Go Go Eskimo

Suomen Leluyhdistuksen Vuoden peli – kuluttajaraadissa pääsin kokeilemaan Reiner Knizian Go Go Eskimo lautapeliä, joka on Vuoden perhepeli 2018 finalisti. Voiton perhepelisarjassa vei Majesty.

Ikäsuositus: 7+
Pelaajamäärä: 2-6
Peliaika: 40+

Go go eskimo

Mistä on kyse?

Pelissä on kuusi eriväristä eskimoa, joilla kullakin on oman värisensä polku pelilaudan keskellä olevalle nuotiopaikalle. Polun varrella on jäässä reikiä, joista saa kalaa. Näiden reikien päälle asetetaan pelin alussa kalalaatat, joissa on kolmen värisiä kaloja, 1-4 kalaa kussakin tai 1-2 helmisimpukkaa. Jokainen pelaaja saa myös yhden laatan kutakin kalaväriä. Lisäksi pelissä on jääkarhu, rahoja sekä eskimokortteja eskimoiden väreissä.

Go Go Eskimo pelilauta
Eskimot valmiina matkaan polkujensa päissä.

Pelaajilla on kuusi käsikorttia, joilla he voivat liikuttaa eskimoita. Samanvärisiä kortteja voi pelata useammankin, jolloin pääsee liikkumaan enemmän. Käsikortit täydennetään kuuteen. Aina kun pelaaja liikuttaa eskimon ohi kala- tai simpukkalaatan, hän saa sen itselleen. Jos kortissa on jääkarhu, pelaaja saa liikuttaa myös jääkarhua, mutta vain, jos hän pelaa vain yhden kortin, tai kaikissa pelatuissa korteissa on jääkarhu. Jääkarhu laitetaan jollekin pelilaudan jäävuorissa, ja se estää kyseisen reitin eskimoa liikkumasta.

Go Go Eskimo käsikortit
Näillä korteilla olisi mahdollista valita liikutettavaksi vihreä, keltainen tai violetti eskimo.

Pelaajat liikuttavat eskimoita vuorotellen ja keräävät kaloja ja simpukoita, kunnes joku eskimoista saavuttaa nuotiopaikan ja ensimmäinen kierros päättyy. Pelaaja, joka liikuttaa eskimon nuotiopaikalle saa kaksi rahaa tästä palkinnoksi.

Ensimmäisen kierroksen päätteeksi myydään kerätyt kalat. Jokainen pelaaja päättää minkä värin kalat hän myy ja laittaa tämän värisen kalalaatan edestään pois. Ei haittaa, jos pelaajat myyvät keskenään saman värisiä kaloja. Rahaa saa kalojen määrän verran ja simpukat ovat jokereita. Kaikki kerätyt kalat ja simpukat sekoitetaan ja laitetaan uudelleen jään aukkojen päälle uutta kierrosta varten. Peliä pelataan kolme kierrosta.

Go Go Eskimo kerätyt kalat
Ensimmäisen kierroksen jälkeen tästä kannattaisi myydä keltaiset: 7 kalaa + 5 simpukkaa

Toisen kierroksen jälkeen pelaajan on mahdollista valita kahdesta jäljellä olevasta kalalaatastaan kumman värisiä kaloja hän myy. Viimeisen kierroksen jälkeen on pelaajilla jäljellä enää yksi kalalaatta, joten jokainen voi myydä enää vain sen värisiä kaloja kierroksen päätteeksi. Lopuksi lasketaan rahat ja eniten rahaa kerännyt voittaa.

Kokemuksia pelistä

Peli näyttää lastenpeliltä söpöine komponentteineen. Puisilla eskimoilla on karvareunus hupuissaan (oikeasti siis pehmoista karvaa) ja jääkarhu on söpösti kaksipuoleinen eli häntäkin siltä löytyy.

Pelilaudassa on hämmentävän paljon samaa kuin Eskimo-nimisen pelin laudassa vuodelta 1990. Törmäsin siihen etsiessäni tätä peliä boardgamegeek.comista (linkki kuvaan bgg:ssa). Sattumaa varmaankin. En ole itse oikein pastellisävyjen ystävä, mikä tiputtaa pelin ulkonäköpisteitä pelilaudan ja yleisesti koko pelin osalta.

Myös korttien ja hauskasti pelilaudasta nousevien jäävuorten kestävyys  arveluttaa. Kortit ovat todella ohuita, ja muovisissa jäävuorissa on sama vika. Näen silmissäni kuinka jäävuori runnoutuu rikki peliä pois pakatessa.

Go Go Eskimo: jääkarhu jäävuorella
Jääkarhu vuorella estää eskimoa liikkumasta. Vuori on ohutta muovia.

Pelikokemus oli ihan kiva. Ei maailmaa mullistava, mutta ihan kiva. Tuuria on mukana paljon, koska käsikorteilla liikutettavia eskimoita on kuusi ja käsikortteja myös vain kuusi. Välttämättä et pääse valitsemaan liikutettavaksi ollenkaan sitä eskimoa, jota haluaisit liikuttaa.

Mukava lisämauste on se, että jokaisen värisiä kaloja voi myydä vain kerran pelin aikana. Tämä tuo kivasti jännitettä viimeiselle pelikierrokselle, jos keräät toisen pelaajan kanssa samanvärisiä kaloja – tosin tuurielementin vuoksi välttämättä kortit eivät anna sinulle mahdollisuutta kerätä haluamiasi kaloja silloinkaan.

Peli sopinee mainiosti perhepeliksi pienten lasten kanssa, mutta syvyyttä tästä on turha hakea. Ikäsuositus 7+ tuntuu olevan hieman yläkanttin, mutta pitää kuitenkin osata laskea korttien numeroita yhteen. Isompien lasten kanssa tai aikuisporukassa en tätä pelaisi.

 

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus