hauskaa.
Chameleon
Chameleon (2019) on lastenpeli, jossa tahmaisilla kielillä pyritään metsästämään ötököitä nopeammin kuin pelikaverit. Arvostelu löytyy täältä. Noppa määrää mitä ötökkää kulloinkin pyydystetään ja jos kieleen tarttuu ampiainen, ei auta vaikka oikea ötökkä tarttuisikin kieleen. Tahmaiset kielet ovat olleet ehdoton hitti, ja peli on lapsista varsin hauska.
9-vuotias: Tahmakielet ovat hauskoja. Niillä on kiva läiskiä ötököitä.
7-vuotias: Tahmakielet on tosi hauskoja. Vaikka nopeus on mulle vaikeaa ja vaikea myös tunnistaa nopasta mikä ötökkä on kyseessä.
Flamme Rouge
Flamme Rouge (2016) on ollut meillä pelatuimpia pelejä. Nyt se teki paluun 7-vuotiaan listalle, ehkäpä siksi että hankittiin keväällä siihen lisäosat Meteo ja Peloton. Perusidea pelissä on, että pelaajat ohjaavat kahta pyöräilijää korttiensa avulla. Käytetyt kortit laitetaan pois ja melko ratkaisevaa onkin mitä kortteja lopputaistelussa on käytössä. Pyöräilijän pakkaan tulee myös lisää (huonoja) kortteja, jos pyöräilijä johtaa joukkoa ja siten uupuu. Meteo-lisäosassa mukaan tulevat sääilmiöt ja Peloton-lisäosassa mm. huoltoalueet ja mukulakivikadut. Jälkimmäinen myös mahdollistaa isomman pelaajamäärää sekä tuo peliin automaattipyöräilijät. Peruspelin arvostelu löytyy täältä.
9-vuotias: Hauska pyöräilypeli ainakin kun lisäosat on mukana. Lisäosissa tulee esimerkiksi erilaisia säitä ja robopyöräilijöitä.
7-vuotias: Tosi hankalia valintoja. Ylämäet on hankalia ja uupumukset on ärsyttäviä. Tarvitsee vähän enemmän miettiä.
Edelliset top-listat löytyvät täältä:
Vastaa