For Sale -kiinteistökauppapeli

Suositusikä: 10+
Pelaajamäärä: 3-6
Kesto: 30 min

Löysin For Sale -huutokauppapelin lähikirpparilta uutena muoveissa muutamalla eurolla. Odotukset eivät olleet kovin korkella eikä kannen omituisen kiiltävä pintakaan vakuuttanut. Yllätyinkin, kun pikagoogletus kertoi, että tämä korttipeli on hyvinkin tuon 3€ arvoinen ja kannattaa ostoskoriin poimia. For sale -pelin laatikko

Mistä on kyse?

For Sale on jo melko vanha peli, vuodelta 1997, mutta hieman uudistunut vuonna 2005. Oma kappaleeni vastaa tätä jälkimmäistä. Peli on huutokauppapeli, jossa ensin ostetaan kiinteistöjä huutokaupalla ja sitten ne myydään. Eniten rahaa kiinteistöillään ansainnut voittaa pelin.

Myyntiin otetaan on kerrallaan pelaajien lukumäärän verran kiinteistöjä. Aloittaja tarjoaa jonkun summan rahaa, jota pelin alussa on käytössä 18000 dollaria. Seuraava korottaa tai passaa. Mikäli pelaaja passaa, hän saa tarjolla olevista korteista numeroltaan (1-30) huonoimman ja saa takaisin puolet mahdollisesti jo tarjoamastaan rahasummasta alaspäin pyöristettynä. Korotuksia ja passauksia jatketaan kunnes jäljellä on yksi kortti, jonka eniten tarjoava ostaa itselleen täyteen hintaan. Tämän jälkeen otetaan myyntiin aina uudet kiinteistöt, kunnes kiinteistöjen pakka loppuu.

For Sale -korttipeli menossa
2000 dollaria tarjottu

Huutokauppavaiheen lopussa pelaajilla on omistuksessaan pakallinen kiinteistöjä, jotka seuraavaksi myydään. Rahakorttipakasta käännetään esiin pelaajien määrän verran rahakortteja, jotka ovat arvoltaan 0 – 15000 dollaria. Pelaajat valitsevat kädestään haluamansa kiinteistön ja kääntävät sen auki muiden kanssa yhtä aikaa. Korteista numeroltaan suurimman kääntänyt saa suurimman rahakortin ja muut vastaavasti numerojärjestyksessä. Kierroksia toistetaan kunnes käsikortit loppuvat, ja pelin voittaa se, jolla on eniten rahaa.

For Sale - pelin rahakortit
Kuka saa suurimman rahakortin?

Kokemuksia pelistä

Peli on nyt päässyt pöytään kahdesti, ensin kolmella ja sitten neljällä pelaajalla (molemmat kerrat lasten 6- ja 8-v kanssa). Jälkimmäinen kerta tapahtui lasten aloitteesta, joten ilmeisesti he pitivät kokemastaan. Omastakin mielestä peli oli ihan hyvä, ei noussut lempipeliksi, mutta huutokauppapeleistä ykköseksi (en yleensä pidä niistä ollenkaan).

Huutokauppavaihe toimii hyvin. Rahamäärä on sen verran rajoitettu, että on pakko valita mihin haluaa panostaa. Toisaalta pienelläkin rahalla tai jopa ilmaiseksi voi saada hyvän kortin, kun passaa oikeassa kohdassa. Tämä helpottaa myös lasten kanssa pelaamista, sillä koko pelin tuhoavaa virhettä on tarjousvaiheessa hankala tehdä. Säännöissä kehotettiin pitämään jäljellä olevat rahat piilossa, mutta me pelasimme kuitenkin avoimin rahoin ainakin pari ensimmäistä peliä, mikä tietysti helpotti järkevän tarjouksen tekemistä.

Myyntivaiheessa pitää osata taktikoida milloin on syytä pelata se suurin korttinsa ja milloin huonommallakin kortilla pysyy hyvin muiden mukana rahankeruussa. Lyhyeen peliin mahtui siis hauskasti kaksi hyvin erilaista pelivaihetta.

Kiinteistökorttien kuvitus oli meidän kaikkien mieleen. Numeroarvoltaan paras kortti on avaruusalus, muut korkeat kortit ovat hienoja linnoja ja huviloita. Huonommista korteista löytyy mm. viemäri ja puucee. Kortit kirvoittivat myyntivaiheessa paljon kommentteja ja niitä selattiin myös pelin jälkeen.

For Sale -pelin kortteja
Onko paras sijoitus pramea talo, viemäri, iglu vai linna?

Tämä on hyvä, lyhyt pikkupeli ja säännöt ovat helpot ymmärtää. +10 ikäsuositus on jälleen yläkanttiin, toki laskutaito ja numeroiden tuntemus on edellytys pelin pelaamiseen. Meillä 6-v pelasi peliä kuitenkin jo täysillä. Hyvä ostos siis, jää ehdottomasti omaan hyllyyn.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: