Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Joululahjaksi lautapeli? – Joululahjasuositukset kouluikäisille perheineen

Minulta on usein kysytty mitä lautapeliä suosittelisin lahjapakettiin. Noh, tälle listalle on poimittu kymmenen mainiota, pääasiassa melko uutta perhepeliä, joista jokaisen voisin paketoida joululahjaksi. Valintakriteerinä on, että meillä nimenomaan koululaiset niistä tykkää, ja ne ovat myös lautapelaamista harrastavan vanhemman näkökulmasta mainioita. Lisäksi ne ovat pääosin suomenkielisiä ja kohtalaisen helposti lähestyttäviä. Jos peliä ei löydy lähimarketista, sen löytää melko varmasti lautapelikaupan hyllystä tai verkosta.

Laadin listan itse, mutta hyväksytin sen kolmas- ja neljäsluokkalaisillamme. Meillä pelataan paljon, joten vaikka meillä pelaamassa ovat 9- ja 10- vuotiaat, uskallan suositella näitä pelejä ihan kaikenikäisten koululaisten perheille, myös yläkouluikäisille. Osa peleistä voi kaikista pienimmille olla liian haastavia, mutta olen yrittänyt mainita siitä kunkin pelin kohdalla erikseen.

Kannattaa kurkata lisäksi Lautapelioppaan joululahjasuositukset.

Carcassonne Kivikausi

Kuva on Carcassonne Kivikauden vanhemmasta painoksesta

Carcassonne Kivikausi (2002) on jo vanhempi peli, jossa rakennetaan laatoilla metsiä, niittyjä ja jokia. Tänä syksynä pelistä julkaistiin uudistettu painos. Carcassonne on klassikkopeli, joka on saanut vuosien varrella lukuisia lisäosia ja versioita. Carcassonne Kivikausi on omasta mielestäni niistä paras: pistelaskukin on selkeä, toisin kuin vaikkapa peltopisteet perus-Carcassonnessa. Tätä voi suositella kaikkein pienimmillekin koululaisille (jopa nuoremmille lautapelifaneille) perheineen vaikka ihan ensimmäiseksi perhepeliksi, enemmän pelanneille voi olla jo liian simppeli. Yhteen lahjapakettiin olen tämän itse jo hankkinut.

Colt Super Express

Colt Super Express (2020) on hauska ja kaoottinen vartin pikkupeli. Pelaajat ovat rosvoja junassa. Kaikki ohjelmoivat useamman vuoronsa kerralla etukäteen tietämättä mitä toiset aikovat tehdä. Kun vuoroja sitten suoritetaan, pelinappulat liikkuvat ja ampuvat käytännössä miten sattuu, toki omilla valinnoillaan pystyy jossain määrin taktikoimaan. Ikäsuositus on 8+, vähän pettymyksiä tässä tosin pitää pystyä sietämään. Lisää pelistä täällä.

Fauna

Tämän vuoden trendien mukaisesti tämäkin kuva on etäpelistä

Jo vähän vanhempi Fauna (2008) on loistovalinta tietopelien ystäville. Pelissä yritetään arvata (tietää) eläinten asuinpaikkoja, pituuksia, painoja ja häntien pituuksia. Toisten arvaukset näkee pelilaudalla, ja koska lähelle osuneista arvauksista saa myös pisteitä, voi myös peesata toisten veikkauksia. Toki pitää osata arvioida tietääkö toinen edes sinne päin. Tämä on hauska tietopeli, jossa voi pärjätä vaikkei tietäisi eläimistä mitään. Faunan saatavuus oli pitkään huono, mutta uusi painos ilmestyi äskettäin. Ikäsuositus Faunassakin 8+.

Harry Potter Hogwarts Battle

Harry Potter Hogwarts Battle (2016) on listan ainoa englanninkielinen peli. Se on mainio yhteistyöpeli Potter-maailmasta. Peli siis joko voitetaan tai hävitään yhdessä. Korteissa on englanninkielistä tekstiä, mutta melko vähän ja selkeillä symboleilla, toki englantia osaavan täytyy olla pelissä mukana. Pelissä käydään läpi kaikki lukuvuodet Tylypahkassa ja peli vaikeutuu ja monipuolistuu (ja myös reilusti pitenee) lukuvuosi lukuvuodelta. Muitakin vaihtoehtoja Potter-fanille löytyy, vaikkapa Harry Potter -aiheisten pelien listauksesta.

ICECOOL

ICECOOL (2016) on toiminnallisia pelejä rakastavan 9-vuotiaamme lempparipeli, ollut jo vuosien ajan. Se on neppailupeli, joista lisää täällä neppailupelivertailussamme. Laatikoista rakennetaan näyttävä koulurakennus, jossa sitten neppaillaan muovisia pingviinejä. Tästä pelistä on suomennettu ykkösosa, mutta kakkososassakaan ei pelaamiseen englanninkieltä tarvita, jos säännöt saa luettua. (Paljastettakoon, että meillä joulupaketista löytyy ICECOOL2, jonka voi yhdistää ykkösosaan saadakseen valtavan pelialueen.)

Minecraft Builders and Biomes

Minecraft Builders and Biomes (2019), nimikin sen kertoo, että kyseessä on jokaisen Minecraft-fanin unelmapeli. Kuvitus on juuri sitä itseään ja seikkailemassa on skeletoneja ja muita Minecraftista tuttuja monstereita. Pelissä pyritään rakentamaan laatoista mahdollisimman paljon pisteitä tuottava maisema, monstereita vastaan taistellen. Aikuinenkin tätä pelaa mielellään, vaikka Minecraft-maailma ei olisikaan tuttu. Ikäsuositus on 10+, mutta innokkaat Minecraft-fanit voivat kyllä oppia tämän jo aiemmin. Säännöissä on pienimmille mukana myös helpotettu variantti. Arvio pelistä löytyy täältä.

Pandemic Hot Zone North America

Pandemic Hot Zone North Armerica (2020) on yhteistyöpeli pandemian torjumisesta. Aihe on raju, mutta toisaalta peli voitetaan tai hävitään yhdessä. Pikainen peli on alle puolessa tunnissa ohi, joten epäonnistumisen jälkeen voi kokeilla uudelleen. Pohjois-Amerikan kaupungit tulevat myös samalla tutuksi. Ikäsuositus on 8+.

Tämä peli on myös placeholder muille Pelaajien Valinta -lautapelipalkinnon perhesarjan finalisteille. Esimerkiksi voittaja, Quest for Eldorado, olisi hyvin voinut olla tällä listalla. Enemmän lautapelejä pelaaville perheille suosittelisin myös harrastajasarjan voittajaa, Wingspania, kaunista lintupeliä, josta 10-vuotiaamme pitää kovasti. Sääntöjä siinä on opeteltavaksi kuitenkin jo enemmän kuin tämän listan peleissä.

Räävelin rohtotohtorit

Räävelin Rohtotohtorit (2018, suomeksi 2020) on palkittu taikajuomien keittelypeli, joka juuri ilmestyi suomeksi. Meillä ja blogissa se on nimellä Quacks of Quedlinburg ja se on mm. kärjessä 9-vuotiaan top-listalla v. 2019. Pelissä rakennellaan omaa raaka-ainepussukkaa, josta raaka-aineita nostellaan keittoon. Pitää kuitenkin olla varovainen ettei keitos räjähdä. Vauhdikkaasta kuvauksesta huolimatta tämä toimii myös aikuisten kesken, eli mistään aivan lastenpelistä ei ole kyse. Ikäsuositus on 10+, mutta jos lautapelit ovat ennestään tuttuja, voi vähän nuorempikin pärjätä hyvin mukana.

Smart10 Junior

Smart 10 Junior (2018) on 10-vuotiaamme lisäys listalle ja miksipä ei. Se on hauska tietopeli, jota olemme pelanneet paljon perheen kesken ja jonkin verran myös aikuisten kesken. Keskellä näkyy kysymys ja ympärillä vaihtoehtoja. Vastatessa nyppäistään nappula irti ja tarkistetaan vastaus. Tämä toimii näppärästi myös videopuhelussa! Kysymykset ovat sopivia alakouluikäisestä alkaen, ikäsuositus on 7+, mutta toki isommilla ja aikuisilla on perhepelinä pelatessa selvästi etumatkaa. Arvio pelistä täällä.

Viikinkien laakso

Lista alkoi vähän pienemmillekin sopivalla pelillä ja se päättyy sellaiseen myös. Viikinkien laakso (2019, suomeksi 2020) toimii hyvin vähän alle kouluikäisille sekä pienemmille koululaisille perheineen. Ikäsuositus on 6+. Tämä on listan ainoa peli, joka kuitenkin on vähän enemmän lasten- kuin perhepelipuolelle kallellaan. Pelissä on viikinkien keilakisa, jossa keilataan tynnyreitä, jotka määrittävät mitä nappuloita saat siirtää. Siirtojärjestyksen saatkin itse päättää eli pelkästään keilaustaidolla tässä ei mitellä. Arvio pelistä täällä.

Näistä peleistä neljä on saatu arvostelukappaleina: Smart10 Junior (Martinex), Viikinkien laakso (Tevella), Colt Super Express (Asmodee Nordics) ja Pandemic Hot Zone North America (Asmodee Nordics).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: