Get Mammoth (2019) on Pelikon julkaisema uutuuslautapeli mammutin metsästyksestä (aka Wooly Whammoth, mutta suoraviivaistettuna). Se pääsi finaaliin Årets Spel 2019 -perhesarjassa, eli Ruotsin vuoden peli -kisassa yhdessä Planetin (2019) ja Cøpenhagenin (2019) kanssa. Molemmat muut finalistit ovat meille tuttuja, joten odotukset olivat tämänkin suhteen korkealla.
Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 25 min
Mistä on kyse?
Jokaisella pelaajalla on neljä soturia, joiden tavoitteena on metsästää mammutti ja saada näin mammutin potkaa heimolleen. Mammutti metsästetään ajamalla se alas kielekkeeltä. Eli käytännössä:
Jokainen pelaaja saa neljän soturin lisäksi yhden mammutin sekä jatkettavan askelmalaudan. Mammutti on laudan toisessa päässä ja yksi sotureista toisessa. Lisäksi pelaaja saa seitsemän korttia.

Kaikki pelaajat valitsevat yhtä aikaa kädestään yhden kortin. Kortit paljastetaan ja kaikkien pelaajien soturit liikkuvat lähtökohtaisesti korttien isojen numeroiden yhteenlasketun määrän verran eteenpäin. Kortista katsotaan kuitenkin myös yläkulman mahdollinen numero tai symboli, jonka mukaisesti kyseisen kortin pelannut pelaaja voi soturia liikuttaessaan vähentää/lisätä yhteenlasketusta määrästä yhden tai jäädä paikoilleen.

Jos soturi päätyy askelmalaudan keltaisille askelmille, hän saa mammutin metsästettyä: pelaaja ottaa potkamerkin ja soturi palaa alkuun. Jos soturi liikkuu askelmalaudan loppupisteen yli, pelaaja saa potkamerkin, mutta soturi poistetaan pelistä. Jos liike pysähtyy mustaan tervahautaruutuun, poistetaan kyseinen soturi pelistä. Kaikissa yllämainituissa tapauksissa, kun ollaan uudelleen lähdössä metsälle, pidennetään askelmalautaa vetämällä alempaa lautaa yhden enemmän näkyviin.
Käytetyt kortit voi ottaa takaisin käteen maksamalla yhden mammutinpotkamerkin. Tämän voi tehdä milloin vain, mutta viimeistään kun kaikki kortit on käytetty. Jos potkamerkkiä ei tällöin ole, kuolee heimo nälkään ja pelaaja putoaa pelistä.
Peli päättyy, jos joku pelaajista onnistuu keräämään kuusi mammutinpotkamerkkiä tai vain yksi heimo on jäljellä muiden kuoltua sukupuuttoon.
Kokemuksia Get Mammoth -pelistä
Heti ensiksi osuu silmään, että pelin laatikko on epätyypillisen mallinen, hieman maitotölkkiä suurempi. Ilmeisesti tämä on kuitenkin yksi Pelikon standardilaatikkokoko, koska viime vuodelta samassa laatikkokoossa on hyllyssämme Dragon Dance (2018). Boksiin ei jää yhtään tyhjää tilaa, vaan komponentit mahtuvat juuri sopivasti. Laatikon päälle puettavan ohuemman pahvikuoren kestävyys kyllä vähän arveluttaa. Muuten komponentit ovat laadukkaan ja kestävän oloisia. Kuvitus on värikästä ja iloista.

Koska lähtötilanteessa kaikilla on kädessään samat kortit, tiedät käytännössä koko ajan vastustajiesi kortit. Tätä tietoa ja pelitilannetta hyväksikäyttäen voi tehdä valistuneita arvauksia siitä mitä muut pelaavat ja mitä kannattaa tehdä. Erityisesti kaksinpeli onkin parhaimmillaan tiivistunnelmaista silmiin tuijottelua ja bluffausta. Kokonaisuutena 3-4 pelaajan peli toimii kuitenkin paremmin. Useammalla pelaajalla on mahdollista, että heti ensimmäisellä vuorolla soturit juoksevat rotkoon, joten käytännössä heti alusta alkaen joutuu himmailemaan ja peruuttelemaan, ettei saman tien juokse kuolemaan.
Peli päättyy käytännössä usein siihen, että jäljellä on vain yksi heimo. Se tarkoittaa kolmen ja neljän hengen pelissä, että pelaajat putoavat yksitellen pelistä pois, mikä voi tuntua tylsältä. Toisaalta peli on melko lyhyt, joten odottelua ei kauaa tule. Useammalla pelaajalla mammutin luo pääsee vähemmällä kierrosmäärällä, joten myös toisen voittoehdon saavuttaminen, eli kuuden potkamerkin kerääminen, on todennäköisempää: kaksinpelissä se on käytännössä mahdotonta.
Peliin on rakennettu myös ovela pelinsisäinen tasoitusmekanismi eli askelmalaudan piteneminen metsästyksen edetessä. Askelmalaudan pidentäminen toimii näppärästi: ylempi lauta on korotettu muovipaloilla, jotta alempi liikkuu. Se toimii myös teeman suhteen: mammutteja ei lähellä enää ole, koska ne on metsästetty – pitää mennä kauemmas. Lapsista pelilauta oli erityisen hauska, ja kyllä nämä jalustoilla seisovat komponentitkin innostivat metsästysretkelle pitkin keittiön tuoleja.

Peli toimii perhepelinä lasten kanssa erinomaisesti, ja meidän 8- ja 9-vuotiaat oppivat nopeasti hyödyntämään esimerkiksi – 1/+1 kortteja tervahautojen väistelyssä. Aika näppärästi sujuu myös liian lähelle rotkon reunaa ajautuneen äidin tuuppaminen isoilla numeroilla yli reunan. 8+ ikäsuositus on sikäli kohdillaan, että peli vaatii (myös opettaa?) laskutaitoa, ja myös negatiivisten lukujen on oltava hallussa. Peli ei ole päätöntä kaahausta, vaan ihan mielekkäitä ja merkityksellisiä valintoja pääsee tekemään, joten se toimii varmasti hyvin myös lyhyenä fillerinä aikuisporukassa.
Sain muuten myös historiallista tai ehkä tässä tapauksessa maantieteellistä sivistystä, sillä tervahautaa lapsille selittäessäni opin (Wikipediasta), että tervahauta on joko tervanvalmistuksessa käytetty maakuoppa tai alue jossa maaöljyä nousee maan pinnalle. Tässä tapauksessa veikkaisin jälkimmäistä. Tosin kumpaankaan ei varmasti kannata pudota.
Vastaa