3-vuotiaamme on tällä hetkellä ehkä innokkain pelaaja perheessämme, koska korona on karsinut varsinkin aikuisilta pelimahdollisuuksia aika paljon. Hän sai joululahjaksi Dragominon (2020), jota sitten onkin pelailtu ahkerasti. Peli hankittiin rohkeasti 5-vuoden ikäsuosituksesta huolimatta 3-vuotiaalle, koska hän on monenlaisia pelejä jo pelannut ja tuntuu jaksavan opetella vähän isommillekin suunnattuja pelejä.
Dragomino on suloisen näköinen lastenpeli, jossa etsitään vauvadinoja dominolaattoja asettelemalla. Peli on lisäys Kingdomino- ja Queendomino -peliperheeseen, mihin nimikin viittaa. Suunnittelijat Marie ja Nicolas Fort ovat tehneet myös oman tämänhetkisen lastenpelisuosikkini Etanarallin sekä pelipalkintoja kahmineen Viikinkien laakso -pelin.
Ikäsuositus: 5+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 15 min +

Mistä on kysymys?
Dragominossa jokainen pelaaja kokoaa eteensä dominolaatoista maisemaa. Joka vuorolla saa asettaa yhden laatan. Dominoissa on kuvattuna erilaisia maastoja, ja aina kun kaksi samanlaista maastoa eri laatoilla saadaan vierekkäin, löytyy lohikäärmeen muna. Munasta joko kuoriutuu lohikäärmevauva (voittopiste!) tai muna onkin tyhjä, jolloin äitilohikäärme tulee vierailulle (eli saa aloittajan merkin itselleen).

Laattoja on kerralla valittavana neljä kappaletta ja joka kierros valitsemisen aloittaa se pelaaja, jonka luona äitilohikäärmenappula kierroksen alussa on. Vuorolla valitaan ja asetetaan laatta sekä otetaan mahdolliset lohikäärmeen munat ja kurkataan mitä munista kuoriutui. Kun kierros on ohi, jäljelle jääneet laatat poistetaan pelistä ja uusi kierros alkaa.
Munia on kuuden värisiä, ja jokaista väriä on eri määrä. Kaikissa väreissä on kuitenkin piilossa sama määrä pikkulohareita, eli toisen värisistä munista löytyy todennäköisemmin lohikäärmevauva kuin toisista. Otettavan munan väri riippuu laattojen väristä, eli jokaista maastotyyppiä vastaa yksi munaväri. Yhdellä vuorolla saatat saada montakin munaa, riippuen miten laatat asetat. Kolme on jo erinomainen suoritus. Munat on levitetty pelialueelle, joten voit poimia oikean värisistä minkä haluat.
Pelin voittaa se, joka on löytänyt eniten lohikäärmevauvoja.

Kokemuksia pelistä
3-vuotias tykkää lohikäärmeiden munien keräilystä ja pelaa peliä mielellään. Myös 9- ja 11-vuotiaat pelaavat ilolla mukana. Pelkäsin pelin olevan 3-vuotiaalle liian hankala, mutta ei se ole: sen kaikista parhaan laatan valitseminen on hankalaa, mutta sopivan laatan hän kyllä osaa valita, jotta yksi muna kierroksessa löytyy. Pelissä on sopivasti tuuria sen suhteen, että vaikka itse suunnittelisi hienoja paikkoja laatoille, ja saisi monta munaa kierroksessa, ei niistä kaikista välttämättä löydy lohikäärmevauvoja.
Vähän isommille pelistä löytyy lisää syvyyttä senkin takia, että munien värillä on väliä. Rakennanko mielummin punaisia alueita ja haen punaisia munia vai sittenkin vihreitä? Kumman värisissä on enemmän lohikäärmeitä jäljellä? Säännöissä on myös variantti, jossa saa kurkata kahden jäljelläolevan munan alle aina kun yhdistetyissä maastoissa on juomapaikka. Näistä toisen saa pitää, ja toinen laitetaan takaisin munien joukkoon. Näin mukaan tulee myös vähän muistielementtiä ja toisaalta bluffausta, etteivät toiset arvaa mitä kurkkaamasi laatan alla on.

Komponentit ovat kertakaikkisen upeat. Dominolaatat ovat paksua pahvia, kuten sisarpeleissäkin. Pienten lasten pelattavaksi juuri sellaiset kuin pitääkin. Myös lohikäärmeenmunatokenit ovat paksuja ja laadukkaita, ja lohikäärmevauvat niiden kääntöpuolella supersuloisia. Jokainen niistä on eri näköinen ja ne ovat erilaisissa hauskoissa asennoissa. Aww..
Iso suositus Dragominolle!
Vastaa