Meillä 8- ja 9-vuotiaat rakentelevat ja pelaavat innolla tabletilla Minecraftia – siksi ajattelin yllättää heidät Minecraft-lautapelillä. Minecraft Builders and Biomes (2019)-pelistä puhuttiin etukäteen ”ihan oikeana pelinä”, ja siltä se vaikutti myös pienellä tutustumisella, joten uskalsin sen tilata.
Ikäsuositus: 10+ (vähän yläkanttiin)
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30-60 min
Mistä on kyse?
Pelissä kukin pelaaja rakentaa omalle laudalleen erilaisia rakennelmia (laattoja). Alkuun jokaisella pelaajalla on pelaajalauta ja pino aselaattoja, joiden joukossa on myrkkyperunoita. Pelipöydän keskellä on 4×4 laattapinon ruudukko, jonka väleissä pelaajien pelihahmot liikkuvat.

Vuorolla tehdään kaksi eri toimintoa. Vaihtoehtoja on viisi:
- Materiaalikuutioiden ottaminen. Materiaalikuutiot (puuta, hiekkaa, kiveä, obsidiaania ja smaragdia) on kasattu nekin kuutioksi. Kun ylin kerros on kokonaan tyhjennetty, on ensimmäisen pisteytyksen vuoro. Toisen kerroksen tyhjentyminen laukaisee toisen pisteytyksen ja kolmannen tyhjentyminen viimeisen pisteytyksen sekä pelin lopun. Vuorolla saa ottaa kaksi kuutiota.

- Liikkuminen (0-2) askelta ja laattojen kääntäminen eli maaston tutkiminen. Liikkumisen jälkeen käännetään aina ympäröivien neljän pinon päällimmäiset laatat oikein päin, jos ne eivät vielä ole.
- Laatan rakentaminen omalle laudalle. Oman pelihahmon pitää olla rakennettavan laatan vieressä. Rakentamisen vaatimat materiaalikuutiot on merkitty laatan alareunaan. On mahdollista, että rakentamisesta saa heti voittopisteitä, ne on merkitty laatan yläreunaan. Rakentaa saa tarpeen mukaan myös aiemmin rakennettujen laattojen päälle.
- Hirviötä eli mobeja vastaan taistelu. Maastoa tutkiessa rakennuslaattojen lisäksi voi löytyä mobeja. Näitä vastaan taistellaan nostamalla kolme laattaa omasta asepinosta. Jos sydänten määrä vastaa mobin sydänten määrää tai on suurempi, pelaaja voittaa hirviön ja saa laatan itselleen. Voittamisesta saa heti voittopisteitä, lisäksi mobista riippuen joko lisätoiminnon käyttöön milloin haluaa tai lisäpisteitä pelin lopussa.
- Aselaatan ottaminen pelialueen reunalta omaan aselaattapinoon. Laatan ottaakseen pitää olla kyseisen laatan vieressä. Aseita on erilaisia: joistakin saa käyttäessä voittopisteitä, lisänoston taisteluun tai resurssikuution. Dynamiitti on voimakas, mutta räjähdettyään poistuu pelistä.
Tavoitteena on haalia voittopisteitä oman pelaajalaudan rakennusten perusteella ja monstereita kukistamalla. Ensimmäisessä pisteytyksessä pelaaja saa valita minkä biomin eli maastotyypin laudaltaan pisteyttää. Toiset maastotyypit ovat arvokkaampia kuin toiset. Pisteitä saa sen mukaan montako valitun maastotyypin laattaa on vierekkäin.

Muut pisteytykset toimivat samoin: toisessa pisteytyksessä vierekkäin pyritään keräämään samasta materiaalista rakennettuja rakennuksia ja viimeisessä monta samanlaista rakennustyyppiä (vaikkapa siltoja tai taloja). Laattojen vasemman yläkulman symbolit helpottavat biomien, materiaalien ja rakennustyyppien tunnistusta. Lisäksi lopussa jotkut hirviölaatat antavat pelaajalle pisteitä vaikkapa kaikista metsälaatoista tai silloista. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Kokemuksia pelistä
Lapset olivat pelistä juuri niin innoissaan kuin etukäteen toivoin. Ennen ensimmäistä peliä laatat rakennuksineen ja mobeineen oli tutkittu jo moneen kertaan. Itse olin vähän pettynyt komponenttien laatuun. Varsinkin pelaajalaudat ovat hyvin ohutta pahvia ja laatatkin ohuempia kuin muissa peleissämme.
Kuvitus aika erikoista, jos ei Minecraftia tunne. Mutta jos Minecraft on oma juttu, niin kyllä nämä ovat juuri sitä itseään. Lapsille endermanit ja skeletonit ovat tuttuja. Lisäksi he halusivat heti tutkia rakennukset tarkkaan ja ottaa niistä mallia omiin rakennuksiin. Aseetkin herättivät ihastusta (”Vau, timanttimiekka!”). Kohderyhmälle kuvitus siis toimii erinomaisesti.

Peli itsessään on tosiaan ”ihan oikea peli”, mikä on mainittavaa siksi, että kyseessä on lisenssituote. Minecraftin siivellä olisi voinut myydä vaikka mitä kuraa, mutta nyt kyseessä on kelpo peli. 8- ja 9-vuotiaat pelasivat jo näpsäkästi ja omaksuivat säännöt helposti: ehkäpä teema auttoi tässäkin. Sääntöjä ei tarvinnut alun jälkeen kerrata eikä edes vilkaista.
Reittejä voittoon on monta. Voit kerätä arvokkaampia laattoja vähemmän tai keskittyä keräämään paljon halvempia laattoja. Toisaalta myös hirviöitä voittamalla on mahdollista kerätä paljon pisteitä sekä pelin aikana että lopuksi. Joka tapauksessa jo alkuvaiheessa on alettava suunnittelemaan strategiaa kaikkien pisteytysten toteuttamiseen: ei voi täysin keskittyä yhteen kerrallaan.
Meillä peli on puhtaasti lasten kanssa pelattavaksi ostettu, mutta miksipä tätä ei voisi aikuisporukassakin pelata, jos teema uppoaa. Varsinaisesti lastenpeli tämä ei tosiaan ole, vaan vaatii lapsille pohjaksi lautapeliharrastusta tai kärsivällistä opettelua. Ohjekirjassa on mainittu myös helpotettu variantti, jolla peliä voisi pelata nuorempien lasten kanssa, jopa niin, että vain lapset pelaavat helpotettuna, kun taas aikuisilla olisi täydet säännöt. Meillä sitä ei tarvittu.
Olen tyytyväinen hankintaani, mutta saa nähdä miten pelin kanssa käy, kun Minecraft-buumi meillä menee ohi. Teema on niin vahvasti mukana ja kuvitus niin Minecraftmaisen kökköä, että ilman Minecraft-innostusta (tai siitä innostuneita lapsia) en ehkä peliä kovin usein pöydälle valitsisi.
Mä en kyllä laskisi sen varaan, että Minecraft-buumi menee ohi… meillä on Mineä pelattu jo vuosikaudet, eikä se ole vielä osoittanut minkäänlaista ohimenemisen merkkiä, päinvastoin se on ollut kaikista tällaisista innostuksista se kestävin.
TykkääTykkää
No sehän lupaa hyvää meilläkin tämän pelin suhteen 🙂
TykkääTykkää