Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

DinoDeck – korttipeli hurrrrjista dinosauruksista

Giganotosaurus, Tyrannosaurus, Pentaceratops… Arviossa kotimainen DinoDeck-korttipeli (2022). Pelaajina erityisesti lapset 3-, 5- ja 11-vuotta sekä perheen aikuiset. Meillä jo ajatus dinosauruksista pelissä sai aikaan hihkuntaa, mitenkäs peli sitten maistui?

Ikäsuositus: 4+
Pelaajamäärä: 2-8
Peliaika: 5-10 min

Mistä DinoDeckissä on kyse?

Peli on puhtaasti korttipeli. Pakka koostuu dinosauruskorteista sekä muutamasta erikoiskortista niiden joukossa. Jokaisella kortilla on kolme ominaisuutta: pituus, paino ja nopeus. Pelissä on useampi pelitapa, mutta perusidea on kaikissa sama: vertaillaan jotakin dinojen ominaisuutta – pituutta, painoa tai nopeutta. Erikoiskortit, kuten asteroidi ja tsunami päihittävät voimakkaatkin dinot.

DinoDeck korttipeli kortteja

3-vuotiaamme lemppari on pelitapa, jossa kortit jaetaan tasan pelaajille. Edellisen kierroksen voittaja tai alkuun nuorin kääntää pakastaan päällimmäisen kortin ja päättää, mikä ominaisuuksista on ratkaiseva sillä kierroksella. Muut kääntävät korttinsa, niitä verrataan, ja voittaja saa kortit omaan pistepakkaansa. Yksinkertaista ja hauskaa. Juuri kolme täyttänyt tosin sanoo aina nopeus korteistaan riippumatta, mutta hyvin hän pystyy peliin silti jo osallistumaan. Pienikin voi helposti verrata kortteja, koska ominaisuudet on kerrottu numeroarvojen lisäksi myös värin ja symbolin sisältävillä palloilla.

5-vuotiaamme kaipaa jo enemmän taktikointia ja hänen kanssaan käytämme pelitapaa, jossa jokaiselle jaetaan X määrä käsikortteja, joista pelattavan kortin voi valita. Neljä on ollut meillä sopiva määrä. Jälleen edellisen kierroksen voittaja tai alkuun nuorin päättää, mitä ominaisuuksista verrataan, minkä jälkeen valitut kortit paljastetaan yhtä aikaa. Vaikeustasoa voi säätää sillä, että verrataan joko ominaisuuksien väri/symbolipalloja tai sitten ominaisuuksien tarkkoja arvoja, jos pelaajien taidot siihen riittävät. Kun käsikortit on pelattu, jaetaan uudet. Peli jatkuu, kunnes pakka loppuu.

DinoDeck korttipeli

Lisäksi peliä voi pelata kolmannella tavalla, jossa voi pelata useamman saman klaanin (värin) dinon kerralla. Tämä on jo vaativampi, sillä ominaisuuden yhteissumma ratkaisee voittajan. Meillä tämä odottaa vielä tulevaisuutta, kaksi edellämainittua pelitapaa ovat riittäneet hyvin, ja valinta pelitapojen välillä on tehty sen mukaan onko 3-vuotias mukana vai ei.

Kokemuksia pelistä

5-vuotias: ”Se on kiva peli. Parasta on voittaminen, tietysti.”

Ja on peli maistunutkin, sitä pelattiin heti alkuhuumassa parissa päivässä kymmeniä kertoja. Alun jälkeenkin peli on päässyt pöydälle säännöllisesti. Erityisesti erikoiskortit ovat 5-vuotiaalle mieluisia ja olemmekin käyneet keskusteluita luonnonvoimista ja niiden tehosta.

Peli on tosi simppeli eikä sääntöjä tarvitse paljonkaan lukea tai selittää ennen ensimmäistä peliä. Jos aikuinen on lapsuudessa pelannut Top Trumps -pelejä, on ideakin jo valmiiksi tuttu. Itse en ollut, mutta puolisolle autokorttien vertailu lapsuudessa tuli tästä heti mieleen. Tässä ei siis olla tehty valtavaa innovaatiota, mutta toimiva peli kyllä. Simppelien sääntöjen ansiosta 5- ja 11-vuotiaat ovat pelanneet peliä spontaanistikin kaksin. Myös 3- ja 5-vuotiaiden peli onnistuu kahdestaan, kunhan aikuinen vähän vahtii 3-vuotiaan suoritusta vieressä.

DinoDeck korttipeli

Pelin kortit ovat isoja ja niissä on annettu hyvin tilaa sekä kuvitukselle että korttien ominaisuuksia havainnollistaville symboleille. Komponentit ovat laadukkaan ja kestävän oloisia. Pieneen käteen isot kortit ovat vähän hankaliakin, varsinkin jos kädessä pitäisi pitää montaa korttia kerralla. Helpoimmassa pelimuodossa ei kuitenkaan tarvitse käsitellä kuin yhtä korttia kerralla. Meillä tämä tosin ei ole ongelma ollenkaan, sillä käytämme pienten korttipeleissä pelikorttitelineitä.

Yksinkertaisen pelin ydinkohderyhmää ovat varmasti 4-6 -vuotiaat (jopa 3-vuotiaat), ja dinofaneille tämä on varmasti mieluinen ensimmäiseksi omaksi korttipeliksi. Hyvä tuliainen lapsiperheeseen tai synttärilahjaidea dinosauruksista innostuneelle lapselle.

DinoDeck korttipeli

Arvostelukappaleesta kiitos HIRMU Gamesille.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: