Dice Hospital (2018) on mukavan erilainen noppapeli. Pelissä nopat kuvaavat hoidettavia potilaita ja silmäluvut potilaiden kuntoa. Peli on meillä kirjastolainassa ja saanut jo useita pelikertoja, se pääsi myös hankintalistalle.
Ikäsuositus: 10+
Pelaajamäärä: 1-4
Peliaika: 45-90 min
Mistä on kysymys?
Pelaajilla on omat sairaalat, joissa noppapotilaita hoidetaan. Parantuneet potilaat antavat pisteitä, toisaalta ruumishuoneelle päätyneistä saa miinusta. Pienesti suuntaa pelistrategialle antaa alussa valittava johtaja, joka voi antaa pelin aikana esimerkiksi lisäpisteitä tietyn väristen noppapotilaiden parantamisesta tai helpottaa jonkin noppavärin potilaiden hoitamista.
Sairaalassa on valmiina kolme hoitajaa sekä perusosastoja, joissa voi parantaa yhtä tietyn väristä tai tietyn numeroista noppaa yhdellä. Valintoja täytyy tehdä, koska jokaisen osaston käyttämiseen tarvitaan vapaa hoitaja.

Joka kierros ambulanssit tuovat lisänoppia sairaaloihin. Noppia on kolmen värisiä, ja aloittava pelaaja nostaa pussista niitä tarvittavan määrän, heittää ne ja jakaa numerojärjestyksessä ambulansseihin. Värijärjestyksen, mikäli tarvetta, saa päättää aloittajan oikealla puolella oleva. Näistä pelaajat valitsevat vuorollaan yhden kolme potilasta sisältävän auton. Kutoset ja ykköset heitetään uudelleen, joten liian sairaita tai lähes terveitä potilaita ambulansseihin ei tule.
Lisäksi joka kierroksella omaa sairaalaa kehitetään joko valitsemalla yksi uusi osasto (laatta) käyttöön tai palkkaamalla spesialisti (erikoisvoimaimen hoitajameeple) , kuten vaikkapa urologi, sairaalaan. Osastot ja spesialistit mahdollistavat esimerkiksi jopa kolmen noppapotilaan parantamisen kerralla tai potilaan kunnon noston kerralla jopa neljällä pykälällä. Sairaimmat, eli pienisilmälukuisimmat nopat sisältävän ambulanssin valinnut saa tehdä sairaalan kehittämisvalinnat ensin ja hän saa lisäksi aloittajan merkin ja veripussin, jonka voi pelin aikana käyttää potilaan tilan parantamiseen.

Kierroksen ytimessä on potilaiden tilan parantaminen. Hoitajia ja spesialisteja sekä perus- ja erikoisosastoja hyödyntäen noppia käännetään silmäluvultaan suuremmiksi. Kun noppa kääntyisi seiskaksi, potilas uloskirjataan. Uloskirjatuista potilaista kierroksella saa pisteitä pistetaulukon mukaan. Mitä enemmän uloskirjattuja kerralla, sen parempi. Veripusseja voi hyödyntää parantamisessa myös yhden silmäluvun verran.
Jos jotain potilasta ei kierroksella paranna lainkaan, lasketaan sen silmälukua yhdellä. Jos ykkösen noppaa pitäisi kääntää pienemmäksi, kuolee potilas kokonaan ja joutuu ruumishuoneelle. Lisäksi potilaita voi kuolla, jos ambulanssin tullessa sairaalassa ei ole tilaa.

Kierroksia pelataan 8, jonka jälkeen peli loppuu. Pelaajien pisteistä vähennetään jokaisesta kuolleesta kaksi pistettä ja käyttämättömät veripussit antavat pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.
Kokemuksia pelistä
Dice Hospital on kevyehkö peli, mutta vaatii kuitenkin melkoisesti pohdintaa. Säännöt ottaa haltuun pikaisesti, mutta strategista syvyyttä kuitenkin löytyy n. tunnin peliksi hyvin. Pelikerrat eroavat toisistaan, koska käyttöön tulevat osastot ja spesialistit eroavat joka kerran ja tietysti nopat antavat oman mausteensa. Edelliskerralla toimiva strategia ei välttämättä ole lainkaan kohdillaan seuraavassa pelissä.
Ikäsuositus on 10+, mikä tuntuu oikealta. Meillä tätä ei lasten kanssa (7 ja 9 vuotta) edes kokeiltu, sen verran monimutkaisia ketjutuksia noppien parantamiseksi olisi syytä osata suunnitella. Mitä enemmän noppia saa yhdellä kertaa uloskirjattua, sitä enemmän pisteitä saa. Kyse ei siis ole pelkästään potilaiden parantamisesta, vaan oikea-aikaisesta parantamisesta. Himpun verran vanhempien ja peleistä pitävien lasten kanssa tämä kyllä olisi varmasti oiva peli: teema toimii hauskasti eikä kuolemakaan ole liian voimakkaasti läsnä. Tämä voisi muutaman vuoden päästä olla meille juurikin koko perheen peli.
Pelin komponentit ovat laadukkaat ja viimeistellyt. Meepleilläkin on rokotusneula kädessään. Ainoa miinus tulee pistelaskureina toimivista neulosta, jotka eivät mitenkään näppärästi mahdu pisteradalla kulkemaan. Kuvituksesta pidän myös: osastoilla noppapotilaat ovat kuvissakin mukana kyseiselle osastolle sopivalla tavalla. Värikäs ja nätti peli.

Kaksinpelinä peli toimii mainiosti ja niin olemme sitä eniten pelanneetkin. Useammallakin pelaajalla peli on hyvä, eikä pelaajamäärällä varsinaisesti ole vaikutusta suuremmin edes pelin kestoon. Peli etenee reippaaseen tahtiin, koska eniten aikaa vievän noppien parantamisvaiheen pelaajat voivat tehdä samanaikaisesti. Toki, jos joku ehdoin tahdoin haluaa huijata, on se yhtä aikaa pelattaessa vähän liiankin helppoa ja varsinkin opetteluvaiheessa on ehkä syytä pelata vuorojärjestyksessä ettei kukaan pelaa vahingossa väärin noppia pyöritellessään. Jos tätä vaihetta joutuu kovasti opastamaan tai vahtimaan, pitenee peli merkittävästi. Muuten peli on alle tunnissa ohi, mikä on ihanteellinen pelin pituus silloin, jos iltaan tarvitaan nopea peli muun tekemisen oheen.
Vastaa