Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pelit kirjaimilla F-K

Aakkospelihaaste on edennyt toiselle viikolle ja vuorossa ovat kirjaimet F-K. Tässä vielä haasteen kuvaus (aakkoshaasteen ensimmäinen osa on täällä):

Pelaan aakkosjärjestyksessä pelit A:sta Ö:hön, yhden pelin jokaisella alkukirjaimella. Aikaa on yhtä monta päivää kuin aakkostakin, vaikkakaan pelejä ei tarvitse pelata yksi/päivä tahtiin. Pyrin poimimaan mahdollisuuksien mukaan pelit omasta hyllystä, mutta aukkoja on sallittua paikata myös muiden peleillä (näin tulee pelikertoja myös oman hyllyn peleille, ehkä niillekin, joita harvemmin pelataan). Aakkoshaasteen pelien lisäksi voin välissä pelata muita pelejä, mutta haasteen pelit on pelattava nimenomaan aakkosjärjestyksessä.

Fungi

Fungi Morels korttipeli

Fungi (aka Morels) (2012) on kaksin pelattava settienkeräilypeli sienten keräämisestä ja paistamisesta ruoaksi. Metsässä voit poimia sienen (tai esimerkiksi korin tai paistinpannun) jalkojesi juuresta (korttirivin kaksi ensimmäistä korttia) tai tavoitella tikkujen avulla sieniä syvemmältä metsästä (näkyvillä on kahdeksan korttia). Metsässä edetään koko ajan eli tarjolla olevat kortit uusiutuvat pikkuhiljaa. Pidän Fungista kovin, mutta puoliso ei niinkään ole sen ystävä. Nyt sain aakkoshaasteen siivellä pelin pöydälle. (Onneksi se muussa seurassa pääsee muutenkin pelattavaksi.)

Guns & Steel: Renaissance

Guns & Steel Renaissance korttipeli

Meillä on Guns & Steel (2015) korttipelistä versio, jossa on yhdessä boksissa Guns & Steel ja Guns & Steel: Renaissance (2016). Ensin mainittu ei oikein vakuuttanut, mutta jälkimmäinen on oikein mainio pieneen boksiin mahtuva ”iso” peli eli ei mikään kevyt korttihupailu vaan keskiraskas peli. Teknologiakortit ovat tarjolla korttipyramidissa, jossa arvokkaimmat kortit ovat huipulla. Kortin ostaakseen pitää maksaa itse kortista, mutta myös sen alapuolella mahdollisesti olevista korteista. Kortit toimivat sekä resursseina että erilaisina teknologioina, riippuen kummin päin ne pöytään pelataan. Teknologioidem avulla voi mm. sotia, puolustautua ja saada lisäresursseja. Lisäksi voi yrittää toteuttaa ihmeitä, joista saa voittopisteitä. Meidän hyllyssä tämä erottuu pienellä boksikoollaan: muita näin ”isoja” pelejä ei pienistä laatikoista meillä löydy.

Hotel Mystery

Hotel Mystery lautapeli

Hotel Mystery (aka Mord im Arosa) (2012) on erikoinen peli. Siinä olennaista on kuunnella tarkasti mihin kerroksiin pahvisessa kerrostalossa puukuutiot tipahtavat. Talossa on tapahtunut kaksi murhaa. Tutkijat pyrkivät etsimään epäiltyjä talosta nostamalla jonkun kerroksista ja kurkkaamalla mitä sieltä löytyy. Omia jälkiä (puukuutioita) tutkijat eivät tietenkään huomaa, mutta toisten jättämät jäljet merkitään kirjanpitoon ennen kuin kuutiot tiputetaan takaisin kerrostaloon. Omia jälkiä voi myös puhdistaa samalla tavalla: kirjanpidosta poistetaan niin monta omaa kuutiota kuin valitusta kerroksesta löytyy. Pelistä on tullut yksi meidän lasten lemppareista ja ihan mielellään tätä itsekin pelaan.

Ilôs

Ilôs lautapeli

Ilôs (2017) on värikäs peli, jossa pyritään resursseja tuottamalla saamaan kerättyä mahdollisimman paljon pisteitä. Pelissä asetellaan laattoja, laivoja ja seuraajia kortteja pelaamalla. Korttien pelaaminen maksaa kortteja ja saattaa vaatia tietyn määrän laivoja saarelle. Ilôs on helppo ja nopea peli, mutta jotain siitä kuitenkin puuttuu. Lasten kanssa ei olla tätä vielä edes kokeiltu, vaikka peli lyhyt onkin (n. puoli tuntia). Toimisikohan se heidän kanssaan paremmin kuin aikuisporukalla?

Junior Scrabble

Junior Srabble lautapeli

J oli ensimmäinen kirjain, johon ei pelihyllystä meinannut peliä löytyä. Vaihtoehtoina olivat lasten hyllyn Junior Scrabble (1958) ja Junior Alias (1994), joista ensimmäinen valikoitui pöydälle, koska peliseurana oli vain yksi lapsi. Junior Scrabblessa pelilauta on kaksipuoleinen. Helpommalla puolella kirjaimia asetellaan valmiiksi pelilautaan painettuihin sanoihin. Vaikeampi puoli on kuin Scrabble, mutta pisteytys ei riipu kirjaimista vaan sanoja tekemällä saa nostaa pistemerkkejä. Pelasin 8-vuotiaan kanssa ensimmäistä kertaa vaikeampaa puolta. Ehkä seuraava kerta on kuitenkin varsinaisella Scrabblella sitten muutaman vuoden päästä.

Kilpikonnakisa

Kilpikonnakisa lautapeli

Kilpikonnakisa (2004) on laadukas Reiner Knizian lastenpeli. Siinä liikutetaan erivärisiä kilpikonnia eteen ja taaksepäin pelaamalla kilpikonnakortteja. Jos liikkuvan kilpikonnan päällä on muita konnia, ne matkustavat mukana. Jujuna pelissä on, että pelaajilla on omat kilpikonnavärinsä, mutta ne ovat salaiset. Värit paljastetaan vasta, kun ensimmäinen konna pääsee maaliin. Peli on hauska pienten lasten kanssa, mutta toimii hyvin myös meidän paljon pelanneiden 8- ja 10-vuotiaiden kanssa. Painopiste siirtyy suoraviivaisesta oman kilpikonnan edistämisestä enemmän hämäykseen ja taktikointiin. Meillä taapero onnistui katkaisemaan pelin laudan, mikä johti siihen, että lapset keksivät pidentää lautaa keskeltä. Meillä onkin pelattu useimmiten tätä pidennettyä versiota.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: