Kirja: Löydä lautapelit

Mikko Saaren Löydä lautapelit –kirja ilmestyi lokakuussa 2018. Kirjan takakansi kertoo kirjan tarjoavan lautapelisivistystä sekä aloittelijalle että harrastajalle. Mikäs juttu tämä tällainen kirja on? Ja miksi?

Miksi ylipäätään lautapeleistä pitäisi lukea?

Niin.. Niitähän pelataan. Ennen kaikkea erilaisia lautapelejä tulisi tietysti pelata, jotta oma identiteetti pelaajana kehittyisi ja löytyisi niitä mieleisiä pelejä. Tarjontaa vaan on sen verran paljon, että taustatyötä on hyvä myöskin vähän tehdä.

Yksi syy peleistä lukemiseen on siis se, että lukemalla löytää hyviä pelejä. Lukemalla oppii tuntemaan tarjontaa paremmin, ja ymmärtää ja pystyy seuraamaan paremmin peleistä käytävää keskustelua – jopa osallistumaan siihen. Lautapelifoorumeiden kieli on välillä sellaista, että on ihan kiva, että joku vähän avaa termistöä.

Ja ehkä kysymys on väärin muotoiltu, pitäisi viittaa johonkin ulkopuolelta tulevaan pakkoon, kun suurin syy lukea lautapeleistä on tietysti oma kiinnostus. Monille (minulle) lautapelit ovat tärkeä harrastus ja siksi tietoa niistä ahmitaan eri lähteistä ihan ilman muuta, vaikkei aina pitäisikään.

Miksi juuri kirjasta?

Tätä pohdin myös ennen kuin kirjan kirjastosta hain. Seuraan lautapeliblogeja jonkin verran ja luen muutenkin eri nettilähteistä. Miksi siis kirja? Luen itse tällä hetkellä tosi vähän kirjoja, vaikka aikanaan tuli luettua paljonkin.

Itse asiassa kirja formaattina on yllättävän kätevä näin lapsiperheessä, missä on pieniä koululaisia. Äiti kännykkä kädessä kotona lautapeliblogeja selaamassa ei ehkä ole se paras roolimalli, kun kännykän käyttöä koululaisilla on ainakin meidän perheessä välillä syytä rajata. Kirjaan tarttuminen sen sijaan on mitä mainioin malli.

Ennen kuin luin Löydä lautapelit -kirjan, en osannut ajatella myöskään miten mielenkiintoista modernien lautapelien historia voi olla. En missään tapauksessa olisi osannut lähteä etsimään vastaavaa tietoa mistään tai edes keksinyt, että olisin sellaista tietoa kaivannut. Tietokirjan hyvä puoli onkin juuri se, että joku muu on joku muu on kerännyt tiedon, määritellyt tärkeät asiat ja koonnut ne kokonaisuudeksi. Netin sirpaleisen tiedon avulla ei mitenkään voisi päästä lähellekään samaa lopputulosta.

Löydä lautapelit – ajatuksia itse kirjasta

Mennyt viikko on oli tosi kiireinen, ja kun kirjan maanantaina hain kirjastosta, olin jo asennoitunut niin, etten tällä viikolla ehdi kirjaa avatakaan. Vaan kuinkas sitten kävikään? Kirja oli luettu sota- ja roolipelilukuja lukuunottamatta jo samana iltana ja pari ylihypättyä lukua seuraavana päivänä.

En ihan tarkkaan tiedä mitä odotin, mutta kirja ylitti kaikki odotukseni. Ajattelin, että tutustuisin uusiin lautapeleihin, yhteen sieltä, toiseen täältä, vähän kuin blogeja lukiessa. Mutta kirjasta saikin ihan oikeasti juuri sitä lautapelisivistystä mitä takakansi lupasi ja monta peliä kokeiltavien listalle.

Kirja oli sopivan kevyesti kirjoitettu, sitä oli mukava ja helppo lukea. Itsehän tosiaan luin sen lähes yhdeltä istumalta. Tosin ennen kuin palautan kirjan kirjastoon, täytyy se lukea vielä paloissa ja ajatuksella läpi.

Lautapelikirjan voisi ajatella vanhenevan nopeasti, koska pelejä tulee koko ajan lisää. Näin voisi olla, mutta Löydä lautapelit -kirja on kirjoitettu kestämään aikaa. Painopiste on historiallisesti merkittävissä peleissä ihan viime vuosien pelien sijaan, vaikka uusiakin pelejä on mukana, mikä on varmasti hyvä ratkaisu. Uutuudet elävät ja kehittyvät ja ne löytyvät sitten blogeista ja pelisivustolta.

Kenelle kirjaa suosittelen?

Itse olen oikeastaan käynnistelemässä harrastusta vuosien hiljaisemman kauden jälkeen. Lasten ollessa ihan pieniä ei aikaa ja jaksamista oikein lautapeleille ollut. Itselleni kirja osui juuri hyvään saumaan. Tiedonhalu on suuri, ja tietoa itselläni vielä vähän. Aloitteleville harrastajille kirja on ainakin siis oivallinen johdatus lautapelien maailmaan.

Uskon, että myös enemmän pelejä harrastaneet saavat tästä paljon irti, näin ainakin muiden blogien arvioista voisin päätellä (lukaise vaikka Kai Saarton teksti Todellisuuspako-blogista). Jos jonkin osion asiat ovatkin tutumpia, on teos niin laaja, että uuttakin todennäköisesti löytyy.

Pari Carcassonne-peliä tai muuta tämä kirja kuitenkin pohjalle vaatii. Voisin kuvitella, että jos kosketusta lautapeleihin ei vielä ole, niin ensin sen kiinnostuksen pitäisi syttyä siellä pelimaailman puolella, ennen kuin kirjaa lähtisin suosittelemaan. Lautapelisivistystä ei kuitenkaan pohjalle tarvita vaan sen nimenomaan kirjasta löytää, kiinnostus riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: