Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Jouluisia korttipelejä

”Voit myös tuoda jouluaiheisen pelin mukanasi” luki lautapeli-illan kutsussa. Pikainen silmäys pelihyllyyn paljasti, ettei omassa hyllyssä sellaisia ole. Lähimmäksi pääsi Menolippu Pohjoismaat, jonka kannessa on lunta ja poro sekä kulmissa mistelinoksat. Onneksi peli-illassa oli muita jouluisia pelejä, jotka tässä iloksi ja vinkiksi:

12 days

12 days korttipeli joulu

12 days on kauniisti ja värikkäästi kuvitettu tikki- ja settienkeräyspeli 3-5 pelaajalle. Se perustuu englantilaiseen joululauluun Twelve Days of Christmas. Laulussa kerrotaan lahjoista, ja näille lahjoille löytyy pelistä omat korttinsa. Kortteja on lisäksi laulussa mainitut määrät: esimerkiksi peltopyitä päärynäpuussa on vain yksi, ranskalaisia kanoja kolme ja uivia joutsenia seitsemän. Suurin määrä on 12. Lisäksi löytyy joulupukki- ja joulumuorikortit. Määrä on merkitty kortin arvoksi korttiin, paitsi joulupukilla ja -muorilla on kortin arvona 0.

Pelaajilla on 12 korttia (lahjaa). Kukin valitsee yhtä aikaa yhden, jonka antaa vasemmalla puolella olevalle pelaajalle (annetaan lahja) ja yhden, jonka pelaa (avataan lahja). Pelatuista korteista pienin saa kierroksen pistekortin (alkuun pistekortti on yhden pisteen arvoinen, mutta joka kierroksella jaettava kortti muuttuu arvokkaammaksi, ollen lopulta 12 pistettä). Joulupukki ja joulumuori ovat pienimmät kortit (0),mutta joulupukin tai -muorin voittaessa kierroksen, joutuu voittanut pelaaja kuitenkin lahjoittamaan voittopisteet valitsemalleen toiselle pelaajalle. Samanarvoiset kortit mitätöivät toisensa. Lisäksi kierroksella nostetaan yksi kortti pakasta (ostetaan lahja).

Kierroksia pelataan 12. Lopussa saa pisteitä pistekorttien lisäksi siten, että jokaisen korttinumeron kohdalta katsotaan, kenellä on kädessään eniten ko. numeroa jäljellä. Hän saa kortin numeron verran pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Kyseinen joululaulu ei ole suomalaisille tai ainakaan itselleni kovin tuttu, joten kuvituksen osalta joulufiilistä ei ihan joka kortista saa. Toki sitten joulupukki ja joulumuori viittaavat siihen suuntaan vahvasti. Pelinä 12 days on ihan toimiva ja sopivan pituinen (n. 15 min). Helppo oppia, mutta kuitenkin sopivasti pohdittavaa: säästänkö kortteja lopun korkeampiin pisteisiin tai setteihin, minkä kortin voin naapurille antaa ja mitä kortteja jo annoinkaan etten antaisi liian montaa samaa korttia. Kiva filleri.

Holiday Fluxx

Holiday Fluxx

Holiday Fluxx on.. no se on Fluxx. Pelaajia mahtuu 2-6. En ollut varma peliä aloittaessani olenko aiemmin pelannut Fluxxia, mutta muistuihan se mieleen. Olin pelannut.

Fluxxissa perussääntönä on: nosta yksi kortti, pelaa yksi kortti. Kaikki muut säännöt ja voittotavoitteet pelataan pöytään ja ne voivat lennosta muuttua. Esimerkiksi nostettavien ja pelattavien korttien määrä voi muuttua. Lisäksi on toimintokortteja ja kortteja, joilla voittotavoitteita täytetään. Voittotavoitteena voisi olla vaikkapa, että pelin voittaa, kun on saanut pelattua eteensä joulupukin ja joulusukan.

Fluxx on ajanvietettä ja ihan hauskaakin, mutta ei sitä kummoisempana pelinä voi pitää. Mitään strategiaa ei oikein voi olla ja voitto voi tulla ihan puskista vaikka heti parin minuutin pelin jälkeen tai vasta puolen tunnin jälkeen. Holiday Fluxxin kortit ovat joulupainotteisia, mutta mukana on myös Halloweenia, kiitospäivää ja hanukkaa, jotka eivät monelle suomalaiselle ole niin läheisiä.

Letters to Santa

Letters to Santa Love Letter

Letters to Santa on Love Letterin jouluversio 2-4 pelaajalle. Onnistuttiin kyllä kuudellakin ihan kohtalaisesti. Kaikki toiminnot korteissa ovat täysin samat kuin Love Letterissä, joten jos osaat Love Letterin niin osaat tämänkin ja jos et, niin opit nopeasti.

Jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi kortti. Vuorollaan saa nostaa lisäksi toisen ja pelata pöytään jomman kumman käsikorteista. Korteissa on numerot 1-8, ja kierroksen voittaa se, jolla on lopuksi suurin kortti kädessä. Kierros loppuu kun nostopakka loppuu tai jäljellä on enää yksi pelaaja. Voittoon tarvitaan kolmen kierroksen voitto.

Korteissa on erilaisia toimintoja, esim. Krampus-kortilla voit arvata toisen pelaajan kortin. Jos arvaus osuu oikeaan, putoaa toinen pois pelistä. Piparikortilla vertaat käsiä toisen kanssa ja pelaaja, jolla on pienempi kortti, putoaa. Lumiukko taas suojaa sinua yhden kierroksen ajan muiden korteilta. Kortteja on eri määrät. Suurinta korttia on yksi (joulupukki, arvoltaan 8) ja pienintä (Krampus, arvoltaan 1) on viisi. Muita on yksi tai kaksi.

Kuvitus on pelissä kiva ja korttien hahmot Krampusta lukuunottamatta itselleni tuttua joulukuvastoa. Meiltä löytyy hyllystä Love Letterin Legend of the Five Rings -versio ja se on kuvitukseltaan itselleni haastava, kortit eivät riittävästi erotu toisistaan. Tässä versiossa ei sitä ongelmaa ole, korttien toiminnot oppii nopeasti muistamaan jo pelkästään kuvista. Hauska teema toimisi varmasti myös lasten kanssa ja koska en itse ole kovinkaan Love Letterin fani, toimisi kerta vuoteen -teema siinäkin mielessä.

Yhteenvetoa

Letters to Santa -pelistä tuli jouluisin fiilis, kun taas 12 Days jäi fiilikseltä ohuimmaksi. Pelinä 12 Days puolestaan vei voiton. Kiva filleri, jota voisin pelata toistekin. Yllättäen myös Letters to Santa oli kivan oloinen, vaikka Love Letter ei lemppareitani ole. Sympaattinen ja iloinen kuvitus nosti pisteitä, ehkä myös ne päässä soivat joululaulut.

Fluxx saa kyllä jäädä pelaamatta, tosin mietin kyllä, että lapset voisivat oppia siitä kivasti englantia, kunhan ensin oppivat vähän perusteita. Englannin osaamista vaaditaan myös Letters to Santa -peliin, lyhyet tekstit voi kyllä myös helposti kääntää.

Mietin, pitäisikö omaan hyllyyn ostaa joku jouluaiheinen peli. Joulu kuitenkin tulee joka vuosi ja ehkä jouluteemalla saattaisi saada muutaman vieraan kokeilemaan pelaamista. Mitä jouluaiheisia pelejä suosittelisit?

 

Advertisement

3 thoughts on “Jouluisia korttipelejä

Add yours

      1. Saattaa olla amerikkalaisen lainsäädännön vaatima ”lapsiturvallinen” ikärajasuositus tuo, uskoisin että menee jo nuoremmille lapsille.

        Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: