Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pakohuone- ja rikosmysteerilautapelejä koko perheen kanssa

Lainasimme nelisen vuotta sitten kirjastosta pakohuonepelin, Escape the room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa, joka osoittautui mainioksi silloin 8-vuotiaan kanssa pelattuna. Edelleen lapsi, nyt 12-vuotta, muistaa pelin ja sen hyvän tarinan. Tästä innostuimme pelailemaan lisää pakohuonepelejä. Tässä meidän suosikkeja koko perheen kanssa pelattavaksi.

Yhteistä tämän tyyppisille peleille on, että ne ovat kertapelattavia yhteistyöpelejä – niin myös tällä listalla olevat pelit ovat. Boksissa voi olle monta mysteeriä, mutta kunkin voi yksi peliporukka ratkaista vain kerran. Tällä listalla olevista yksikään ei kuitenkaan ole täysin kertakäyttöinen, vaan pelaamisen jälkeen pelin voi antaa tai myydä eteenpäin eikä sitä varten pelatessa tarvitse erityisemmin varoa komponentteja tai jättää jotain tekemättä, jotta peli ei tuhoudu.

Alle kouluikäiset ja pikkukoululaiset

Bubble Stories

Bubble Stories on peli, jos ei nyt ihan pakohuonepeli, niin hyvin vastaava elämys ihan pienimmille, alle kouluikäisille. Pelissä pyritään etsimään korteista määrätyt esineet tai ihmiset siirtymällä kortista toiseen kuplien avulla.

Kortista valitaan kupla, joka määrää minkä kortin saa seuraavaksi kääntää näkyviin. Sieltä paljastuu lisää kuplia, etsitty asia tai umpikuja. Seikkailuja, eli korttipakkoja, on pelilaatikossa kolme ja ne vievät mm. kouluun ja huvipuistoon. Yhden pakan voi pelata pari kertaa, mutta sitten oikean korttipolun muistaa niin hyvin, että pelaaminen ei ole enää kovin mielekästä.

Peli on mielekäs pienille lapsille noin nelivuotiaasta alkaen, mutta ei kovin pitkään. Isompia voi harmittaa se, ettei mysteereissä ole oikeaa päättelyä, vaan esineet ja ihmiset ovat täysin satunnaisissa piiloissa. Pakohuonepelityyliin jokainen pakka on periaatteessa kerran pelattava, mutta pieni lapsi voi nauttia siitäkin, että tekee tutun tutkimuksen muutaman kerran.

Meidän 5-vuotiaaltamme suositus tälle! Äitinä tykkäsin enemmän ideasta kuin pelistä, mutta lapselle maistui erinomaisesti.

Kids Chronicles: Kuukiven metsästys

Kids Chronicles: Kuukiven metsästys lautapeli

Kids Chronicles: Kuukiven metsästys on lapsille suunnattu versio Chronicles of Crime -pelisarjasta. Ideana näissä on, että älylaite on olennaisessa osassa, ja peli etenee korteissa ja pelilaudalla olevia QR-koodeja skannaamalla. Pelissä on tutoriaali ja viisi skenaariota, eli pelattavaa riittää n. viideksi kerraksi.

Pelaajat ovat taikurin oppilaita ja ratkovat kesän ja talven valtakunnan ongelmia. QR-koodeilla pääsee ensin tutkimaan paikkoja, eli 360-kuvia, joista löytyy esineitä ja henkilöitä. Näitä edustavissa korteissa on omat QR-koodinsa, joiden avulla henkilöiden kanssa voi ”jutella” ja heille voi mm. antaa esineitä. Henkilöiden puhe on tekstinä, älylaitteen sovelluksessa, joten lukutaito vaaditaan ainakin joltain peliin osallistuvalta.

Pelasimme pelin, kun lapsipelaajat olivat 10- ja 12-vuotiaita. Suosittelisin kuitenkin tätä vähän nuoremmille, alle 10-vuotiaille. Jos aikuinen on mukana, pärjää alle kouluikäinenkin hyvin. Puhelimella on iso rooli, joten jos se ajatus ei miellytä, ei tämä ole siinä tapauksessa oikea valinta.

Unlock! Kids

Unlock! Kids

Unlock! Kids on tällä hetkellä lautapelisivusto bgg:n lastenpelilistan kakkospeli, eli lähtökohtaisesti hyväksi todettu peliharrastajien keskuudessa. Se on lasten versio Unlock! -pakohuonepeleistä, ja siinä on esikuviensa kaltaisesti pääosassa korttipakka. Lisäksi pelissä on muutamia lisäkomponentteja.

Vihjeiden perusteella saadaan lisää kortteja ja komponentteja käyttöön, ja pulma jäsentyy ja ratkeaa siinä samalla. Kun alkuperäisessä Unlockissa käytetään puhelinta vastausten tarkistamiseen, tässä versiossa puhelinta ei käytetä, vaan tarkistamisessa käytetään symboleita. Laatikossa on pelattavaa kuudeksi kerraksi ja tarinoissa on mm. maatilan eläimiä ja kummituksia.

Aivan loistava pakohuonepeli lapsille, meillä tästä innostuivat erityisesti 5-vuotias ja 11-vuotias. Myös 13-vuotias halusi pelata pelin läpi vaikka pulmat olivatkin hänelle helpohkoja. Meillä pelistä pelattiin ranskankielinen versio, ilolla näkisin tästä suomenkielisenkin version!

Alakouluikäiset

Yllä mainittu Unlock Kids käy hyvin tähän lokeroon myös.

Escape the Room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa

Escape the room ratkaisupyörä

Escape the Room – Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa on vuodelta 2015, joten saatavuus voi olla heikko, mutta kirppareilta ja kirjastosta voi ainakin löytyä.

Tähtitieteilijän kartanosta on alkanut kuulua omituisia ääniä, ja pelaajat lähtevät selvittämään mitä on tapahtunut. Pelissä luetaan tarinaa ja avataan kirjekuoria, joista löytyy vihjeitä ja esineitä tarinan pulmien ratkaisuun. Tarkistukseen käytetään ratkaisupyörää. Lisää pelistä täällä.

Mainio ja helppo ensimmäinen pakopeli perheen kesken pelattavaksi. Meillä tämä pelattiin lapsen ollessa 8, mutta tarina oli kyllä melko jännä. Eli sen perusteella myös suositeltu 10+ ikäraja voi olla paikallaan.

MicroMacro Rikospaikalla ja Itse teossa

MicroMacro lautapeli

MicroMacro -pelisarjassa valtavalta kartalta etsitään ensin rikoksen uhri ja sitten lähdetään takautuvasti selvittämään miten tuohon tilanteeseen päädyttiin. Kartalla hahmot näkyvät edeltävinäkin ajanhetkinä, eli henkilöiden päivää voi seurata taaksepäin karttaa tutkimalla.

Kaikki MicroMacro -pelisarjan osat ovat mainioita, mutta Itse teossa, eli pelisajan toinen suomennettu osa, on siitä hyvä, että mysteerien kuoriin on merkitty mitä mysteeri käsittelee. Eli lasten kanssa pelatessa hurjimmat teemat voi hypätä yli. Meillä tosin on pelattu myös ensimmäinen osa Micro Macro Rikospaikalla lasten kanssa (silloin 9- ja 11-vuotta) ja ehkä piirrostyylin vuoksi hurjatkaan teemat eivät haitanneet. Lisää kokemuksia täällä.

Lisää näitä! Ihan meidän perheen lemppareita, lämmin suositus 8-vuotiaasta alkaen, mutta kuitenkin teema huomioiden.

Escape Room Family -sarja

Escape Room Family Aikamatka pakohuonepeli

Escape Room Family: Aikamatka (2021) ja Escape Room Family: Jungle (2018) ovat myös olleet meidän perheen lemppareita. Odotan milloin tulisi taas uusi Family-versio.

Kummassakin boksissa on kolme peliä, ja tarina kulkee näiden kolmen erillisen pelin läpi. Pulmat ovat monipuolisia mutta selkeitä ja ohjeistettu kivasti. Lasten kanssa ollaan koettu hyväksi, että pulma ei ole niinkään se mitä mitä tehdä, vaan ennemminkin miten. Meitä on ollut neljä pelaajaa ja kaikille on riittänyt mukavasti tekemistä. Mukana tulee dekooderi, johon pulman ratkaisu syötetään.

Näissä välillä osiin piirrellään, mutta nettisivulta voi tulostaa korvaavat osat.

Mukavan helppoja ja suoraviivaisia pulmia koko perheelle! Meillä pelattu 10-vuotiaasta alkaen ja koettiin suositus sopivaksi. Nuorempikin voisi pelata joukon jatkona.

Unlock – Fantastiset seikkailut

Unlock! Fantastiset seikkailut pakohuonepeli

Unlock-pelisarjan toinen suomennettu pelikokoelma Fantastiset seikkailut (2022) sisältää kolme eriteemaista pakohuonepakkaa, jotka on poimittu eri Unlock! julkaisuista. Oletettavasti mukaan on valikoitunut parhaimmistoa, sillä kaikki kolme ovat oikein hyviä ja sisältävät monenlaisia pulmia ratkottaviksi. Kaksi pakkaa ovat vaikeusasteeltaan vähän helpompia kuin kolmas.

Unlockien perusideana on avata uusia kortteja, joko kortteihin piilotettujen numeroiden avulla tai kortteja yhdistelemällä. Saatat tarvita lukkokorttiin esimerkiksi avaimen. Lisäksi välillä tarvitaan puhelinsovellusta tehtävien tarkastamiseen, joidenkin korttien käyttämiseen ja etenemiseen.

Fantastiset seikkailut on hyvä ensiaskel Unlock-sarjaan. Vaikeusaste on jonkin verran haastavampi kuin edellä mainitussa Escape Room Familyissä.

Mitä sen jälkeen?

Alakoululaisten listalta MicroMacrot maistuvat varmasti yläkoululaisellekin, ja toki ensin kannattaa tutustua yllä mainittuihin helpompiin peleihin, kuten Escape Room Familyt.

Tässä muutamia vähän vaikeampia tai teemaltaan vähän isommille suunnattuja, joita voi löytää pelattavaksi pelikauppojen ja markettien lisäksi esim. Facebookin Lautapelikirppis-ryhmästä sekä kirjastoista. Meillä näistä on tykätty:

  • Muut Unlock! -pelisarjan pelit. Englanniksi näitä löytyy vaikka kuinka paljon, eikä kielellä yleensä ole suurta roolia.
  • Deckscape -sarja. Pienen boksin suoraviivaisia pakohuonekorttipelejä englanniksi.
  • Chronicles of Crime -sarjan murhamysteeripelit. Uutena ovat 2022 suomeksikin ilmestyneet Millennium-sarjan pelit. Näissä skannataan pelin komponenteissa olevia QR-koodeja mobiililaitteella. Arvio ensimmäisestä pelistä blogissa täällä.
  • Muut Escape Room -sarjan pelit.

Exitit eivät pääse listalle ”tuhottavuutensa” takia. Ne ovat lähtökohtaisesti kertakäyttöisiä, mutta varovasti pelaamalla uudelleen pelaaminenkin on mahdollista. Exittejä kannattaa toki siis kokeilla myös (helpoimpia jo alakouluikäisenä). Me olemme tähän asti olleet pulmien tekijöiden kanssa eri aaltopituudella, eivätkä nämä niin maistuneet.

Seuraavana meillä testiin otetaan Cluedon Escape & Solve Mystery -pelisarja, josta on käännetty suomeksi jo useita. Uusia tulokkaita tähän genreen tupsahteleekin koko ajan. Mistä pakohuone -tai murhamysteeripeleistä teillä tykätään?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: