Magneeteissa on jotain tosi kiehtovaa. Omatkin varhaisimmat lelumuistoni liittyvät magneetteihin: näin päin junat kiinnittyvät toisiinsa, toisin päin ne hylkivät. Näkymätön voima on kuin taikaa. Magnetismia hyödyntää myös Bermuda Pirates (2019), jonka on suomeksi julkaissut Asmodee Nordics. Siinä merirosvoillaan petollisessa Bermudan kolmiossa, kuulostaa jännittävältä.
Ikäsuositus: 7+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 20 min

Arvostelukappaleesta kiitos Asmodee Nordicsille.
Aarteenmetsästystä merellä
Bermuda Piratesissa jokaisella pelaajalla on oma vene ja kotisaari pelilaudan kulmassa. Sieltä lähdetään vuorotellen työntämällä kuljettamaan venettä kohti pelilaudan keskellä olevaa saarta ja sen aarteita, samalla esteitä väistellen. Myös merellä saattaa törmätä aarteisiin. Näitä aarteita poimitaan veneeseen ja kuljetetaan kotisaarelle. Pelin voittaa se, joka on kerännyt ensimmäisenä neljä eriväristä aarretta.
Haastetta aiheuttaa kuitenkin se, että merellä on pyörteitä. Pelilaudan alla on piilossa magneetteja ja kun vene napsahtaa sellaiseen, vene keikkaa ja mahdollinen aarrelasti lentää pois kyydistä. Pois lentäneet aarteet jäävät merelle kaikkien kerättäväksi tai jos ne lentävät ulos laudalta, ne palautuvat keskelle. Pyörteeseen ajoon päättyy myös pelaajan vuoro ja vene palautuu kotisaarelle. Toinen vaihtoehto päättää vuoro on toimittaa onnistuneesti omalle kotisaarelle yksi tai useampi aarre.

Aina oman vuoronsa lopuksi saa asettaa yhden oman poijun merelle tai siirtää tai poistaa yhden. Sen voi laittaa mihin vain: merkiksi vaarapaikasta, hämäykseksi toiselle tai vaikeuttamaan toisen reittiä. Toisen liikettä ei saa kuitenkaan estää. Alussa jaettujen poijujen määrällä voi säädellä pelin vaikeustasoa ja myös tasoittaa taitoeroja pelaajien välillä.
Näppäryysmuistipeli
Bermuda pirates on näppäryyttä vaativa muistipeli, johon poijut tuovat strategiaelementtiä. Merkitsenkö pyörteet helpottamaan omaa peliäni (ja samalla muiden) vai hämäänkö poijuillani: ”Tässähän oli pyörre silloin pari vuoroa sitten”, vaikkei ollutkaan. Pyörteet ovat joka pelissä eri kohdissa, sillä alkusetupissa pelilaudan alla olevia neljää aluslevyä pyöritellään ja niiden paikkaa vaihdellaan. Tämä tuo uudelleenpelattavuutta, vaikka muuten pelikerrat kyllä muistuttavat pitkälti toisiaan.
Aina kun peliin liittyy jokin mekanismi, jonka pitäisi saada aikaan jokin toiminto, itseäni jännittää miten se käytännössä toimii. Nyt tämä toimii hyvin, eikä toimivuutta tarvitse miettiä pelin aikana, mikä ei aina kaikissa peleissä toteudu. Magneetit kippaavat veneet luotettavasti ja aarteet lentävät kyydistä niikuin pitääkin. Komponentit ovat muutenkin erinomaiset, oikein herkullisen näköiset ja hyvän tuntuiset.
9-vuotiaan mielestä juuri pyörteet ovat kivoja, kun laiva yllättäen napsahtaa niihin. Sehän pelin suola toki on: näitä epäonnistumisia tulee väistämättä, mutta toisaalta se onkin hauskaa, kun timantit lentelevät. Itsekin tykkään siitä jännityksen tunteesta mikä venettä tyrkkiessä väkisinkin tulee: muistan kyllä että pyörre oli tuossa, mutta jos kuitenkin täälläkin on… Naps.

11-vuotias totesi, että ihan kelpo peli, mutta ehkä pienemmille. Hän onkin paljon pelanneena jo haastavammista peleistä kiinnostunut. Ja lastenpelihän tämä onkin tai lapsiin kallellaan oleva perhepeli. Ala-asteikäisten peli, jota kuitenkin aikuinenkin lasten kanssa mielellään pelaa, ainakin muutaman kerran.
3-vuotiaamme taasen innostui pelistä valtavasti, mutta ei kyllä mitenkään malttanut työntää venettä takapuolelta saati lopettaa vuoroaan pyörteeseen. Lähempänä tuota 7-vuoden ikää varmasti onnistuu paremmin: nyt hän joutuu tiimiytymään aikuisen kanssa tai tyytymään komponenteilla leikkimiseen ennen pelin korjaamista pois.
Muita magneetteja hyödyntäviä pelejä?
Magneettisia (pääosin lasten/perhe)pelejä on meille kertynyt aikamoinen läjä Bermuda Piratesin lisäksi. Löytyykö tästä listalta tuttuja? Puuttuuko tästä listalta joku mihin ehdottomasti pitäisi tutustua?
- Halli Klack! (2012)
- Etanaralli (2018)
- Spinderella (2015)
- The Magic Tower (2012)
- Maaginen labyrintti (2009)
- Planet (2018)
- Klask (2014)
Kaikki nämä hyödyntävät magneetteja eri tavoin, mitäköhän sitä vielä keksitään?

Vastaa