Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Vuoden 2019 Top-5 lautapelilöydöt livekirppiksiltä

Kierrän paljon kirpputoreja lastenvaatteiden perässä ja myös lautapelejä tulee ostettua, vaikkakin nykyään vähemmän, kun kirjaston valikoimat ovat aktiivikäytössä. Jotenkin edelleen fiilis on vain paljon parempi, kun pelin ostaa kirpputorilta vs. uutena kaupasta. Toki hintakin kirpaisee vähemmän. Tämän listan pelit ovat maksaneet 1-5 euroa. Facekirppisostoja olen myös vuoden mittaan tehnyt muutamia, mutta tämä lista on puhtaasti livekirppislista. Se löytämisen ilo, kun mielenkiintoisen näköinen peli pilkistää kirppishyllyllä!

5. Fresco

Frescoa (2010) on näkynyt usein myynnissä FB:n lautapelikirppiksellä. Olikin kiva päästä kokeilemaan mitä nätti laatikko pitää sisällään (noh, ainakin europelimäiseen tapaan paljon sälää, erityisesti kuutioita).

Fresco lautapeli

Frescossa pelaajat keräävät voittopisteitä maalaamalla freskoa. Kullekin kierrokselle heräämisjärjestys valitaan sen hetkisen sijoituksen mukaan käänteisessä järjestyksessä. Vuorolla tehtävät toiminnot valitaan näkösuojan takana piilossa yhtä aikaa. Sen jälkeen toiminnot tehdään heräämisjärjestyksessä. Toimintoja on mm. maalien osto torilta, freskon maalaus, värien sekoitus ja taulujen myynti. Aikaisemmin heräämällä pääsee valinnat tekemään ensin, mutta toriostokset ovat kalliimpia ja saattaa menettää myös käytössä olevia maalareita.

Peli on kyllä toimiva ja viimeistelty kokonaisuus. Se pääsi kelpo pelinä tälle listalle, mutta pelkään sen jäävän hyllyyn vain koristeeksi. Täytyy ottaa peli pöytään lasten kanssa ja katsoa, jos siitä itsekin innostuisi enemmän ”oikeassa seurassa”.

4. Dizios

Dizioksesta (2009) olin kuullut pelikaverilta hyvää etukäteen, onneksi. Muuten se olisikin jäänyt kirppispöytään: sen verran yksinkertaiselta se vaikuttaa. Ja sitähän se oikeastaan onkin. Mutta Dizios on meillä osoittautunut oivalliseksi peliksi mummille lapsenlasten kanssa, ja itsekin pelaan sitä mielelläni.

Dizios lautapeli

Dizioksessa pelaajilla on kädessään neljä laattaa. Vuorolla pelataan yksi laatta, kirjataan pisteet ja täydennetään takaisin neljään laattaan. Laatoissa on värikäs pyörre, ja kuvion on sovittava yhteen kaikkien ympäröivien laattojen kanssa. Sopivaa laattaa joutuukin hetken pähkäilemään, koska pyörrekuvio on aika vinkeä. Pisteitä saa asetetun laatan vieressä olevien laattojen keskellä olevien pallojen lukumäärän verran. Pelin loppupuolella pelialue on kuin taideteos!

3. Dokmus

Dokmus (2016) on Mikko Punakallion suunnittelema peli, jonka tiesin ennestään, mutta en ollut päässyt kokeilemaan. En ollut edes ajatellut, että se voisi tulla (live)kirppikseltä vastaan. Eikä se itse asiassa tullutkaan, vaan peli on puolison vanhempien kirppislöytö. He tietävät meidän tykkäävän peleistä, niin poimivat silloin tällöin meille pelin. Ja vieläpä tällaisen! Mikäs sen mukavampaa.

Dokmus lautapeli

Pelissä asutetaan saarta – tämä piti tosin tarkistaa ohjekirjasta. Kierroksen alussa valitaan erikoistoimintolaatat vuorojärjestyksessä. Sitten valittujen laattojen järjestyksessä pelaajat asettavat vuorollaan kolme nappulaa ja tekevät halutessaan erikoistoiminnon. Nappulan pitää olla oman nappulan vieressä tietyin poikkeuksin. Erikoistoiminnoilla saa siirtää nappulaa tai pyöräyttää tai siirtää pelialueen pohjalaattaa, mikä avaa reittejä uusille pohjalaatoille. Pisteet jaetaan mm. sen mukaan minkä viereen (temppelit) tai kuinka monelle pohjalaatalle on nappuloitaan saanut. Dokmuksessa on jotain Kingdom Buildermaista. Siitä tykkään, vaikka peli tulikin vuosia sitten pelattua puhki.

2. Pikku Prinssi: tee minulle planeetta

Lautapelaamaan-tapahtuman talkoovuoro sai minut kiinnostumaan Pikku Prinssi: tee minulle planeetta (2013) -pelistä. Etsin lainaajan kanssa pelin hyllystä, ja onnettomasti se olikin jossain vaiheessa kastunut eikä ollut pelikuntoinen. Kovasti meitä harmitti, ja kiinnostus peliä kohtaan heräsi. Kas kummaa: peli osui silmään heti seuraavan viikon kirppiskierroksella. Tervetuloa hyllyyn!

Pikku Prinssi tee minulle planeetta lautapeli

Pikku Prinssissä kukin pelaaja rakentaa laattoja asettelemalla itselleen planeetan sekä asettaa planeetan kulmiin neljä pisteytyslaattaa, joiden perusteella pisteytys tehdään. Planeetalta lasketaan esimerkiksi lyhtypylväitä, (hieman hassun näköisiä) eläimiä, ruusuja tai käännettyjä laattoja. Kaksinpelissä pelaajat kääntävät vuorollaan esiin kolme laattaa, joista yksi jätetään nurinpäin. Näistä kumpikin valitsee yhden planeetalleen. Useamman pelaajan pelissä laattoja käännetään esiin pelaajien määrän verran, ja kaikki laatat ovat oikein päin. Kääntäjä valitsee ensin ja päättää missä järjestyksessä muut valitsevat laatan.

Pikku Prinssi on hyvin toimiva nopea peli. Laattojen valintasysteemi tekee pelistä vuorovaikutteisen ja vähän ilkeän, kun toiselle yritetään syöttää huonoja laattoja. Kaksinpelissä taas bluffaaminen astuu kuvioihin, kun toinen päättää (ja siksi tietää) mikä laatta on nurinpäin piilossa.

1. Airlines Europe

Airlines Europe (2011) oli iloisin peliyllätys loppuvuodesta. Boksi oli ollut hyllyssä jo jonkin aikaa ennen ensipeliä. Kansi ei vain houkutellut opettelemaan ja kokeilemaan. Mutta tämä Menolipun suunnittelijan Alan R. Moonin peli onkin tosi hyvä (tähän suuntaan toki bgg-keskiarvokin vihjasi).

Airlines Europe lautapeli

Pelaajat pyrkivät omistamaan arvokkaimpia lentoyhtiöiden osakkeita ja näin saamaan pisteitä. Pisteet jaetaan kolmessa kohtaa peliä sen mukaan mitä osakkeita pelaajat ovat pelanneet pöytään. Osakkeiden arvoa voi kasvattaa ostamalla lentoyhtiöille reittilisenssejä (hienot pikkulentokoneet pelilaudalla), mutta se kasvattaa potentiaalisesti kaikkien pelaajien omistusten arvoa – omia pelaajavärejä kun ei ole. Lentoyhtiöt on nimetty pelifirmojen mukaan: hauska yksityiskohta sekin.

Peli on helppo pelata ja jopa minäkin pysyn kärryillä, mikä osakepeleissä ei jostain syystä ole ollut itsestäänselvyys. Strategiaa on kiva pohtia. Esimerkiksi jos omistaa jo alkupelissä enemmistön osakkeista, ei muista pelaajista ole välttämättä apua osakkeen arvon nostamisessa. Kannattaa siis ehkä himmailla ja pelata myöhemmin osakepotti yllätyksenä. Kaksinpelissä viimeiseen pisteytykseen tulee mukaan ”kolmas pelaaja”, joka ottaa käyttöönsä kaikki pelin aikana poisheitetyt sekä jäljelle jääneet osakkeet. Tämä tuo peliin ihan oman ulottuvuutensa, kun pitää laskeskella mitä heittää pois.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: