Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Cøpenhagen: Kööpenhaminan värikkäät talot lautapelinä

Vietimme puolison kanssa kaksin viikonloppuloman Kööpenhaminassa. Harvinaista herkkua meille, kun yleensä lapset ovat mukana matkassa. Uusi lautapelit.fi-julkaisu Cøpenhagen (2019) saapui meille juuri ennen reissua ja olikin teemaltaan oikein mieluinen. Oli hauska fiilistellä matkaa jo etukäteen lautapelin kautta.

Peli valittiin Suomen Vuoden peli 2019 -finaaliin perhepelisarjassa, jossa voiton vei Combo Color-värittelypeli.

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 20-40 min

Mistä on kysymys?

Pelissä kukin pelaaja rakentaa taloa Nyhavniin, joka on satama-alue Kööpenhaminassa. Jokainen pelaaja saa oman talon, eli pelialustan, jolle julkisivulaattoja eli seinänkappaleita asetellaan.

Vuorollaan pelaaja voi joko ottaa kaksi vierekkäistä julkisivukorttia esillä olevista (huomioiden 7 käsikortin rajoitus) tai ostaa ja rakentaa kädessään olevilla korteilla julkisivulaattoja alustalleen. Pelatut käsikortit määräävät rakennettavan seinänkappaleen koon ja värin. Perustapauksessa esimerkiksi neljällä sinisellä kortilla saa rakennettua neljän ruudun kokoisen sinisen julkisivulaatan taloonsa. Kuitenkin jos sen rakentaa toisen sinisen viereen, saa yhden kortin verran alennusta.

Cøpenhagen lautapeli peli alussa
Kaksinpeli valmiina alkamaan

Rakentamisessa on sääntönsä, jotka kuvaavat todellistakin rakentamistilannetta: seinänkappaleen pitää koskea joko maahan tai se pitää rakentaa aiemmin rakennetun palan yläpuolelle. Ilmassa ei siis voi leijua, vaikka koloja saakin jäädä.

Tavoitteena on rakentaa täysiä sarakkeita ja rivejä. Kun jompi kumpi valmistuu, saa pelaaja pisteet (sarake: 2 pistettä tai rivi: 1 piste) välittömästi ja siirtää oman väristään merenneitonappulaa pisteradalla. Tuplapisteet saa, jos sarake tai rivi on täynnä ikkunaruutuja.

Cøpenhagen lautapeli pelaajalauta
Alarivistä saa kaksi pistettä, koska siinä on vain ikkunaruutuja

Värien, muotojen ja ikkunoiden lisäksi huomioitavia ovat vaakunat, joita on painettu taloon eri paikkoihin. Aina kun julkisivulaatta peittää vaakunan tai kun vaakunalla merkitty rivi valmistuu, saa tehdä vaakunatoiminnon. Näitä ovat ylimääräisen pikkuikkunan lisääminen omaan taloon, bonuslaatan ottaminen tai jo käytettyjen bonuslaattojen aktivointi takaisin käyttöön.

Bonuslaattoja saa vuorollaan käyttää niin monta kuin haluaa, mutta yhden käyttökerran jälkeen laatta täytyy aktivoida ennen uudelleenkäyttöä. Bonuslaattojen avulla saa nostaa kahden sijasta kolme julkisivukorttia, rakentaa yhtä korttia halvemmalla, muuttaa rakennusvaiheessa yhden väriset kortit toiseksi tai samalla vuorolla sekä ottaa kortteja että rakentaa.

Peli loppuu, kun joku pelaajista saa 12 pistettä tai julkisivukorttipinosta nostetaan lopetuskortti.

Kokemuksia pelistä

Nyhavn on tosi kaunis ja värikäs alue. Kävimme siellä ihmettelemässä tunnelmaa ja nautimme myös kanavaristeilystä. Talot ovat keskenään eri värisiä, jotta niihin osattiin suunnistaa aikana ennen kuin taloilla oli numeroita. Pelissä värit on saatu kivasti mukaan erityisesti pelilaatikon kannessa ja pelaajalaudoissa. Kanteen on laitettu myös monia Kööpenhaminan torneja – niitä kaupungissa riittää. Rakennuskortit ja laatat ovat vaisuhkon pastellisen värisiä, kirkkaammat/aidommat värit olisivat sopineet teemaan ja omaan makuuni paremmin.

Kööpenhamina Nyhavn
Nyhavn on värikäs satama-alue Kööpenhaminassa

Nyhavnin lisäksi peliin on tosiaan saatu ympättyä myös Pieni merenneito -meeplet, jotka laskevat pelaajien pisteitä. Täytyy tunnustaa, että aikani olentoa käänneltyäni, en heti osannut yhdistää sitä Pieni Merenneito -patsaaseen. Google kertoi mitä meeple kuvaa – sittenhän se olikin itsestään selvää. Muutama lause patsaasta ohjeessa olisi voinut olla paikallaan, jos Kööpenhaminaa tuntematon pelaaja peliin tarttuu. Pohjoismaalaisille tämä toki on yleissivistystä <ashamed>. Mutta kyllä tällaiset kustomoidut pelinappulat jaksavat aina ilahduttaa.

Cøpenhagen lautapeli meeplet
Onhan nämä selvästi merenneitoja, kun sen ensin ymmärtää

Peli itsessään on helppo ja säännöiltään selkeä. Iso laatikko antoi odottaa monimutkaisempaakin peliä, mutta toisaalta 20-40 min kesto kertoo hyvin, että kyse on nopeasta ja helpohkosta perhepelistä. Meidän 7- ja 9-vuotiaat pelaavat peliä oikein sujuvasti (ja ensimmäisen pelin nuorin voitti). Alkuvalmisteluja pelissä riittää kestoon nähden melko paljon. Peli myös vie paljon pöytätilaa, mutta sitä voi tarvittaessa vähän säästää jättämällä satamalaudan pois ja laittamalla tarjolla olevat kortit vain riviin pöydälle. (Vaan onhan ne toki hienommat satamassa.)

Meillä aikuisilla kesti muutaman pelin lämmetä tälle pelille. Alkuun erityisesti pelin loppuminen ”kesken” häiritsi. 12 pisteen raja erityisesti kaksin- ja nelinpelissä tuntui mahdottomalta saavuttaa ja peli loppui ”ennen aikojaan”. (Kolminpelissä kierroksia tulee luonnostaan enemmän, koska kortteja on suhteessa enemmän käytössä.) Tämän ongelman olisi voinut poistaa jättämällä lopetuskortin pois, mutta muutaman pelin jälkeen homma lähti toimimaan itsekseen. Kun pelistrategia ja erityisesti erikoislaattojen käyttö alkoivat olla hallussa, peli muuttui aidoksi kilpajuoksuksi kohti 12 pistettä.

Cøpenhagen lautapeli 12 pistettä
Voittoisa 12 pisteen talo

Cøpenhagenista on tulossa roll and write -versio, mikä kuulostaa hauskalta: alkuvalmisteluja ei olisi ollenkaan niin paljon, kun laatat jäisivät pois. Voin kuvitella, että pelin perusidea toimisi kupongintäyttönä hyvin. Toivottavasti peli tulee näppärästi saataville ja pääsen sitä kokeilemaan.

PS. Siellä reaalimaailman Kööpenhaminassa on lautapelikauppoja mukavasti, joskin oman hyvin suppean kokemuksen mukaan hintataso on aika korkea. Kävimme Faraos Cigarer -pelikaupassa (pitää olla tarkkana mihin neljästä liikkeestä menee, vain yksi myy lautapelejä) ja Games-nimisessä kaupassa. Ensimmäisessä tarjonta oli huikea, mutta jälkimmäisessäkin pelejä oli hyvin tarjolla ja lastenpelien osalta jälkimmäisessä oli jopa parempi tarjonta. Molemmat löytyvät Skindergade nimisen tien varrelta. Bongattiin hyllystä toki myös Cøpenhagen-peli.

Faraos Cigarer Kööpenhamina
Faraos Cigarer -pelikaupan tarjontaa. Vau!

 

 

Advertisement

One thought on “Cøpenhagen: Kööpenhaminan värikkäät talot lautapelinä

Add yours

  1. Täällä taas kesti ihan liian pitkään tajuta, mistä ihmeestä pelikauppa nimi on saanut tuommoisen nimen… Kiitos vinkistä, jos vielä pääsee Kööpenhaminassa käymään.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: