Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Spinderella: kiehtova lastenpeli

Spinderella (2015) on lasten lautapeli, jossa on vähän poikkeava idea. Lapsia (ja aikuisia) ihastuttaa näyttävä pelilauta, joka ei ole pelkästään näyttävän näköinen, vaan sen kaksikerroksisuutta myös hyödynnetään omaperäisellä tavalla. Peli on saanut osakseen myös arvostusta – se voitti Saksan vuoden lastenpelipalkinnon vuonna 2015. Meille Spinderella päätyi kirjastosta Lautapelaamaan-tapahtuman jälkeen, kun lapset siitä innostuivat. Huomasin, että tämä löytyy myös paikallisen lelukaupan hyllystä. Hyvä hyvä, ehkäpä lahjaksi jollekin.

Ikäsuositus: 6+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 20 min

Spinderella kansi

Mistä on kyse?

Spinderellassa on kaksikerroksinen lauta: alakerroksessa kulkee muurahaisten polku, ja yläkerrassa on hämähäkinverkko, jossa kulkevat hämähäkkiveljekset Parker ja Peter. Veljekset roikottavat Spinderella-siskoaan alapuolellaan nappaamassa muurahaisia.

Spinderella pelilauta
Spinderella on näyttävä peli

Jokaisella pelaajalla on kolme muurahaista, joiden tavoitteena on päästä polun päähän. Vuorollaan pelaaja heittää kolmea noppaa: vihreä noppa kertoo mitä liikutetaan ja ruskea ja musta noppa kertovat paljonko liikutaan.

Jos vihreästä nopasta tulee muurahainen, pelaaja liikuttaa muurahaistaan ruskean nopan silmäluvun verran. Jos muurahainen tulee toisen kanssa samaan ruutuun, se hyppää tämän selkään. Jos alempi muurahainen liikkuu, se kantaa päällään olevaa tai olevia muurahaisia.

Jos vihreästä nopasta tulee hämähäkki, saavat hämähäkit liikkua yhteensä mustan nopan silmäluvun verran. Peteriä ja Parkeria liikuttamalla Spinderellakin liikkuu sivuttain/ylös-alas. Magneettisen Spinderellan avulla voi napata vastustajan (tai oman) muurahaisen, joka joutuu palaamaan lähtöpisteeseen. Palkinnoksi vastustajan muurahaisen nappauksesta saa siirtää omaa muurahaista.

Spinderella hämähäkit
Yläkerran verkossa liikkuvat hämähäkit liikuttavat myös riippuvaa siskoaan

Kaarna on muurahaisten polulla, ja jos pelaaja heittää kuvionopalla lehden, hän saa liikuttaa kaarnaa. Jos mahdollista, kaarna on laitettava ruutuun, jossa on yksi tai kaksi muurahaista. Se menee muurahaisten päälle ja estää muurahaisten liikkumista. Toisaalta sen päällä voi myös kätevästi matkustaa. Lisäksi lehden nopalla heittänyt pelaaja saa liikuttaa valintansa mukaan joko muurahaisia tai hämähäkkejä ruskean/mustan nopan silmäluvun verran.

Ensimmäisenä kaikki kolme muurahaistaan maaliin saanut voittaa pelin.

Kokemuksia Spinderellasta

Peli on tosiaan näyttävän näköinen ja sai monet lapset Lautapelaamaan-tapahtumassa pysähtymään pöydän viereen, kun peliä pelasimme. Pelilaudan rakentamisessakaan ei mene liikaa aikaa, osat on muotoiltu niin, että ne napsahtavat näppärästi paikoilleen. Koko komeushan rakennetaan pelilaatikkoon, ja kirjaston pelissä alkaa kyllä laatikon kulmista näkymään, että niihin on muutaman kerran tukipuut kiinnitetty.

Kun pelaajia on kolme tai neljä, peli toimii oikein kivasti. Hämähäkit ovat pelin suola ja kahdella pelaajalla muurahaisten nappaamista harvemmin nähdään. Isommalla pelaajamäärällä muurahaisten polulla on enemmän säpinää ja hämähäkkien avulla hyökkääminen helpottuu.

Spinderella
Spinderella nappasi hämähäkin

Nopanheitto tuo tuurielementtiä reippasti mukaan, mutta joka vuorolla saa myös tehdä päätöksiä. Mitä muurahaista liikutan, mihin hämähäkit liikkuvat, mihin kaarnan asetan?

Eka- ja tokaluokkalaiset lapset viihtyivät pelin parissa hyvin. Olin ajatellut, että meidän paljon pelanneita lapsia tämä ei jaksaisi niin kiinnostaa, mutta niin vain väärässä olin. Ikäsuositus on 6+, mutta ehkä jo vähän aiemmin tätä tarjoaisin pelattavaksi. Muurahaisten polun sisältävä lauta on kaksipuoleinen, toisella puolella on pitkä reitti ja toisella puolella lyhyt pienemmille pelaajille. Meidän perheessä aikuiset ja mummikin viihtyivät lasten kanssa pelin parissa. Puhdas lastenpeli tämä kuitenkin on, vaikka miksipä ei kertakokeiluna olisi hauska aikuisporukassakin, onhan magneettimekanismi hieno.

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: