Pelaajien Valinta 2022 -lautapelipalkinnon voittajat ja finalistit

Jälleen on ollut hieno vuosi suomenkielisten lautapelijulkaisujen osalta. Tuntuu, että tänä vuonna julkaistiin jopa vähän tavallista enemmän pelejä, ja tarjontaa oli kovasti Pelaajien valinta -palkintokategorioiden finalisteiksi. Olin itse raadissa mukana ja tänä vuonna puheenjohtajana.

Pelaajien Valinta -palkinnon jakavat vuosittain suomalaisista lautapelibloggareista koostuva raati, ja se myönnetään parhaalle Suomessa julkaistulle lautapelijulkaisulle perhe- ja harrastajasarjassa. Perhesarjassa ehtona on suomenkielisyys, harrastajasarjassa myös englanti käy, mikäli julkaisija on suomalainen. Kategorioiden tarkemmat esittelyt löytyvät Pelaajien valinnan sivuilta. Julkaisijat eivät aseta ehdokkaita, vaan raati pyrkii kattavasti pelaamaan pelejä, joista sitten parhaimmat pääsevät finaaliin.

Tänä vuonna voittajiksi ylsivät perhesarjassa Sagrada ja harrastajasarjassa Arnak – Kadonneet rauniot. Alla on omat kommenttini tämän vuoden voittajista ja finalisteista.

Lautapelit.fi:n Toni Niittymäki harrastajasarjan voittajapelin vieressä. Asmodee Nordics vastaanotti kunniakirjan sähköisesti.

Perhesarja

Perhesarjan finalistit: Kingdomino Origins, Family Inc., 7 Wonders Architects, Sagrada ja Living Forest

Voittaja: Sagrada

Sagrada (2017) on jo vähän vanhempi peli, joka nyt julkaistiin suomeksi. Tämä on yksi omia ehdottomia lemppareitani ja hienoa, että saatiin peli suomeksi. Sagradassa asetellan värikkäitä noppia ikkunaan mosaiikiksi. Tarkoituksena on kerätä pisteitä toteuttamalla noppien sijoitteluun, väreihin ja arvoihin liittyviä tavoitteita.

Sagrada on kaunis ja välillä aivot solmuun laittava aivopähkinä. Kun saa tehtyä täyden ikkunan, on se aina yhtä palkitsevaa! Teekuppi, ystävä ja Sagrada ❤

Sagrada lautapeli

Family Inc.

Family Inc. (2021) tarjoaa helppoa onnenkoetusta isollekin porukalle. Säännöt ovat tosi simppelit ja alkuvalmistelut ovat nopeat. Pöydälle kipataan iso kasa pelimerkkejä, joista sitten nostellaan omalla vuorolla tuplia vältellen. Kierroksen aikana muut voivat yrittää varastaa keräämäsi merkit.

Tälle pelille on meillä löytynyt jo monta pelisaumaa ja porukkaa. Ollaan pelattu mm. lasten kanssa ja fillerinä peliporukan kanssa (mukaan mahtuu seitsemän). Helppo pikkupeli myös vähemmän pelanneille.

Kingdomino Origins

Kingdomino Origins (2021) sisältää kolme eri peliversiota. Kaikki tuovat jotain lisää alkuperäisen Kingdominon ideaan, osa enemmän, osa vähemmän. Kaikissa kuitenkin rakennetaan laatoista esihistorialliseen aikaan sijoittuvaa kylää. Eri peliversiot mahdollistavat sen, että ensin voi opetella simppelin pelin ja sitten pikku hiljaa monimutkaisemman. Mitään kovin yllättävää peli ei tarjoa, mutta hyvä perusvarma valinta vaikkapa pukinkonttiin perheen kesken pelattavaksi.

11-vuotiaamme lemppari perhe-finalisteista.

Living forest

Living Forest (2021) on mm. pakanrakennusta, laattojenasettelua ja onnenkoetusta yhdistelevä peliuutuus. Kirjoitin pelistä arvion Lautapelioppaaseen kesällä, joten sieltä voi lueskella lisää.

Peli on päässyt meillä paljon pöydälle. Erityisesti 12-vuotiaamme on tykästynyt peliin, mutta pelaan sitä kyllä itsekin oikein mielelläni. Peli näyttää upealta, mutta eläinten hurjat silmät häiritsevät itseäni vähän liikaa.. Perhepelilokerossa tämä sijoittuu lähemmäs raskaampia pelejä, eli monimutkaisuutta löytyy enemmän kuin muista perhe-finalisteistamme.

12-vuotiaamme lemppari perhe-finalisteista.

7 Wonders: Architects

7 Wonders: Architects on klassikkopeli 7 Wondersin maailmaan perustuva yksikertainen, kevyt ja kestoltaan lyhyt settienkeräyspeli. Kirjoitin tästä kesällä blogiin arvion, josta peliin voi tutustua enemmän.

Meidän perheessä tämä on ollut, jos ei täysosuma, niin ainakin lähes. 11- ja 12-vuotiaat pitävät tästä molemmat, joten peli on ollut hyvä valinta jo monet kerrat heidän ja meidän aikuisten yhdessä pelattavaksi. Aikuisporukassa tästä ei ole meillä yleisesti peliksi, tavallisesti kaivataan vähän raskaampaa peliä, mutta koska pelaajia mahtuu mukaan seitsemän, löytynee tälle paikkansa myös aikuisten kesken.

Harrastajasarja

Harrastajasarjan finalistit: Nidavellir, Paleo, Arnak – Kadonneet rauniot ja Azul Queen’s Garden

Voittaja: Arnak – Kadonneet rauniot

Lost ruins of Arnak (2020) on monipuolinen peli, josta on mahdoton kertoa lyhyesti. Pakkaa rakennetaan ja työläisiä asetellaan, tehdään tutkimusmatkoja ja löytöretkiä. Välillä taistellaan hirviöitä vastaan. Monipuolisuudestaan huolimatta peli on helppo oppia eikä yksi pelikertakaan venähdä älyttömän pitkäksi.

Tämän pelin suomijulkaisusta olin kovin iloinen, mutta harmitti, että olin ehtinyt ostaa pelin englanniksi. Meillä tämä ostettiin nimenomaan lasten(kin) kanssa pelattavaksi, ja suomiversio on siihen ehkä aavistuksen parempi. Tämä on selkeästi harrastajapeli, mutta säännöiltään suoraviivainen ja meidän paljon pelaaville 11- ja 12-vuotiaille sopivan haastava. Eli peliharrastajan perhepeli. 🙂

Azul Queen’s Garden

Azul Queen’s Garden (2021) on Azul-pelisarjan neljäs peli. Tässä on aika vähän ”Azulia”. Mietinkin, mikä tekee pelistä Azulin. Noh, nimi kannessa ainakin. Ja asetellaan tässä laattoja, joiden asettaminen maksetaan Azulista tutulla tavalla, joten menkööt! Tällä kertaa rakennetaan puutarhaa. Ja mitä väliä on nimellä, kun peli toimii. Tämä taitaa olla oma lempparini Azul-sarjassa ja selkeästi raskain versio.

Laatoissa on värin lisäksi kuvio, ja samaa laattaa voi käyttää joko osana kuvio- tai väriryhmää tai molempia. Se avaa mahdollisuuksia käyttää yhtä ja samaa laattaa useammalla tavalla, mikä tekee puzzlesta syvemmän: aivot solmuun -fiilistä on tarjolla. 12-vuotiaamme ihastui tähän myös.

Nidavellir

Nidavellirissa (2020) kootaan kääpiöarmeijaa. Arvokkaimman kolikon tarjonnut saa valita tavernasta kääpiön ensimmäisenä, mutta tarjoukset tehdään sokkona! Kääpiökortit antavat pisteitä eri tavoin ja rahaakin olisi syytä kerätä.

Peliä pelataan pääosin niin, että mietintä tapahtuu yhtäaikaisesti. Kauheasti ei siis tarvitse muiden ratkaisuja odotella. Lyhyehköön peliin mahtuu ehkä tästäkin syystä kohtalaisesti päätöksiä ja pohdittavaa.

Paleo

Paleo (2020) on tämän vuoden finalisteista ainoa yhteistyöpeli. Siinä tavoitteena on maalata luolamaalaus ja samalla suorittaa tehtäviä ja pitää heimo hengissä. Pelissä hauskana yllätysmomenttina on, että omasta pakasta pelattava kortti valitaan kortin taustapuolen mukaan. Taustapuolesta voi päätellä vähän mitä on tulossa, mutta ei kuitenkaan tarkemmin.

Pelissä on eri skenaarioita, joihin käytetään eri kortteja ja tehtäviä. Alkuvalmisteluja pelissä joutuu jonkin verran tekemään ja vieläpä huolellisesti, jotta varmasti oikeat kortit on pakoissa ja telineissä. Sääntökirjakaan ei ole kaikista helpoimmin lähestyttävä, mutta kun säännöt on haltuun otettu ja alkuvalmistelut tehty, on pelaaminen kohtuu suoraviivaista. Läpipääsy sen sijaan ei ole, vaan yleensä vaaditaan useampi pelikerta kutakin skenaariota kohden. Peli koukuttaa sopivasti yrittämään uudelleen.

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus