Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Virus! – Kepeä korttipeli

Apuaa!! Tarttuva virus on lähtenyt leviämään sairaalassa! Virus! (2015) on on korttipeli, jossa pelaajat kamppailevat saavuttaakseen virusvapaan kehon. Suomeksi peli ilmestyi 2019 ja se ylsi Vuoden peli -finaaliin perhesarjassa, jonka voitti Combo Color.

Virus! Kansikuva Lautapeli korttipeli Vuoden peli finalisti 2019

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-6
Peliaika: 20 min

Mistä on kyse?

Pelissä pelaajat yrittävät saada pöytäänsä yhtä aikaa neljä tervettä elintä, joko rokotettuna tai ilman. Voittaja on se, joka tässä ensimmäisenä onnistuu. Muita pelaajia voi kiusata esim. tartuttamalla viruksen johonkin toisen pelaajan elimeen, kun taas omia elimiä voi rokottaa tai parantaa.

Kädessä on kolme korttia. Vuorolla on kaksi vaihtoehtoa: pelata yksi kortti ja nostaa yksi tai heittää pois niin monta kuin haluaa ja täydentää sitten nostopakasta kolmeen korttiin.

Virus! Korttipeli kaksinpeli käynnissä
Kaksinpeli käynnissä

Kortit voivat olla:

  • Elimiä, joita pelataan itselle eteen. Kaikkien on oltava erilaisia (eri värisiä).
  • Viruksia, joita pelataan toisten elimiin. Yksi virus tartuttaa elimeen viruksen tai poistaa siihen asetetun rokotteen, toinen saman elimen päälle pelattu virus poistaa elimen kokonaan pelistä.
  • Lääkkeitä, joita pelataan omiin elimiin. Niillä saa hoidettua viruksen tai voi rokottaa elimen virusta vastaan. Kaksi lääkettä samassa elimessä antaa ikuisen suojan.
  • Hoitoja, joilla voi esim. vaihtaa oman (sairaan) elimensä toisen pelaajan (terveeseen) elimeen, varastaa elimen tai vaihtaa kehoja (kaikki pöydässä olevat kortit) toisen kanssa.
Virus! Korttipeli korttityypit
Pelissä on neljänlaisia kortteja: elimiä, viruksia, lääkkeitä ja hoitoja

Rajoituksena virus- ja lääkekorttien pelaamisessa on väri. Niitä voi pelata vain samanväristen elinten/lääkkeiden/virusten päälle. Vihreän elimen voi sairastuttaa vihreällä viruskortilla ja sen parantamiseen tarvitaan vihreä lääkekortti. Vastaavasti punaisen elimen voi rokottaa punaisella lääkekortilla, jolloin rokotteen tuhoamiseen tarvitaan punainen virus. Toisella punaisella lääkkeellä saisi immuniteetin eli ikuisen suojan.

Virus! Korttipeli, parantaminen
Keltainen lääkekortti tuhoaa keltaisen viruksen

Eri värien lisäksi elin-, virus ja lääkekortteja on jokerikortteina, jolloin ne käyvät minkä värisestä tahansa. Tämä tekee esimerkiksi jokerielinkortista melko haavoittuvan, koska se sairastuu minkä värisestä viruksesta tahansa.

Kokemuksia pelistä

En itse ole kovin ihastunut tähän peliin, mutta puoliso piti tästä Suomen Leluyhdistyksen Vuoden perhepeli -kisan finalisteista eniten, joten peli päätyi meillä hyllyyn. Pelin kortit ovat kivan värikkäitä ja teema oudohko, mikä usein on hyvä juttu.

Itse kyseenalaistaisin vähän onko Virus! edes perhepeli, koska se on himpun verran ilkeä. Pelin ytimessä on toisten elinten sairastuttaminen ja tuhoaminen, mikä tavallaan voi jossain porukassa olla hauskaakin, mutta ainakaan lasten kanssa pelatessa ei välttämättä ole paras idea varoittamatta varastaa toisen vaivalla rakentelemaa, viittä vaille valmista kehoa. Kehonvaihtokortteja tosin on vain yksi, joten sen voi tarvittaessa jättää pelistä poiskin, mutta ei se ilkeilyä poista. Partypeli tämä voisi ehkä kuitenkin ennemminkin olla.

Virus! Korttipeli kehonvaihtokortti
Kehonvaihtokortti, oikealta nimeltään Lääketieteellinen ihme

Koska kädessä on kerrallaan vain kolme korttia, on melkoisesti tuurista kiinni mitä vuorolla voi tehdä. Ns. tyhjiä kortinvaihtovuoroja tulee väkisinkin, koska kortit eivät välttämättä käy lainkaan. Käytännössä on vaikea luoda minkäännäköistä strategiaa, paitsi toki yrittää kaiken hässäkän keskellä immunisoida elimiä mahdollisimman nopeasti, jos sopivia kortteja käteen osuu.

Kaksinpeli on ohi muutamassa minuutissa, koska sopivia viruskortteja ei käteen välttämättä osu toisen voiton estämiseksi. Useammalla pelaajalla peli on huomattavasti toimivampi, kun peli ei välttämättä lopu ennen käynnistymistään, toisaalta pelaajamäärän yläpäässä peli voikin venähtää turhan pitkäksi.

Koska tämä peli ei selkeästi ole minua varten, kysyin puolisolta, mikä tekee pelistä kivan. Hän vertasi tätä Munchkiniin, mutta kevyempänä ja lyhyempänä. Munchkin oli pelipöydässämme paljonkin reilu kymmenen vuotta sitten, siinähän vuorolla voi tapahtua lähes mitä vain ja pääosassa on hauskanpito yhdessä. Täydellistä tenttiin luvun pakoilua siis. Viruksessa hauskinta on löytää oikea hetki toimia ja tehdä omat ratkaisut, ja lisäksi toisten kiusaaminen on hauskaa. Sitähän se oikeassa porukassa voi varmasti olla.

Tämä on kepeydessään Unoa ja pelillisesti siis vähän Munchkinin suuntaan eli tuuripitoista hassuttelua. Jos nämä pelit miellyttävät niin ehkäpä Virus! voisi löytää paikkansa sinun pelipöydästäsi, kunhan oman pelin tuhoutuminen yhdellä vastustajan kortilla ei kuulosta peli-ilon tappajalta. 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: