Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Ticket to Ride London eli Menolippua Lontoon kartalla

Meidän lapset pitivät kovasti kirjastolainassa olleesta Ticket to Ride New York -lautapelistä (2018), joka on nimenomaan lasten kanssa pelattavaksi kivan lyhyt Menolippu-versio, joka toimii kyllä aikuisporukallakin. Ajatuksena oli hankkia peli omaankin hyllyyn, mutta hankkimatta se jäi. Nyt samanpituiseksi luvattu Ticket to Ride London (2019) houkutteli jopa enemmän, koska maantieteellisesti Lontoo on meitä lähempänä ja siksi ehkäpä vähän tutumpi. Ja myös koska Harry Potter on meillä nyt hitti 9- ja 7-vuotiaille ja siinäkin välillä pyörähdetään Lontoossa. Tapojeni vastaisesti lähdin ostoksille samana iltana kun lähikirjakaupan mainos pelistä paukahti sähköpostiin.

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 10-15 min

Ticket to ride London

Mistä on kysymys?

Ticket to Ride London on minikokoinen Menolippu-peli sekä kooltaan että kestoltaan, ja hyvin samankaltainen Ticket to Ride New Yorkin kanssa.

Pelaajilla on kaksikerrosbusseja (17 kappaletta kullakin), joita kartalle sijoittamalla saa pisteitä kolmella tavalla:

  • Rakentamalla bussiyhteyksiä paikkojen välille, jolloin yksittäisestä välistä saa pisteitä käytettyjen bussien lukumäärän mukaan
  • Toteuttamalla salassapidettävien reittikorttien reittejä (toteutumattomat ovat miinuspisteitä)
  • Yhdistämällä kaikki saman alueen paikat toisiinsa (saman värinen pampula paikan nimen kohdalla)

Näistä jälkimmäinen poikkeaa muista sarjan peleistä. Alueissa on 2-4 paikkaa yhdistettävänä ja saman alueen paikkojen pampuloissa lukee pistemäärä (1-5), jonka ne yhdistämällä saa.

Ticket to ride London aluepisteet
Siniharmaa on käynyt hakemassa aluepisteet siniseltä alueelta

Bussien lukumäärää ja aluepisteitä lukuunottamatta kaikki toimii kuin perus-Menolipussa. Vuorollaan pelaaja voi ottaa kaksi kulkuneuvokorttia käteensä, pelata busseja kartalle (tähän tarvitaan reitin pituuden ja värin mukaisesti kulkuneuvokortteja) tai ottaa lisää reittikortteja (kaksi, joista vähintään yksi pidetään).

Ticket to ride London lautapeli
Kaksinpeli käynnissä. Yläreunassa näkyy tarjolla olevat kulkuneuvokortit.

Kokemuksia Ticket to Ride Londonista

Peli on juuri niin nopea kuin lupaa, mikä on aivan loistava juttu nuorempien lasten kanssa. Pelejä voi pelata muutaman putkeenkin. Meidän arkeen lyhyt peli sopii muutenkin hyvin – monesti lautapelin mentävä väli ei ole puolta tuntia pidempi, ennen kuin taas pitää sännätä johonkin.

Reittikortit ovat todella selkeitä ja paikkamerkkien värit helpottavat etsimistä entisestään. Perus-Menolippu venähtää meillä usein pitkäksi, koska kaupunkien etsimisessä kartalta menee lapsilla vielä aikaa. Tässä pelissä ongelmaa ei käytännössä ole.

Ticket to ride London lautapeli reittkortti
Reitti British Museumin mustasta pampulasta Waterloon siniseen pampulaan

Kulkuneuvokortit ovat hienoja myös. Erilaisten kulkuneuvojen joukosta löytyy mm. keltainen sukellusvene, joka itselläni lähtee saman tien soittamaan Beatlesin vastaavan nimistä biisiä.

Ticket to ride London lautapeli kulkuneuvokortit
Omat lempparini ovat maitoauto ja sukellusvene

Itse peli on loppujen lopuksi sekä samanlainen että erilainen kuin Menolippu eri versioineen. Tässä pikapelissä ei pysty samalla tavoin keräilemään kulkuneuvokortteja käteen. Reitit täyttyvät ja bussit vähenevät nopeasti. Reitit ovat myös tosi lyhyitä, joten reittikortteja kertyy helposti paljon. Aluepisteet antavat oman mausteensa reittisuunnitteluun.

Jos tykkäät Menolipuista, niin kyllähän tämä peli varmasti uppoaa. Aika kiva lahjaidea tämä on myös Lontooseen matkaavalle, koska melko edullinen peli on kyseessä. Ennen kaikkea suosittelen peliä lapsiperheille koko perheen  peliksi. Jo pienikin lapsi pystyy osallistumaan, ikäsuositus 8+ perustuu varmasti piilossa oleviin reittikortteihin, mutta kyllä tätä jo nuorempikin pystyy pelaamaan, kunhan vain nähtävyyksien nimet saa luettua. Veikkaan, että tämä pääsee myös lasten mukana koulun lautapelipäiviin, ainakin New York -versio oli siellä suosittu.

Jos (kun?) näitä kaupunkiversioita tulee lisää, niin ihan niin Menolippufani en ole, että ne kaikki hankkisin, mutta tälle yhdelle kyllä paikka hyllystä löytyy. Ja hmm.. pitäisiköhän lähteä käymään Lontoossa?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: