Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Huonon kelin selätys Tap it! -pelillä

Olen aina vastustanut pelejä, joihin tulee paristot. Eli kaikenmaailman teknologiapelejä ja härpäkkeitä. Nyt kuitenkin tämä peli tuli meille puhtaasti minun toiveestani, lapset eivät edes tienneet tämmöisestä. Kyseessä on Pelikon uutuuspeli Tap it! (2019), joka vilkuttelee neljää valokupua eri väreissä. Etelä-Suomessa on niin pimeää ja tylsät kelit (ei siis lunta), että liikkumiseen sisällä kannustava peli vaikutti hauskalta energianpurkupeliltä tähän rakoon. Onko tämä lautapeli? Ei? Pöytäpeli? Osittain. Kiva peli? Jep. Ja pahoittelut, kuvat on huonompia (tai olemattomampia..) kuin ikinä, koska tämähän pitäisi kuvata hämärässä. Hämärässä, kännykällä, liikettä? Not.

Mistä on kysymys?

Pelissä on tosiaan neljä langatonta valokupua ja samoin neljä pelimoodia. Kaksi niistä on hyvin samankaltaisia: Jokaisella pelaajalla on oma väri, kaikki painelevat yhtä aikaa, värit vaihtuvat kuvuissa, ja oman värisiä kupuja pitää painaa mahdollisimman nopeasti. Ensimmäisessä pelivaihtoehdossa värit vaihtuvat pikkuhiljaa itsekseen sekä kun painat oman väristäsi kupua. Toisessa vaihtoehdossa kaikki värit vaihtavat paikkaa aina kun joku painaa kupua. Kuvut voivat olla nätisti lähekkäin pöydällä tai ympäri huonetta, jolloin pelaajat joutuvat juoksemaan ympäriinsä. Etäisyyttä pääyksikköön voi olla jopa 5 metriä.

Tap it! Peli kuvut
Kuvut laitetaan päälle pohjasta ja samoin valitaan pelitapa. Tassut pitävät kuvut paikallaan, vaikka niitä läpsitään kovaakin.

Kolmas pelivaihtoehto on muistipeli. Sitä pelataan yksi kerrallaan. Pelaajan pitää muistaa kupujen painelujärjestys. Ensin kuvut vilkkuvat, sitten pelaaja toistaa sarjan. Sarjaan tulee aina yksi vilkahdus lisää ja pelaaja kokeilee uudelleen, kunnes hän tekee virheen. Sitten on toisen pelaajan vuoro.

Tap it! Muistipeli
Muistipeli menossa

Viimeinen pelivaihtoehto on pingis, jossa kuvut laitetaan jonoon. Sitä pelataan kaksin. Valojono etenee jonon päästä päähän ja aina päädyssä pelaajan on painettava oikeaan aikaan kupua.

Kaikissa pelivaihtoehdoissa pelin päätyttyä kuvut vilkkuvat voittaneen pelaajan värissä.

Kokemuksia Tap it! -pelistä

Kun ulkoilu ei tosiaan älyttömästi houkuta näillä keleillä, on tämä ollut mainiota energianpurkua iltoihin ja myös sellaista kaivattua yhteistä liikunnallista tekemistä, jota voi tehdä helposti vauvan nukkuessa lähtemättä mihinkään. Kotikaupungin talvipäivät on laskettavissa sormilla, ja talvifiilis on hukassa itse kullakin. Se, että sisällä saakin juosta ja riehua, mutta pelin avulla ohjatusti ja hallitusti, on ollut huippujuttu. Ja on tämä kannustanut liikkumaan myös meitä vanhempia.

Talvi Hyvinkää
Nämä lumikasat veivät kuvanottopäivän talven top-5 lumipäiviin, ja ollaan reippaasti tammikuun puolella

Kupujen aktivointi ja pelin ja pelaajamäärän valinta on periaatteessa helppoa, kunhan sen ensin oppii. Muutamaan kertaan piti ohje lukea ennen kuin homman ymmärsi, mutta sitten ohjeisiin ei enää tarvinnutkaan palata ja lapsetkin oppivat alkutoimet.

Itse tykkäsin eniten kakkospelivaihtoehdosta, jossa koko perhe käytännössä ryntäilee päättömästi ympäri olohuonetta oman värisen valon perässä. Tämä on meistä aikuisistakin (välillä hysteerisen) hauskaa, ja hiki tulee. Pitää vaan varmistaa, ettei lattialla ole rikkoontuvia juttuja ja varoa, ettei taapero jää jalkoihin.

Lapset tykkäävät paljon myös muistipelistä ja pingiksestä. Ne ovat rauhallisempia pöydän ääressä pelattavia pelejä. Tasainen piippailu vaan kuuluu. Näistä tulee myös jotenkin Speden Spelimäinen fiilis, kun neljä vilkkukupua ovat jonossa. Samanlaista nopeutuvaa ”paina vilkkuvia kupuja järjestyksessä” -nopeustestiä kuin Speden Speleissä ei valikoimasta kuitenkaan löydy. Speden Spelit tuntuu olevan talven teema, kun myös Doodle Doo menee samaan kategoriaan.

Tap it! peli
Pingistä joulupäivän aamuhämärässä

Tekniikan osalta homma toimii hienosti. Kuvut vaikuttavat kestäviltä eikä epäilyksiä sen suhteen ole herännyt vaikka pelin tiimellyksessä kupuja tulee lyötyä kovaa. Paristot ovat myös kestäneet käytössä, kokemusta on tosin vasta parilta viikolta. Muutaman kerran yhteys johonkin kupuun on katkennut tai jäänyt alkuunsa syntymättä, mutta se on korjaantunut uudelleen yhdistämällä.

Variaatiota saa hyvin siirtämällä kupuja lähemmäs tai kauemmas toisistaan tai eri paikkaan: pöydälle, lattialle, hyllyyn.. Näppärästi peliä voi pelata myös eri kokoisissa tiloissa, koska mitään isoa mattoa tai muuta ei tarvita. Pelisettejä yhdistämällä mukaan mahtuisi jopa 24 pelaajaa. Puoliso olikin sitä mieltä, että tarvittaisiin heti toinenkin setti, että koko perhe mahtuu mukaan. Muutama vuosi kuitenkin pitää vielä odotella, että vauva ja taapero voisivat täysillä osallistua. 🙂

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: