Lintuja korteissa – neljä lintuaiheista peliä

Tammikuun loppupuolella pöydälle pääsi hämmentävänkin monta lintuaiheista korttipeliä yhden viikon aikana. Yksi oli oma kirjastolaina, muut pelikavereiden pelejä. Ajattelin, että näitähän täytyy siis olla koko maailma pullollaan, kun osui näin monta lyhyeen ajanjaksoon. Lyhyt etsintä paljasti, että ihan liikaa niitä ei kuitenkaan taida olla, mutta että kauniita pelejä teemasta on lähivuosina tehty.

Alla pelit ovat siinä järjestyksessä kun ne pöytään nyt tammikuussa päätyivät. Kaksi ensimmäistä peliä on saanut vain yhden pelikerran, joten kovin syvällistä analyysia ei ole luvassa vaan ennemminkin esittelyt.

Songbirds

Songbirdsiä (2017) pääsin vain kertapuraisemaan. Pelasimme yhteistyöversiota, ja ehdottomasti olisi päästävä kokeilemaan myös pelitapaa toisia vastaan. Arveluttaa vähän, että läpäisimme yhteistyöpelin turhankin hyvillä pisteillä heti ensimmäisellä kerralla, vaikka peli hyvä aivopähkinä olikin. Riittääkö tässä haastetta, ainakaan yhteistyöpelinä? Ehkä kävi vain hyvä tuuri.

Songbirds korttipeli lautapeli
Pelin kortit ovat kauniita, kuin herkkiä puuväripiirroksia linnuista.

Yhteistyöversiossa pelataan vuorotellen ruudukkoon kauniita lintukortteja. Jokaiselle riville ja sarakkelle on merkitty pistemäärä, jonka saa se lintulaji, jonka korttien yhteenlaskettu arvo rivillä/sarakkeessa on suurin. Tasatilanteessa pisteet kuitenkin siirtyvät lintulajille, joka on seuraavaksi arvokkain. Jossain vaiheessa pelaajat päättävät mikä on heidän pistelajinsa pelaamalla yhden kortin ruudukon viereen. Tuon kortin arvo lasketaan myös loppupisteisiin. Lopuksi muiden lintujajien pisteet vähennetään valitun lajin pisteistä ja suoritus arvostellaan saadun pistemäärän mukaan. Toisia vastaan pelatessa peli etenee samoin, mutta viimeinen käteen jäävä kortti ratkaisee minkä lintulajin pisteet pelaaja haluaa itselleen pisteyttää.

Birds of a Feather

Yhden pelikerran peli oli myös Birds of a Feather (2015). Se on settienkeräystä ja kupongintäyttöä yhdistelevä lintujen bongauspeli, jossa pöytään pelataan kädestä kortteja yhtä aikaa. Nämä sitten merkitään omalle kupongille (tosin kännykkäappi löytyy myös). Lapulle saa merkitä kaikki pöydällä näkyvät linnut, jotka ovat samassa elinympäristössä (samaa väriä) kuin juuri itse pelaamasi lintu. Edelliskierroksen kortit pysyvät pöydässä eli niitä voi bongailla vielä seuraavan kierroksenkin ajan, mutta sitten ne poistuvat. Jokaista lintua on pakassa 1-3, mikä aiheuttaa säpinää, kun harvinainen lintu ilmestyy pöytää bongattavaksi. Pisteitä antaa jokainen bongattu lintu harvinaisuutensa mukaan, ja lisäksi lisäpisteitä saa, jos bongaa kaikki tietyn elinympäristön lajit.

Birds of a Feather
Upea värikäs kuvitus, mutta lintuja tärkeämpää on tarkkailla yläkulman pieniä kuvakkeita ja korttien värejä

Yksi pelikerta ei vielä vakuuttanut. Kolminpeli ei vaikuttanut kovin toimivalta, mutta veikkaisin pelin olevan edukseen isommalla pelaajamäärällä. Tätä olisi hauska kokeilla siis isommalla porukalla uudelleen. Pelissä tosiaan on muutamia ongelmia. Jos alkukädestäsi puuttuu jokin elinympäristö eli väri kokonaan, et voi bongata lankaan sen ympäristön lintuja koko pelin aikana. Kepeänä fillerinä pelatessa tämä ei haittaa, mutta jos haluat voittaa, tällä on merkitystä. Lisäksi pienellä pelaajamäärällä peli tuntui menevän helposti siihen, että jos vain kädessä sopivia kortteja riittää, tekevät kaikki samat valinnat. Suuremmalla pelaajamäärällä vaihtelua valittaviin elinympäristöihin tulisi varmasti enemmän.

Wingspan

Wingspan (2019) on yksi omista Top10-peleistäni. Se on peli, jota haluaisin ehdottomasti kokeilla lasten kanssa, mutta lintukorttien englanninkieliset tekstit ovat olennainen osa peliä. Pitää siis vielä odottaa, mutta Boardgamegeek.comissa se on arvioitu perhepelien kärkeen, joten potentiaalia on.

Wingspan lautapeli pöydällä

Wingspanissa pelaajat pelaavat lintuja kolmeen eri elinympäristöön laudalleen. Linnun pelaamisen lisäksi on kolme muuta toimintovaihtoehtoa: resurssien (ruoan) otto, muniminen ja lintukorttien nosto. Jokainen näistä toiminnoista on liitetty yhteen elinympäristöön. Toimintoa saa parannettua asuttamalla sitä vastaavaan elinympäristöön lintuja. Lisäksi kun valitset toiminnon, aktivoituvat myös sitä vastaavan elinympäristön lintujen mahdolliset erikoistoiminnot. Pisteitä pelissä saa montaa reittiä: linnuista, munista, yhteisistä ja omista tavoitteista sekä korttien toiminnoista. Tästä pelistä voisi kirjoittaa vaikka kuinka, mutta Lautapelioppaassa on jo kattava kuvaus.

Ulkoasultaan peli on täysi kymppi. Korttien realistinen kuvitus on upeaa ja korteista löytyy tietoa myös mm. linnun levinneisyydestä ja mitoista. Karkkiväriset munat ovat suloisia ja lintulauta-noppatorni näyttävä kapistus. Itse pelissä on tuurilla on toki oma osansa siinä mitä lintuja tarjolle ja käteen tulee, mutta itse olen kokenut toimivien pistehautomoiden tai munamoottoreiden (hmm..) rakentamisen rajallisista linnuista hyvänä optimointitehtävänä. Polkuja hyviin pisteisiin on monia.

Piepmatz

Piepmatzia (2015) olen päässyt pelaamaan jo useita kertoja. Se on pieneksi peliksi yllättävän taktinen ja haastava. Minulla vei monta pelikertaa, että osasin tehdä järkeviä valintoja ja fiksusti laskea pelattavia kortteja. Kauniskin peli on, ja kuvitus yksityiskohtia myöten mietitty. Mm. pisteitä merkitsevät munat lintukorteilla ovat juuri kyseisen lintulajin munien värisiä, ja linnuista näkee myös sukupuolten erot.

Piepmatz korttipeli lautapeli
Piepmazin levollisen kauniita kortteja

Piepmatzissa pelataan lintukortteja jonottamaan lintulaudalle. ”Lintujonojen” määrä riippuu pelaajamäärästä. Vuorolla pelataan jonkin jonon perälle yksi kortti. Jonon korttien summaa verrataan etummaisena olevaan korttiin ja tuloksesta riippuen pelaaja joko saa etummaisen linnun itselleen pöytään tai pelaa yhden linnun kädestään pöytään. Jonossa on mahdollista saada aikaan myös ketjutuksia, joilla saa monta lintua kerralla. Aina etummaista lintua otettaessa otetaan myös erotusta vastaava pistekortti (siemeniä), varoen kuitenkin oravia ja variksia, jotka myös saattavat olla lintulaudalla ruokailemassa. Peli päättyy, kun pistekorttien pakka loppuu, ja silloin kädestä pelataan vielä kaksi lintua pöytään. Pisteitä saa pöydässä olevista samanlajisista ja -arvoisista lintupariskunnista sekä niistä lintulajeista, joita itsellä on eniten. Pelin aikana pitääkin tarkasti seurata toisten peliä ja enemmistöjen kehittymistä. Yllättävän kiperää pohdiskelua.

Mitäs muuta?

Omaan hyllyyn voisin oman lempparini Wingspanin jossain vaiheessa hankkia. Se varustettuna Euroopan linnut -lisäosalla olisi jotain upeaa. Tällä hetkellä lintuaiheisista peleistä hyllystä löytyy vain muutama pingviinipeli, mutta lentotaitoisia lintuja näkyy vain sivuosassa kuvituksessa esimerkiksi Topiaryssa.

Mitäs hyviä lintupelejä olet pelannut? Itse haluaisin kokeilla ainakin Seikatsua (2017).

Mikäli lintupelit kiinnostavat, kannattaa lukaista myös Todellisuuspako-blogin lintupelibloggaus.

 

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus