Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pelaajahaastattelu: Lasten suosikkilautapelit joulun alla 2019

Meidän perheen lautapelien top-listoista huolehtivat jälleen kerran kaksi vanhinta lasta. Itse en omaa listaa ole vieläkään uskaltautunut tekemään, pelejä on tosi vaikea verrata keskenään. Kärkiviisikko lapsilla vaihtuu puolivuosittain aina lähes täysin, niin nytkin. Nyt yksi peli kahdeksanvuotiaan listalla on säilynyt edelliskerrasta, kaikki muut suosikit ovat vaihtuneet. Tällä kertaa mukana ei ole yhtään kirppispelejä, vaan kaikki ovat melko uusia, vielä kaupoista löytyviä pelejä. Mutta näistä meillä tykätään tällä hetkellä:

9-vuotiaan viiden kärki

  1. Colt Express
  2. Maki Stack
  3. Second Chance
  4. Mysterium
  5. Takenoko

8-vuotiaan viiden kärki

  1. ICECOOL
  2. Tummple!
  3. Planet
  4. Klask
  5. Combo Color

Pelien esittelyt ja lasten kommentit löytyvät alta.

Colt Express

Colt Express pahvijuna lautapeli

Colt Express (2014) on näyttävä junapeli. Pelaajat ohjailevat pahvisen junan sisällä ja katolla liikkuvia rosvoja, jotka pyrkivät oikein liikkumalla ja toimimalla keräämään timantteja ja rahaa sekä ampumaan ja lyömään toisia rosvoja. Lisäksi junasta löytyy arvokasta rahasalkkua vartioiva sheriffi. Lopussa rikkain rosvo voittaa. Pelin kierros pelataan niin, että ensin suunnitellaan kortteja pelaamalla mitä kukin rosvo tekee, sitten vasta kaikki toiminnot toteutetaan, mikä johtaa siihen, että aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan: naapurivaunun rosvo onkin esimerkiksi kiivennyt katolle ennen kuin ehdit ampua häntä.

Colt Expressin 3D-juna on hieno, vaikkakin isoille sormille rosvojen liikuttelu junassa on välillä hankalaa. Toimintojen ohjelmointi on mielenkiintoista hommaa: yleensä kortit pelataan kuvapuoli ylöspäin, jolloin voi yrittää arvailla ja laskeskella mitä toiset aikovat tehdä, välillä kuitenkin kortit pelataan kuvapuoli alaspäin, jolloin ei voi kuin aavistella. Yleensä lopputuloksena on hauska kaaos, missä suurin osa suunnitelmista menee pieleen. Tämä toki vaatii lapsiltakin tietynlaista pettymyksensietoa ja oikeanlaista asennetta.

9-vuotias: En mä osaa perustella sitä. Se on vaan niin kiva. Peli on toteutettu hyvin ja juna on ihana.

8-vuotias: Hienon näköinen juna. Arvaamattomia rahapusseja. Vihreä tyyppi on hyvä, kun saa lyömällä suoraan rahapussin itselleen. 

Maki Stack

Maki Stack Vuoden partypeli finalisti 2019

Maki Stack (2018) on joukkueittain/pareittain pelattava nopeus- ja näppäryyspeli. Kortti määrittää minkälainen sushiannos pitää tehdä. Kortista riippuen annos tehdään joko niin, että yksi joukkueen jäsenistä kasaa sen muiden ohjeilla silmät peitettynä tai niin, että kaksi jäsenistä kasaa sen yhteistyössä käyttäen yhtä sormea kumpikin. 

9-vuotias pitää nopeuspeleistä, joten pelin päätyminen listalle ei ollut yllättävää. Itse en niinkään pidä nopeuspeleistä, ainakaan näppäryysvaatimukseen yhdistettynä, mutta tämä peli onkin yllättäen hauska. Johtuisiko ehkä siitä, että hommaa tehdään pareittain, jolloin ilmeiset nopeus- ja taitoerot tasoittuvat. Komponentit ovat hyvän näköiset ja laadukkaat, taaperokin tykkää kokata näillä.

9-vuotias: Hauskaa yrittää nopeasti kokata laput silmillä ja hankalaa yrittää saada selkoa toisen neuvoista. Sushi-ainekset on hyvän näköisiä.

8-vuotias: Hauska peli. On myös haastetta sille joka on sokkona ja myös vähän hankalaa ohjata sitä toista että pitääkö mennä ylös, alas vai sivulle. Vähän harmi voi tulla jos torni kaatuu juuri kun on saamassa valmiiksi.

Second Chance

Second Chance lautapeli

Second Chance (2019) on pikkuinen piirtelypeli. Pelaajilla on tyhjät ruudukot, joihin jokainen piirtää aloituskuvionsa. Tämä jälkeen joka kierroksella paljastetaan kaksi korttia, joista yhden kuvion pelaaja valitsee piirrettäväksi ruudukkoonsa, tarkoituksena saada ruudukko mahdollisimman täyteen. Pelin nimi tulee siitä, että kun kumpikaan valittavista kuvioista ei mahdu, saa pelaaja toisen mahdollisuuden: hän nostaa itselleen vielä yhden kortin. Mikäli kortin kuvio sopii, saa hän vielä jatkaa pelissä.

Peli on tyylikkäällä tavalla kaunis ja siinä on jotain samaa kuin aikuisten värityskirjoissa, piirtely ja kuvioiden värittely on rentouttavaa puuhaa. Tosi matalan kynnyksen peli.

9- vuotias: Kiva piirrellä muotoja ja koristella niitä. Enemmän ajankulua kuin peli.

8-vuotias: Paljon hauskempi värikynillä, tulee värikkäämpiä ruutuja. Pitää miettiä tosi paljon mihin laittaa, ettei pilaa tulevia paikkoja.

Mysterium

Mysterium lautapeli

Mysteriumissa (2015) pelaajat yrittävät selvittää tapahtunutta murhaa: kuka teki, missä ja millä välineellä. Surmatun haamu (yksi pelaajista) antaa vihjeitä, mutta ei puhuen vaan kuvien muodossa. Vihjeet annetaan kullekin pelaajalle erikseen, mutta niitä pohditaan yhdessä. Lopputuloksena on pelaajien lukumäärän mukainen setti henkilö, paikka & väline -comboja, joista vielä lopuksi päätellään syyllinen. Kaikki tämä pitää tapahtua tietyn kierrosmäärän puitteissa.

Minulle opetettiin tämä peli Tajemnicze Domostwo -pelin säännöillä, eli ilman äänestyssääntöä. Jokaisen arvauksen jälkeen emme siis erikseen kaikki merkitse olemmeko samaa vai eri mieltä. Näin peli on suoraviivaisempi. Täydet säännöt ovat kokonaan vielä kokeilematta, ehkä sekin vielä tapahtuu, mutta toimii kyllä hyvin näin. Pelin kortit ovat todella näyttäviä ja sopivan monitulkintaisia. Meedioteema ja viestit haudan takaa eivät itseäni niin miellytä, mutta ei sitä teemaa pelin tuoksinassa muista. Oikein mielelläni tätä pelaan itsekin.

9-vuotias: On jännittävää yrittää etsiä kuvista vihjeitä ja oikeaa vastausta. Mukavampi arvailla kuin olla haamuna: sillä puolella kortit tuntuvat hankalilta.

8-vuotias: Pitää jaksaa arvata monta kertaa ja olla nopea ettei kulu seitsemän tuntia. On kiva peli, voisi pelata taas uudestaan.

Takenoko

Takenoko lautapeli

Takenoko (2014) on herkullisen näköinen peli, jossa kasvatetaan bambua suorittaen samalla tavoitekortteja. Tavoitteita on kolmenlaisia: oikea väriyhdistelmä pandan syömissä bambuissa, tietynlaisten laattojen muodostelma sekä oikean pituinen bambu tai useampia bambuja pelilaudalla. Näitä tavoitellaan mm. laattoja pelaamalla, viljelmiä kastelemalla sekä puutarhuri- ja pandafiguuria liikuttamalla. Lisäksi pelissä on säänoppa, joka määrittää vuoron olosuhteet: käytännössä voi saada esimerkiksi ylimääräisen toiminnon tai luvan tehdä sama toiminto useasti.

Pelin komponentit ovat kauniita, ja jo se tekee pelaamisesta miellyttävää. Koska pelialue figuureineen on yhteinen ja tavoitekortit piilossa, tulee usein vahingossa auttaneeksi pelikaveria saavuttamaan tavoitteensa. Toisaalta voi, useimmiten myös vahingossa, estää toisen tavoitteiden saavuttamisen. Peli on siis melkoisen tuuripitoinen, mutta niin nätti, että oikein mielelläni sitä itsekin pelaan.

9-vuotias: Figuurit on ihania, paitsi siinä pelissä, jota ensin pelasimme, puutarhurilta puuttui pää. Mukavan helppo ja aika yksinkertainen. Kaunis peli.

8-vuotias: Kirkkaita värejä ja korkeita bambuja. Ihan ok.. Laattakortit on kaikista hankalimpia kortteja ja panda syö -kortit kaikista helpoimpia. 

ICECOOL

IceCool neppailupeli lautapeli

ICECOOL-neppailupeli (2016) on 8-vuotiaan kestosuosikki. Se on ollut hänen top 5-listallaan kolme kertaa neljästä, vaikka muu lista on pyörähtänyt uusiksi. Peli oli myös neppailupelivertailumme kärjessä. Pelissä neppaillaan pingviinejä koulurakennuksessa tavoitteena kerätä kaloja tai ottaa muita pingviinejä kiinni. Pelialue on iso ja koostuu näyttävästi ja näppärästi laatikoista.

9-vuotias: Kiva peli, vaikka sormet tuleekin välillä kipeäksi neppailusta. 

8-vuotias: Maailman paras peli. On hyvä oppia hyppimään pingviinillä, niin peli on helpompi, koska voi hypätä vartijan yli.

Tummble!

Tummple! Vuoden partypeli finalisti 2019

Tummble! (2018) on näppäryyspeli, jossa kasataan puupalikoista tornia. Noppa kertoo minkä sivun puupalikasta pitää koskettaa tornia. Lisäksi nopasta voi tulla valkoinen tai keltainen pyörylä. Tällöin torniin asetetaankin pikkuinen nappula, joka estää puupalikan laittamisen joko siihen kohtaan tai samalle palikalle. Jos torni kaatuu, saa sen kaatanut pelaaja pudonneet palat. Peli päättyy, kun palikat loppuvat laatikosta.

Tummble! on ulkoasultaan tyylikäs ja yksinkertainen kokonaisuus, ja se muistuttaa olemukseltaan perinteistä Huojuvaa tornia. Peli toimii ihan hyvin ja on säännöiltään helppo, mutta idea ei vaikuta kovinkaan kekseliäältä. Jos tykkää Huojuvasta tornista, niin miksei tästäkin.

9-vuotias: Maailman kauhein peli, en enää koskaan pelaa. // Toim. huom. Aina ei pelimaut osu yksiin. 

8-vuotias: Vähän vaikea sijoittaa palasia, mutta helpot ja yksinkertaiset säännöt. Ei kannata pelata tärisevässä paikassa.

Planet

Planet lautapeli

Planet (2019) on uutuuspeli, jossa kukin pelaaja päällystää oman planeettansa maastolaatoilla. Nämä laatat määrittävät, mitkä eläimet planeetalle muuttavat, eli mitkä eläinkortit pelaaja saa itselleen. Lopussa lasketaan pisteet eläinkorteista sekä maastolaatoista kukin oman salaisen maastotavoitekortin mukaan.

Planet on näyttävä peli ja käsissä näprättävä planeetta saa lapset hyvin pysymään paikoillaan. Lasten kanssa peli on meillä toiminut hyvin, aikuisten kesken pelatessa tuntuu, että aletaan liiaksi laskea toisten maastolaattoja ja peli ei oikein toimikaan. Planet oli yksi Pelaajien Valinta -palkinnon perhesarjan finalisteista.

9-vuotias: Idea ja toteutus on hyvä, mutta kortteja on vaikea saada, kun tavoitteet voi olla vastakkaisia. Kaikkia eläimiä ei voi helposti saada. 

8-vuotias: Hauskan näköisiä kuvia ja hyvin keksitty peli. Hauskan näköisiä eläimiä. Helppo. Ja tulee hienon näköisiä planeettoja pelin lopussa.

Klask

Klask peli

Klaskissa (2014) pelaaja ohjailee magneettista mailaa veikeästi pelilaudan alapuolelta. Maila kuitenkin liikkuu pelilaudan päällä, tarkoituksena saada pallo vastustajan maaliin. Maila ei saa pudota omaan maaliin eikä mailan hallintaa saa menettää, muuten vastapuoli saa pisteen. Pelialueella on myös kolme pikkumagneettia. Jos näistä kaksi tarttuu mailaan, saa vastustaja jälleen pisteen. Peli on hauska ja nopea, melko raskas ja iso mukana kuljetettavaksi tosin.

9-vuotias: Hyvä peli. Muistuttaa ilmakiekkoa, joka on kivaa. Ohjausnappuloihin tarttuu estemagneetteja, mikä tekee pelistä jännittävän. 

8-vuotias: Kovin hauska peli. Voi tulla murhetta, jos magneetti joutuu omaan maaliin ja toinen saa pisteen. Hankalammassa versiossa on kolme magneettia, ja jos ne tarttuvat sinun nappulaasi toinen saa yhden pisteen.

Combo Color

Combo Color lautapeli vuoden peli

Combo Colorissa (2019) pelaajat pyrkivät keräämään pisteitä värittämällä oman värisellään tussilla alueita yhteisestä kartasta. Alueet antavat pisteitä pelin lopussa eri tavoin, esimerkiksi alueille merkittyjen symbolien määrien tulona tai vaikkapa ketjuun värittyjen alueiden määrän mukaan, ja pointtina on miettiä miten värittämällä saa pisteitä vastustajaa enemmän. Peli on kevyt, mutta kuitenkin strateginen ja vaatii hiukan laskutaitoa. Combo Color palkittiin Suomen Leluyhdistyksen vuoden 2019 perhepelinä.

Tämä peli on äidinkin mieleen, erityisesti kolmella tai neljällä pelaajalla. Korkeimpien tasojen (tasoja on 1-6) kartoilla peli on aikuistenkin kesken mielenkiintoinen. Pelin pelaa tosi nopeasti (n. 10 minuuttia), mutta pelialustoja on paljon ja eriä voi pelata monta peräkkäin. Harmillisesti minun väriseni tussi (vihreä) kuivahti pelikertojen välillä ja väärällä värillä pelaaminen on himpun verran hämmentävää. Kääk! Tarkkana siis niiden korkkien kanssa. Peli on myös hyvän näköinen: pelialustojen kuvitus on näyttävää ja persoonallista.

9-vuotias: Peli on kiva, jos pelaajia on monta, mutta kahdestaan on tylsää. Kiva värittää erilaisia muotoja, yli ei minun mielestä saa mennä yhtään.

8-vuotias: Hyvin helposti saa pisteitä. Hauskoja kuvia ja maisemia. Helposti pyyhittävät tussit. Aika nopea peli, riippuu tosin siitä montako kenttää ottaa mukaan.

Edelliset top-listat löytyvät täältä:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: