Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pelaajahaastattelu: Lasten suosikit joulun 2018 alla

Kysyin perheen lapsipelaajilta heidän tämänhetkiset lautapelisuosikkinsa perusteluineen. Muutosta listoihin oli tullut melkoisesti kesään 2018 verrattuna, joten on aika taas esitellä lempipelit. Molemmat saivat kommentoida myös toistensa suosikkipelejä.

8-vuotiaan viiden kärki

 1. Alhambra
 2. Ticket to Ride New York
 3. Karuba
 4. Coloretto
 5. Azul

7-vuotiaan viiden kärki

 1. PitchCar
 2. Ticket to Ride New York
 3. Coloretto
 4. IceCool
 5. Splendor

8-vuotiaan listalta jäi niukasti pois Blitz ja 7-vuotiaalta Zooloretto ja King of Tokyo.

Alhambra

Alhambra

Alhambrassa kukin pelaaja rakentaa palatsia laatoilla, jotka ostetaan neljän eri värin rahoilla. Vuorollaan pelaaja joko ostaa laatan tai ottaa rahaa. Pelissä on kolme pisteytystä, jotka tulevat kun rahoja on nostettu tietty määrä. Pisteitä saa samanvärisistä laatoista taulukon mukaan sekä ulkomuurin pituudesta. Alhambra on palkittu Suomen vuoden aikuistenpeli -palkinnolla vuonna 2005. Alhambraa tuli pelattua yli kymmenen vuotta sitten enemmän ja nyt taas uudelleen 8-vuotiaan kanssa. Yksi lisäosakin meillä tähän on.

8-vuotias: Mukavaa on, kun saa suunnitella kylää. 

7-vuotias ei tätä vielä ole kokeillut.

Ticket to Ride New York

Ticket to Ride New York

Ticket to Ride New York on uusi jäsen Menolippu-peliperheessä (suomenkielisessäkin versiossa nimessä on nyt Ticket to Ride Menolipun sijaan). Pelissä ajetaan taksilla ympäri New Yorkia, eli muodostetaan taksireittejä eri kohteiden välille. Näistä reiteistä saa pisteitä sekä myös nähtävyyksissä vierailusta. Peli on todella lyhyt, 10-15 minuuttia, muuten se on tyypillistä Menolippua. Lasten kanssa lyhyt versio toimii hyvin, kun peliä voi pelata monta kertaa putkeen ja reititkin valmistuvat kohtuu helposti. Muitakin Menolippuja meillä on pelattu, mutta tämä on lapsille mieluisampi ja päätyi molempien lasten listoille.

8-vuotias: Kiva, kun saa voittaa äidin. Ja tämä on saman tyylinen kuin Menolippu, mutta lyhyempi. Kun Menolippu kestää monta tuntia, jos siinä ollaan oikein hitaita.

7-vuotias: Tässä saa rakentaa reittejä takseille. Värikortit on kivoja ja niissä on kuvia eri autoista.

Karuba

Karuba lautapeli

Karuba tuli meille tutuksi Peliviikolla lähikirjastossa olleen lautapeliturnauksen kautta. Pelissä jokainen pelaaja rakentaa omalle laudalleen reittejä temppeleiden luo. Lähtötilanne (tutkimusmatkailijoiden ja temppelien paikat) sekä laattojen nostojärjestys ovat kaikille samat. Liikkuakseen pitää uhrata laattoja. Temppeleille pääsystä saa pisteitä, samoin matkalla kerätyistä timanteista ja kultahipuista. Peli on lasten kanssa hauska, kun jokainen saa rauhassa rakennella omia reittejään, ilman että toiset niitä mitenkään uhkaavat.

8-vuotias: Saa käyttää aivoja tekemällä reittejä.

7-vuotias: Onhan tämäkin kiva peli. Tässä pitää miettiä tarkasti mihin laittaa laatan, että pääsee temppeleiden luokse.

Coloretto

Coloretto

Coloretto on vähän vanhempi korttipeli. Siinä kerätään itselle kolmen värisiä kortteja, lisäväreistä saa miinuspisteitä. Pelin arvostelu löytyy täältä. Peli toimii hyvin lasten kanssa. Se on helppo ja lyhyt. Pelaamme sitä yleensä monta peliä putkeen niin, että jokainen pääsee voittamaan. Tämä oli ainoa peli, joka löytyi myös lasten kesän 2018 listoilta ja pääsi nyt molempien lasten listoille.

8-vuotias: Siinä on värikkäitä kameleontteja ja saa voittaa toiset, kun mä voitan siinä aina.

7-vuotias: Siinä on hauskoja eri värisiä kameleontteja. Ne on kivan näköisiä.

Näiden kehujen jälkeen mainittakoon, että Coloretto sai kunnian päätyä Pelaajani-blogissa rumimpien pelien Top 10 -listalle.

Azul

Azul lautapeli

Azul on palkittu peli. Se voitti mm. Pelaajien valinta -palkinnon perhepelien sarjan v. 2018. Pelissä rakennetaan kaakeliseinää kauniista laatoista. Laatat pitää osata asettaa oikein, jotta niistä saa hyvin pisteitä. Kaikki laatat eivät kuitenkaan seinälle mahdu ja niistä saa miinuspisteitä. Tämä on lasten suosikkipeleistä se, jota pelaamme myös lasten nukkuessa aikuisten kesken.

8-vuotias: Laattaseinän rakentaminen on kivaa, kun saa ottaa laattoja keskeltä ja saa asetella niitä.

7-vuotias: Tässä on kiva asetella laattoja, mutta on vähän hankala. Aina ei keksi mitä tekisi.

PitchCar

PitchCar neppailupeli lautapeli

PitchCar on neppailupeli: siinä nepataan sormella autokiekkoa pitkin kilparataa. Jos auto kääntyy nurinpäin tai lentää radalta, se palautetaan siihen mistä se lähti ja vuoro on menetetty. Nopein auto voittaa. Tämä on hauska peli, joka toimii tosi pientenkin kanssa (1,5 vuotias neppailee jo toisten kanssa, mutta ei toki vielä ymmärrä säännöistä tai vuoroista). Miinuksena on hinta: omalle lompakolle se olisi liian kallis, mutta oma kappale löytyi onneksi lähikirpparilta.

8-vuotias: On tämäkin ihan kiva peli, mutta ei niin kiva, kun on autoja ja sormiin sattuu.

7-vuotias: Tässä neppaillaan mikä on kivaa ja tässä on kiva voittaa.

IceCool

IceCool neppailupeli lautapeli

IceCool on myös neppailupeli. Siinä pelialue rakennetaan hauskasti laatikoista (huoneet). Joidenkin oviaukkojen päällä on kaloja, joita pelaajat keräävät neppailemalla pingviinejä oviaukoista. Yksi pingviineistä ei kerää kaloja, vaan yrittää saada kaikki muut kiinni. Kun kaikki ovat vuorotellen saaneet olla kiinniottajia, peli päättyy. Pisteitä pelissä saa kerätyistä kaloista ja kiinniotetuista pingviineistä. Tätä meillä on pelattu tosin paljon ja neppailupeleistä tämä on itselleni mieluisin.

8-vuotias: Ihan kiva peli. Ei ole ihan mun lempparipeli, koska sormet tulee kipeäksi neppailusta.

7-vuotias: Vähän kuin PitchCar, mutta tässä on myös kiva hyppiä oven yli.

Splendor

Splendor lautapeli

Splendorissa pyritään keräämään voittopisteitä korteilla ja aatelislaatoilla. Kortteja saadakseen tarvitaan oikeanlaisia jalokiviä, joiden ottaminen yksi mahdollinen toiminto vuorolla. Korteista saa myös jalokivibonuksia, joita voi käyttää kortin otettuaan jalokivien sijaan. Aatelislaatan puolestaan voi ottaa, kun on kerännyt määrätynlaiset jalokivibonukset. Splendor palkittiin Suomessa vuonna 2014 Vuoden aikuistenpeli -palkinnolla. Tämä on aikuistenkin kesken oikein hyvä peli, mutta ulkoasu ei ole mieleeni. Säännöt ovat suoraviivaiset ja lapsetkin ne helposti oppivat.

8-vuotias: Tämä on hyvä peli. Siinä on kivoja tyyppejä ja jalokiviä. Ja se on helppo, vaikka se on 10+.

7-vuotias: Tässä on kaikkia timantteja. Ja sitten niillä timanteilla voi ostaa kortteja.

Advertisement

One thought on “Pelaajahaastattelu: Lasten suosikit joulun 2018 alla

Add yours

 1. Hyviä pelivalintoja! Kyllä huomaa että perheessä pelataan paljon, kun listalle pääsee vain ns. parempia pelejä 🙂 Ei tullut yhtään samaa meidän kuusivuotiaan top-kuutosen kanssa (julkaisen lähiaikoina…), tosin luulen, että kun saadaan Splendor pitkäaikaislainasta pian takaisin, niin hän tykästyy siihen kovin.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: