Pääsin kokeilemaan lastenpelisarjan finalisteja Vuoden peli -kuluttajaraadissa. (Testasin myös partypelejä, joista lisää täällä.) Lapsetkin pääsivät mukaan pelaamaan ja alta löytyy myös heidän kommenttinsa lastenpelifinalisteista. Etukäteen odotin lastenpeliehdokkaiden joukosta eniten Haban Lohikäärmeen henkäystä, joka oli Saksan vuoden lastenpeli vuonna 2018. Se ei kuitenkaan yltänyt finaaliin. Pitää kuitenkin yrittää päästä sitä jossain kokeilemaan. Toinen peli, jonka tiesin etukäteen hyväksi on hauska Who did it? -korttipeli – se olikin yksi kolmesta finaaliin päässeestä pelistä.
Finalistit olivat sikäli hyviä, että ainakin meidän lapset (7 ja 9 vuotta) olivat innoissaan kaikista. Mielenkiintoista nähdä mikä peleistä voiton vie. Who did it? on oma suosikkini. Edit 21.8.2019: Vuoden lastenpeli 2019 on Who did it?
Vuoden lastenpeli 2019: Who did it?
Who did it? -korttipeli oli meille ennestään tuttu ja löytyy omasta hyllystäkin. Teemahan on sikäli kiehtova, että tarkoituksena on selvittää kenen lemmikki on kakannut olohuoneen lattialle. Pelaajilla on kädessään suloisia eläinkortteja. Lastenpeleissä kakka ja eläimet ovat varmasti nappivalintoja. Pelaajat syyttävät toistensa lemmikkejä (”ei se ollut minun kissani vaan jonkun muun kilpikonna”) ja seuraavaksi syyttämään pääsee se, joka nopeiten lyö syytetyn eläimen pöytään. Jos syyttää eläintä, jota ei muilla enää ole kädessä, paljastuu oma lemmikki syylliseksi. Samoin käy, jos ainoana on enää kortteja kädessä. Syyllinen saa kakkamerkin ja koko pelin häviää, kun niitä kertyy kolme.
Peli on helppo oppia ja vaikka kyse onkin pitkälti nopeuspelistä, on mukana myös muistielementti: mitä eläimiä muilla vielä on jäljellä, ketä voin syyttää? Pelkällä nopeudella ei siis pärjää, ja käytännössä mukana on myös tuuria – ainakaan itse en pysy kärryillä käytetyistä eläimistä millään. Mukavan värikäs peli, jota toivottavasti pian löytyy paremmin marketeistakin. Kaipailin tätä jo viime vuonna saataville kaverisynttärilahjaksi. Pelin arvostelu löytyy täältä.
7-vuotias: Tosi hauska kakkapeli. Kuka kehtasi kakkia kikkareen minun lattialleni? Aika helppo, tuuriakin on mukana. Voi ajatella myös niin, että kolme kakkaa saanut voittaa. 🙂
9-vuotias: Ihan kiva, ja viimeisillä siirroilla joutuu miettimään mitä kortteja toiset ovat käyttäneet ja mitä ei. Pelin idea on hauska ja voi keksiä myös omia pelitarinoita kuten kuka söi joulukinkun.
Dobble 360°
Jos olet pelannut Dobblea, niin Dobble 360° ei tuo peliin paljonkaan uutta. Pelissä on pyörivä teline, jonka kummallakin puolella on korttipino ja siten yksi kortti kerrallaan näkyvissä/puoli. Jokaisessa korttiparissa on yksi keskenään samanlainen kuva. Pelaajien pitää hahmottaa mikä kuva molemmissa on, sanoa se ääneen ja ottaa kortit palkinnoksi. Alta paljastuneilla korteilla jatketaan peliä. Kun kortit loppuvat pinoista, lasketaan kortit ja eniten kerännyt voittaa. Korteilla voi lisäksi pelata ilman telinettä muutamaa erilaista versiota pelistä (ja ne ovat samat kuin perus-Dobblessa, lue lisää Lautapelioppaasta).
Pelin perusidea on mukavan yksinkertainen ja pelaamaan pääsee nopeasti. Pyörivä teline on pelin juju, mutta pelatessa tuli väkisinkin pohtineeksi, että homma toimisi paremmin ilman sitä. Muuten hyvä peli, mutta tämä pyörivä teline… Tätäkin versiota voi hyvin pelata myös ilman telinettä, joten jos lapsia kiehtoo pattereilla toimivat ja liikkuvat laitteet, niin miksipä tämä versio Dobblesta ei voisi olla tavallista parempi vaihtoehto. Lisäksi pyöriminen myös hiukan tasoittaa taitoeroja, pelkkä nopea havainnointi ei riitä. Meillä hyllyssä paikkansa säilyttää perus-Dobble.
7-vuotias: Pitää olla tarkkanäköinen ja nopea etsimään kuvia korteista. Telineen kanssa oli aika haasteellinen.
9-vuotias: Muut peliversiot oli kivoja, mutta se pyöriminen vähän häiritsi. Tykkään tavallisesta enemmän. Paketti on myös aika iso, kun tavallisessa se on pieni.
Pyjama-Drama
Pyjama-Drama on nopeus-muistipeli, jossa muistettavat asiat muuttuvat koko ajan. Pelissä on omat sääntövarianttinsa ihan pienillekin (alk. 3 vuotta), mikä tekeekin Pyjama-Dramasta finalisteista eniten pienten lasten pelin, kun muut finalistipelit toimivat n. eskari-ikäisestä alkaen.
Pelissä nostetaan vuorollaan pakasta kortti ja jos se on kuningasperheen jäsen, laitetaan se nukkumaan yhdelle sängyistä. Jos ko. perheenjäsen löytyy jostain sängystä jo ennestään, pelataan uusi kortti vanhan päälle. Jos ko. perheenjäsentä ei vielä ollut nukkumassa, pelataan kortti ensimmäiseen vapaaseen sänkyyn ja siirretään tämä sänky oikeaan reunaan sänkyjonossa. Vanhan kortin päälle pelatessa näkyvissä olevan perheenjäsenen pyjaman väri saattaa vaihtua ja uuden perheenjäsenen tapauksessa sänkyjen järjestys muuttuu. Jos pakasta nousee kummitus, laitetaan sänkyjen päälle nopeasti peitto. Nyt pelaajien tulisi muistaa missä kukakin nukkuu ja minkä värisissä vaatteissa.
Pyjama-Drama on näyttävän näköinen peli: sängyt ovat hienoja ja peitto ja sen nopea levitys tuo hauskuutta peliin. Paikkojen ja värien muistaminen on yllättävän haastavaa, ja koko ajan pitää olla skarppina, sillä kummituksen noustessa pakasta koko ajan muuttuva tilanne pitäisi olla tarkasti mielessä.
7-vuotias: Tosi hauskoja kuvia ja muutenkin hauska. Kuitenkin aika hankala muistipeli.
9-vuotias: Hyvä idea ja hahmot on toteutettu hyvin, mutta tämä on vähän pienemmille.
Vastaa