Asuuko teillä Harry Potter -faneja? Meillä asuu enkä itsekään ole aiheelle allerginen. Kirjastosta yhtä näistä peleistä etsiessäni huomasin, että Potter -pelejä on viime aikoina ilmestynyt kuin sieniä sateella tai pitäisikö sanoa pöllöjä Tylypahkassa. Testasimme pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastosta löytyvät uudemmat pelit ja kirjasin ylös kokemuksia jokaisesta.
Taustatietona: 10-vuotiaamme on lukenut kaikki kirjat, 8-vuotias vasta ensimmäisen. Elokuvat lapset ovat saaneet katsoa luettuaan ensin kyseisen kirjan. Me aikuiset olemme lukeneet/katsoneet kaikki myös.
Harry Potter: Hogwarts Battle

Mitä? Harry Potter Hogwarts Battle (2016) on yhteistyöpeli 2-4 pelaajalle. Se etenee lukuvuosi kerrallaan koko ajan vaikeutuen. Kyseessä on hienosti toteutettu pakanrakennuspeli. Jokaisella pelaajalla on oma pakka, johon vuorolla ostetaan lisää kortteja, joista pelattavana on joka vuorolla viisi. Näillä korteilla (loitsuilla, välineillä ja liittolaisilla) pyritään kukistamaan pahiksia. Pimeyden voimat kuitenkin yrittävät parhaansa mukaan estää tämän.
Kenelle? Suositusikä on 11+, mutta peli sujuu meillä hyvin myös paljon pelanneelta 8-vuotiaalta. Kortit ovat avoimesti esillä, joten vaikka ne ovat englanninkielisiä, se ei ole ollut ongelma 8- ja 10-vuotiaille aikuisen kanssa pelatessa. Kortit voi käydä yhdessä läpi niiden ilmaantuessa. Säännöt lisääntyvät pikkuhiljaa lukukausi lukukaudelta, mikä on oppimisen suhteen hyvä. 8-vuotiaan kanssa ei ihan viimeisiä lukuvuosia ole haluttu pelata, koska toki tarinan juoni pelatessa paljastuu (lähinnä selviää ketkä ovat niitä pahiksia). Mitään käsitystä Potter-maailmasta ei kuitenkaan tarvitse olla. Viimeisten lukuvuosien kesto voi venähtää pariinkin tuntiin, joten kärsivällisyyttä pitää olla sen pituiseen peliin. Perhepelinä tämä on erinomainen, mutta peliharrastaja löytänee pelistä pelin vasta viimeisillä lukuvuosilla, jolloin peliin pitää pystyä varaamaan muutamia tunteja / pelikerta. Pelaajamäärä tosin vaikuttaa vaikeustasoon huomattavasti: mitä vähemmän pelaajia, sitä helpompi peli. Mikään ei estä pelaamasta peliä myös aikuisten kesken.
Harry Potter Tietopeli

Mitä? Suomenkielisessä Harry Potter tietopelissä (2019) kysytään vuorotellen kysymyksiä elokuvista. Kysyjää lukuunottamatta kaikki muut vastaavat samanaikaisesti: käytössä on vastausvaihtoehtolaatat. Kysymyskortit antavat aina kolme vastausvaihtoehtoa. Peli alkaa ensimmäisestä elokuvasta ja yksikin oikea vastaus siirtää kysymykset seuraavaan elokuvaan. Kun viimeisenkin elokuvan kysymykseen on vastattu oikein, seuraa finaalikysymys. Usein peli päättyy jo melkein ennen kuin alkoikaan. Me tykkäsimme pelata lopulta ihan vaan kysymyskortteja läpikäyden, ilman pelilautaa.
Kenelle? Pelissä tulee väkisinkin eteen kysymyksiä kaikista elokuvista (kirjoista), joten ne tulisi olla katsottuna. Toki arvatakin voi, mutta juonipaljastuksilta ei voi välttyä, mikäli juoni ei ole ennalta tuttu. Pelin pelaa hyvin nopeasti, alle vartissa, joten sikäli vähän kärsimättömämpikin fani jaksaa mukana.
Harry Potter Labyrinth

Mitä? Harry Potter Labyrinth (2019) on Muuttuva labyrintti Harry Potter -teemalla. Pelaajien korteissa on Potter-elokuvien hahmoja ja näitä etsitään labyrintista uusia reittejä luoden. Teema on mielestäni hieman köykäisesti toteutettu: liekö pohja ehkä Kelmien kartta, vai ihan vain jokin pergamentti? Kovin selkeästi se ei ole mitään. Valokuvat hahmoista köllöttävät kovin irrallisina laatoilla eikä taustalla ole tarinaa siitä, miksi niitä etsitään. Pelaajien nappulat ovat… noh, nappuloita. Tästä olisi voinut saada upean Tylypahkan linnan liikkuvine portaineen. Seikkailemassa olisi voinut olla tutut hahmot eri tuvista, etsimässä vaikka taikaesineitä ja loitsittuja herkkuja. Mutta toki pelillisesti tämä toimii näinkin.
Kenelle? Tämä on näistä pelaamistamme helpoin ja sopii aika pienellekin, noin 6-vuotiaasta alkaen. Jos Muuttuva labyrintti puuttuu pelihyllystä ja pelaajina on Potter-elokuvien faneja, niin mikä ettei. Pienimmille pelaajille tavallisen Muuttuvan labyrintin kuvitus voi tosin olla mielenkiintoisempi ja helpompi kuin valokuvat elokuvien hahmoista. Meillä 10-vuotias ei enää jaksanut kiinnostua, hän pelaa tosin lautapelejä keskimääräistä enemmän.
Harry Potter Cluedo

Mitä? Tämä peli yllätti iloisesti. Harry Potter Cluedo (2019, vanhempikin versio löytyy) on selkeästi hieman erilainen peli kuin tavallinen Cluedo, vaikka perusidea onkin sama. Yksi Potter-hahmoista on kadoksissa ja toisilta pelaajilta kyselemällä on selvitettävä syyllinen katoamiseen sekä käytetty taika tai tavara sekä paikka. Pelissä heitetään liikkumiseen käytetyn nopan lisäksi toista noppaa, joka mm. sulkee ja avaa ovia huoneisiin sekä sytyttää ja sammuttaa takkoja. Takkojen välityksellä on mahdollista matkustaa hormipulverin avulla. Pimeyden voimat voivat kuitenkin viedä tätä pulveria. Lisäksi on apukortteja, joista käyttöönsä saa loitsuja ja apulaisia, jotka torjuvat pimeyden voimia. Kiva juttu on myös, että epäillyt ovat erikseen, eli toisten pelaajien hahmoja ei voi kiusallaan siirrellä epäilyä tehdessään. Peli on myös todella upean näköinen.
Kenelle? Suositusikä laatikossa on 9+, mikä voi ollakin hyvä, varsinkin englanninkielisyys huomioiden (ainakaan vielä suomenkielistä versiota ei ole). Hankalat nimet ja sanat eivät varsinaisesti auta hahmottamista. Lisäksi pimeyden voimien korteissa on englantia, eli jonkun pelaajista sitä pitäisi osata. Meillä 8-vuotias pelasi tätä aikuisen kanssa tiiminä, koska välillä tulosten merkitseminen on hankalaa. Muutama lisäpeli tätä tai tavallista Cluedoa varmasti muuttaisi tilanteen nopeasti. Tämä oli kovasti sekä 10- että 8-vuotiaan mieleen.
Harry Potter Hogwarts Battle: Defense Against the Dark Arts

Mitä? Harry Potter Hogwarts Battle Defense Against the Dark Arts (2019) on kaksinpeli, jossa pelataan toista vastaan toisin kuin yhteistyöpeli-”isoveljessään”. Pelaajat harjoittelevat pimeyden voimilta suojautumista ja yrittävät tainnuttaa toisensa. Kolmesti toisen tainnuttanut voittaa. Peli on pakanrakennuspeli ja hyvin yhteistyöpeliversion kaltainen. Lisänä on mm. kirouskortteja, jotka jäävät omaan pakkaan kiertämään ja estämään peliä. Joitain kortteja pelatessa myös omasta tai liittolaisen tuvasta voi olla etua, eli osa korteista on tupaväreissä.
Kenelle? Jos yhteistyöpelit eivät ole mieleen, niin tämä on mainio vaihtoehto vähän haastavampaa peliä etsivälle Potter-fanille noin kymmenestä ikävuodesta ylöspäin ja toimii myös aikuisten kesken. Pelaajia mahtuu mukaan tosiaan vain kaksi. Pelin kesto pysyy paremmin aisoissa (reilusti alle tunti) kuin viimeisillä tasoilla monituntiseksi venähtävässä yhteistyö-Hogwarts Battlessa. Englantia korteissa kyllä on, mutta maltillisesti, eikä mikään estä käymästä kortteja yhdessä läpi niiden ilmestyessä peliin. Mukana on kuitenkin ainakin ensimmäisissä peleissä oltava englantia osaavaa pelaaja. 10-vuotiaamme mielestä tämä on testatuista Potter-peleistä paras.
Mitäs muuta?
Jäikö jokin peli listalta? Yllä olevat pelit löytyivät julkaisuhetkellä Helmet-kirjastosta, mutta onhan niitä muitakin. Ensimmäisten Potter-kirjojen julkaisusta on jo yli 20 vuotta, ja pelejä on julkaistu vuosien varrella paljonkin. Käytettynä voi vanhojakin pelejä löytyä. Tässä kuitenkin poimittuna vielä muutamia uutuuksia:
Nopeuspelien ystäville kiva ja helppo pikkupeli on Harry Potter Dobble (2019), joka voisi edullisena olla hyvä valinta myös kaverisynttärilahjaksi. Dobble on nopeuspeli, jossa korteista etsitään samoja kuvia. Koronan vuoksi kaverisynttäreitä ei nyt ole vain niin ollut, joten tätä ideaa ei ole käytännössä testattu. Tavallinen Dobble on maistunut meillä 8- ja 10-vuotiaille hyvin, ja Potter-kuvitus tuskin ainakaan pahentaisi tilannetta.
Miniatyyrisotapelien ystäville perhepelinä voisi toimia Funkoverse Strategy Game: Harry Potter (2019), joka on niin mainion oloinen tuttavuus isopäisine hahmoineen, että laitoin sen itse mietintämyssyyn.
Mielenkiinnolla seurailen myös minkälainen peli on Harry Potter House Cup Competition (2020), työläistenasettelupeli, joka on suunnattu lautapelejä enemmän pelanneille. Peli on jossain päin maailmaa jo saatavillakin.
Mitä Harry Potter -pelejä teillä pelataan?
Vastaa