Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pelejä, pelejä, paljon pelejä – mitä pelejä hankkisin?

Olen törmännyt lautapeliharrastuksessani ongelmaan. Aiemmin olemme tyytyväisenä pelanneet kirppispelejä höystettynä muutamalla joululahjapelillä joko marketista tai lautapelikaupasta. Nyt kun peli-into kasvaa, niin pelejä on tullut ostettua enemmän ja myös uutena ja esim. Facebook-kirpparilta. Mutta… Mitä pelejä oikein pitäisi ostaa? Tarjontaa on valtavasti ja kaikki muut esim. siellä FB-kirpparilla tuntuvat tietävän, mitkä ovat niitä hyviä pelejä. Monet pelit ovat mahtavan näköisiä, värikkäitä ja kiinnostavan oloisia. Mistä siis voisi tietää, millä peleillä sitä valikoimaa tulisi kartuttaa?

Lautapelikirppis-ryhmässä huomaa kyllä, mitkä pelit ovat suosittuja, kun ne ostetaan saman tien. Mutta silloin kärryille pääsee vähän jälkijunassa, kun se hyvä peli meni jo. Toki pelien tuntemus kasvaa, kun näistä suosituista peleistä voi katsoa vaikkapa videoarvostelun – tietää sitten pitääkö olla kärppänä paikalla seuraavalla kerralla, kun pelin näkee myynnissä.

Lautapeliblogeja ja lautapeliopas.fi-sivustoa seuraamalla uusia pelituttavuuksia kertyy myös nopeasti. Lautapeliblogeja voi seurata näppärästi esimerkiksi täällä:

https://www.lautapeliopas.fi/lautapeliblogit/

Facebookissa on myös lautapelisivuja ja ryhmiä, joista saa kivasti tietoa peleistä: vaikkapa juurikin yllä jo mainittu Lautapeliopas ja Lautapelifanaatikot-ryhmä. Hankintalistallani on ehdottomasti myös Mikko Saaren Löydä lautapelit -kirja, joka ilmestyy ilmeisestikin lokakuussa.

Edelleen hyviä löytöjä on tullut tehtyä myös siellä livekirpparilla. Tarkistan kuitenkin aina pikaisesti bgg-reittauksen, josta saa jonkinnäköistä osviittaa pelistä. Viimeisimmät löydöt olivat Mallorca ja Blokus Duo, kumpikin 2€/kappale. Kirppareilta löytyy kuitenkin lähinnä markettipelejä ja pikkuhiljaa kiinnostus alkaa olemaan jo muissa peleissä. Bgg auttaa myös toki muissa peliostoksissa.

Pelipalkinnot on myös yksi seurattava juttu. Palkitut pelit ovat yleensä hyviä ja esim. Suomessa Vuoden perhepeli-palkitut ovat usein varsinkin nimenomaan lasten kanssa pelattavaksi varmoja valintoja. Saksan pelipalkintoja tulee seurattua myös. Voittajista käydään kuitenkin monesti keskustelua, eikä valintoihin aina olla tyytyväisiä. Olisikohan Suomessa Pelaajien valinta -palkinto sitten se, johon voisi ostopäätöksensä perustaa? Siinähän valinnat tekevät suoraan peliharrastajat.

Vuoden perhepeli -palkittuja
Suomen Leluyhdistyksen Vuoden perhepeleiksi valittuja pelejä viime vuosilta

Lautapelikaupoissa on myös mahtava henkilökunta, joten ne kerrat kun fyysisesti pääsee kauppaan käymään, on hyvin voinut kysyä, mitä myyjä meille suosittelisi. Usein on osunut aika hyviä pelejä.

Onneksi pelejä pääsee myös testaamaan. Meillä lapset harrastavat paljon ja käytännössä on vaikea päästä peli-iltoihin tai vastaaviin. Usein siis pelaamme oman perheen kesken, mutta välillä kuitenkin saadaan pelikavereita kotiin (ja silloin pelejä myös). Kotikaupungissamme kokoontuu myös aktiivinen peliporukka eli eri elämäntilanteessa se olisi ihan ehdoton juttu. Meidän pelastukseksemme on nyt osoittautumassa kirjasto. Pääkaupunkiseudun kirjastoista saa kivasti pelejä lainaan, jolloin pääsee testaamaan monenlaisia pelejä ilman kustannuksia. Ihan parasta. Ja ne omat lempparit voi sitten myöhemmin ostaa kokoelmiin.

Toinen ongelma peliharrastuksessa on kaappitila. Yhtäkään peliä en ole vielä myynyt, sen sijaan reilusti yli sata löytyy hyllystä. Myymistäkin pitäisi uskaltautua kokeilemaan, mutta ehkä harjoittelen tätä ostamista vielä vähän ensin.. Helpompi olisi toki ostaa kokeeksi, jos myyntikuvio olisi hallussa myös. Mutta kerro minulle aloittelijalle omat vinkkisi: Mistä tiedät minkä pelin hankit testiin? Mitä eri kanavia seuraat?

Advertisement

3 thoughts on “Pelejä, pelejä, paljon pelejä – mitä pelejä hankkisin?

Add yours

 1. Kyllä se vaan on pelattava ja testattava tarpeeksi erilaisia pelejä ennen kuin hahmottuu se mitä kannattaa hommata. Itselläni onneksi on alusta asti ollut parikin rajoittavaa tekijää, eli teemana avaruus, kesto mieluusti alle kolmen tunnin ja sotapelit. Tosin kahdesta viimeisestä voin tinkiä, ja kyllähän nyt kiinnostais jotain hyvää Star Wars peliäkin kokeilla… Eli tässäkin pääsee siihen tulokseen, että makukin voi muuttua, ja muuttuukin mitä pidemmälle pelien kahlaamisessa etenee. Mutta mitä pidemmälle etenee, niin sitä tarkemmin tutkii pelejä ennalta (pelivideot, arvostelut, ennalta sääntöjen lukeminen) ja herkemmin huomaa, jos pelissä on jokin mikä ei tunnu omalta (mekaniikka, teema, kuvitus jne.) jo ennen ostoa. Sitä ennen on vaan maksettava oppirahat hutiostoina ja/tai menetetyissä peliajoissa. Tosin jokainen pelattu minuutti, jopa tunkkia, on aina askel eteenpäin oman peliminän löytämiseen.
  Ps. Olen savolaisena kateellinen pk-seudun kirjastolle… Eipähän ois tarvinnut työntää niin paljoa rahaa harrastukseen, jos omasta kirjastosta löytyis muutakin kuin Hello Kitty Kimble…

  Tykkää

  1. Meidänkään kotikaupungin kirjastosta ei löydy kuin muutama peli ja nekin lähinnä kirjastossa pelattavaksi. Toivottavasti tilanne muuttuu. Mutta onneksi on pk-seudun kirjastot järkevän matkan päässä.

   Tykkää

 2. Olen aina pitänyt lautapeleistä, mutta itsekin löysin markettien ulkopuolisen pelivalikoiman vasta noin 1.5 vuotta sitten. Näin ajan myötä olen oppinut tuntemaan oman (ja avopuolison) pelimaun sekä tietämään, millaiset pelit pääsevät pelattavaksi. Meille ostettiin esimerkiksi paljon pakanrakennuspelejä alkuaikoina, koska moni niistä on saavuttanut jonkinasteisen klassikkoaseman (esim. Dominon). Aika on kuitenkin osoittanut, että vaikka ne ovat kivoja, tosi moni muu peli menee niiden edelle. Lisäksi hyllystä löytyy aivan liian monta peliä, jotka eivät pidemmän päälle toimi kahdella pelajaalla, mutta joita ei viitsi opettaa satunnaisille kavereille, vaikka pelaaminen heitä innostaa. Pitäisi olla kiinteämpi, aktiivisempi porukka (tai onhan meillä, mutta pelattavana on Pandemis Legacy S1 ja sen jälkeen S2, joten sen ohessa ei kulu kuin fillereitä).

  Näiden tietojen pohjalta hankimme sitten kiinnostavia pelejä, joita tulee vastaan juurikin Lautapelikirppiksellä, Lautapelioppaassa, blogeissa, vlogeissa ja Board Game Geekissä. Välillä tulee myös ostettua jotain jännää ihan vain siksi, että hinta on halpa. Tai siksi, että avopuoliso innostuu jonkin pelin teemasta tai sisällöstä eikä välitä, ettei pelimekaniikka ole hänen mieleensä. Onneksi pelit on kohtuullisen helppo myydä eteenpäin 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: