Perheen koululaisten suosikkilautapelit kesällä 2020

Lapset halusivat päivittää lempilautapelilistansa, joten tässä tulevat uudet suosikit. On hauska nähdä, kuinka erityyppisistä peleistä 10- ja 8-vuotiaat pitävät. Ensinmainittu nauttii stategisemmista lautapeleistä, kun taas nuoremmalla pitää pääosin olla fyysistäkin toimintaa. Molempien listoilta löytyy yksi sama peli, Pelikon suomeksi julkaisema Blank.

Listojen jälkeen seuraa kuvaukset ja pohdintaa peleistä perusteluineen.

10vuotiaan viiden kärki

  1. Pandemia
  2. Blank
  3. Harry Potter Hogwarts Battle
  4. Smart10 Junior
  5. Stellar

Niukasti pitkän harkinnan jälkeen listalta jäi pois Quacks of Quedlingburg.

8-vuotiaan viiden kärki

  1. ICECOOL
  2. Blank
  3. Viikinkien laakso
  4. Minecraft Builders and Biomes
  5. Klask

Pandemia

Pandemia lautapeli

Pandemia (2008) on ajankohtainen yhteistyöpeli. Pelaajat yrittävät kehittää lääkkeen neljään tautiin keräämällä ja pelaamalla kortteja. Joka vuorolla kuitenkin myös taudit voimistuvat. Kun yhdessä kaupungissa on kolme tautikuutiota, sinne ei mahdu enempää ja lisääntyessään tauti leviää myös naapurikaupunkeihin. Tutustuimme peliin vasta nyt keväällä ja alkuun ajatus oli, että lapsille pelin aihe on varsinkin nyt liian hurja eikä tarkoitus ollut, että he peliä pelasivat. He kuitenkin ehdottomasti halusivat kokeilla, ja Pandemia onkin osoittautunut mainioksi perhepeliksi. Peli on ollut hankalasti saatavilla ajankohtaisen aiheensa vuoksi. Saimme kuitenkin pelin omaksi englanninkielisenä, kun FB-ryhmässä eräs peliharrastaja halusi sellaisen jollekin antaa, voiko näin hyvin käydäkään?

10-vuotias: Se on mukavan haastava, kun ei olla vieläkään päästy läpi.

8-vuotias: Vähän haasteellinen peli, mutta ihan mukava. Ja nyt sopii hyvin tähän koronavirukseen.

Blank

Nopea korttipeli Blank (2017) muistuttaa vähän UNOa: kädestä voi pelata samaa numeroa tai väriä kuin edellinen kortti. Voittaja on se, joka pääsee käsikorteistaan eroon. Joka peliin arvotaan kolme sääntökorttia, jotka kertovat miten pelataan (esim. kun pelaat kakkosen, seuraavan pelaajan on sanottava jokin kaupunki). Jos sääntöjä ei noudata, saa sakkokortteja. Pelin juju on siinä, että joka pelin voittaja saa suunnitella peliin uuden kortin, joko sääntökortin tai pelikortin. Itse suhtaudun vähän nihkeästi pelien tuhoamiseen (esim. monet pakohuonepelit). Siksi kortteihin piirtäminen ja kirjoittaminen tuntui aluksi vähän oudolta, mutta eihän siinä oikeastaan tuhota vaan luodaan uutta. Meidän pelistä on muotoutumassa aika liikunnallinen: hypitään paljon ympäri pöytää.

10-vuotias: Parasta on, kun voittaessaan saa keksiä uusia sääntöjä ja pelikortteja, ja tehdä pelistä omanlaisensa.

8-vuotias: Kiva, jos voittaa kun saa tehdä uuden kortin. Ja muuten ihan mukava korttipeli. Yksi hyvä kortti valmiista korteista on hiekkalinna, koska silloin muiden pelaamat kortit eivät tehoa sinuun.

Harry Potter Hogwarts Battle

Harry Potter Hogwarts Battle lautapeli

Harry Potter Hogwarts Battle (2016) on pakanrakennuspeli, jossa pyritään korttien avulla voittamaan Potter-maailman pahiksia. Potter-kuvitus on näyttävä ja toimiva. Peli pelataan lukuvuosi kerrallaan ja joka lukuvuosi tuo mukanaan jotain uutta: kortteja tai muuta materiaalia, sääntöjä.. Englannin kieli vähän epäilytti, mutta samat termit toistuvat korteissa eikä niitä muutenkaan tarvitse yksin ymmärtää, niin se ei haittaa. Koska pelissä käydään läpi kaikki Potter-kirjat (elokuvat), olemme pelanneet vain esikoisen kanssa, joka on kaikki kirjat lukenut. 8-vuotiaalla on menossa vasta sarjan kakkososa, joten peli odottaa vielä hetken. Peli toimii kivasti, mutta on ainakin kaksinpelinä alkuun turhauttavan helppo. Olemme pelanneet vasta neljä ensimmäistä lukuvuotta, kun kirjasto kaipaa peliä aina välillä takaisin.

10-vuotias: Kiva peli, vaikka läpi pelaamisessa menee kauan, kun tasoja on niin paljon. Englanninkielisyys ei haittaa, koska samat sanat toistuvat ja ne oppii pelatessa. Myös symbolit auttavat.

Smart10 Junior

Smart10 Junior lautapeli sienet

Smart10 Junior (2018) on tietopeli alkouluikäisille lapsille, mutta toimii myös perheiden ja jopa aikuisten kesken (nimimerkillä yleensä tietopelit ovat minulle liian vaikeita). Pelissä on erityyppisiä kysymyksiä, joihin on 10 vastausvaihtoehtoa nappuloiden alla. Vastaukset tarkistetaan nappulaa nostamalla. Arvio pelistä löytyy täältä.

10-vuotias: Paljon kysymyksiä, joita ei opi ulkoa. Pelilauta on sopivan pieni (pelin laatikko on kylläkin iso). Pelatessa saa uutta tietoa.

8-vuotias: Pienemmille vähän haastavampi tietopeli, mutta mukana on myös lapsille sopivia kysymyksiä. Jos aikuisia on mukana, niin he yleensä voittaa.

Stellar

Stellar korttipeli lautapeli pelipöydässä

Stellar (2020) on kaunis avaruusaiheinen kaksin pelattava korttipeli, josta itsekin pidän. Pisteitä saa monella tavalla mm. settejä keräilemällä ja alueita hallitsemalla. Peli on peliharrastajan pikkupeli, yksinkertaisuudestaan huolimatta kuitenkin melko monisyinen. Arvio tähtiharrastajan unelmapelistä löytyy täältä.

10-vuotias: Aika yksinkertainen vaikka ei kuitenkaan ole. Pelissä on paljon sääntöjä, mutta ne oppii pelatessa. Korttien kuvat ovat hienoja. Kivointa on se, että korteissa on tietoa kuvan osoittamasta asiasta (musta aukko, kuu, Saturnus…).

ICECOOL

ICECOOL (2016) on ollut kärjessä lähes kaikissa 8-vuotiaan listoista, joita olemme puolivuosittain yhdessä tehneet. Siksi uskallan sitä lämpimästi suositella neppailupeleistä ja/tai toiminnallisemmista peleistä pitäville sekä vauhdikkaille pikkukoululaisille tai vaikka kouluunmenolahjaksi. Pelissä neppaillaan pingviinejä suuressa laatikoista kasatussa koulussa. 8-vuotias totesi, ettei tätä enää tarvitse perustella, joten poimin perustelut edellisestä lempparipelipostauksesta:

8-vuotias 2019 joulu: Maailman paras peli. On hyvä oppia hyppimään pingviinillä, niin peli on helpompi, koska voi hypätä vartijan yli.

Viikinkien laakso

Viikinkien laakso lautapeli

Viikinkien laakso (2019) saatiin arvostelukappaleena Tevellalta ja vastaanotto on ollut hyvä. Arvio on luvassa myöhemmin, mutta lyhyesti pelin ideana on keilata erivärisiä tynnyreitä, jotka kaatuessaan liikuttavat hahmoja laiturilla (edit: arvio löytyy täältä). Hahmojen sijainti määrittää miten pelaajat saavat tai menettävät rahaa. Tuurilla on iso osansa siinä miten tynnyrit kaatuilevat. Viikinkien laakso voitti arvostetun Saksan Kinderspiel des Jahres -palkinnon vuonna 2019, joten osasin odottaakin tämän olevan hyvä peli. Saa nähdä miten Suomen Vuoden lastenpeli -kisassa käy.

8-vuotias: Kivointa pelissä on rahan saaminen ja tynnyreiden kaataminen pallolla. Kurjaa oli plumpsahtaa veteen. Sopii myös pienemmille pienellä neuvomisella. 3-vuotiaskin oli pelussä mukana.

10-vuotias: Palloidea on erilainen muihin peleihin verrattuna.

Minecraft Builders and Biomes

Minecraft builders and biomes lautapeli skeleton

Minecraft Builders and Biomes (2019) on Minecraft-maailmaan sijoittuva lautapeli, josta löytyy Minencraftin pelaajille tuttuja mobeja, resurssikuutiota ja aseita. Peli on Minecraftia harrastamattomallekin (minulle) ihan mielekäs ja oikein mainio peli koko perheellä pelattavaksi (toki myös lasten kanssa keskenään). Lautapelioppaasta luin, että peli on tulossa myös suomeksi syksyllä 2020. Kirjoitin pelistä alkuvuodesta ja arvostelu löytyy täältä.

8-vuotias: Peli on hyvin jännittävä ja monimutkainen, mutta kannattaa miettiä tosi tarkkaan mitä palikoita ottaa tai minne menee, että voittaisin. Minecraft-teema on tosi kiva, nimittäin melkein kaikkia juttuja Minecraft-pelistä on hyödynnetty.

KLASK

Klask peli lautapeli

KLASKiin (2014) lapset ihastuivat Lautapelaamaan-tapahtumassa viime vuonna (raportti reissusta) ja lähikirppis ei taaskaan pettänyt: peli löytyi sieltä. KLASK jatkaa 8-vuotiaan listalla. Pelissä yritetään saada pientä kuulaa toisen maaliin magneettisella mailalla. Jujuna on, että mailaa ohjataan pelipöydän alapuolelta. Välillä reippaassa pelissä mailan yläosa singahtaa toisen pelaajan puolellekin. KLASK on vahdikas peli, jonka pelaa lyhyessä ajassa. Kovin helposti mukana kannettavaksi sitä ei voi sanoa, sillä pelipöytä on iso, puinen ja painavahko.

8-vuotias: Kiva magneettinen jalkapellotyylinen peli. Jännittävintä on se, että mailaa liikutetaan pelilaudan alapuolelta, vaikka se liikkuu yläpuolella. Hankalampi versio on pienten magneettien kanssa ja omia versioita voi keksiä, esim. että pitää puhaltamalla saada pallo maaliin.

10-vuotias: Oikein mukava peli, koska voitan siinä aina! Peliin on myös kiva keksiä omia peliversioita.

Ensimmäistä kertaa olisi ollut ajankohtaista ottaa myös 3-vuotiaan lempparipelit mukaan, hän on myös kovin innokas pelaaja. Postaus olisi kuitenkin venähtänyt aika pitkäksi, siksi rajaus on vain koululaisiin. Bonuksena tähän loppuun kuitenkin 3-vuotiaan Top 3 -lista, joka perustuu alkuvuoden pelattuihin peleihin lukumäärällisesti (hän valitsee itse hyllystä pelit pelattavaksi).

  1. Hepan hirnahdus, Hoppe Reiter (2011) (Omakin lempparini, ihanat puiset hepat kisaavat.)
  2. Lohikäärmeen henkäys, Dragon’s Breath (2017) (Mainio peli, jossa arvaillaan tippuvien timanttien värejä.)
  3. Kids from Catan (2003) (Talon rakennusta resursseilla. Aikuisen näkökulmasta turhauttava ja pitkään kestävä peli. Ei siis suositusta tälle, mutta rehellisyyden nimissä se kuuluu listalle.)

Aiemmat lasten top-listat löytyvät täältä:

Talven 2021 lista löytyy täältä.

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus