Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pikkupeli Pearls

Pearls (2019) on Lautapelit.fi-uutuusjulkaisu. Se on näppärästi ”passinkokoinen” korttipeli ja siksi mainio reissupeli. Peli on matkannut tänä kesänä kanssamme kotimaassa ja Pohjoismaissa, ja sitä on pelattu mökillä, hotellissa ja lentokentällä.

Ikäsuositus: 6+
Pelaajamäärä: 2-6
Peliaika: 15 min

Pearls korttipeli lautapeli
Pearls mahtuu passin kanssa samaan pussukkaan

Mistä on kyse?

Pealsissa on kahdenlaisia kortteja: helmikortteja ja kaulakorukortteja. Kaulakorukortit ovat bonuskortteja, jotka ovat pelin alussa pöydällä. Niitä on mahdollista saada itselleen keräämällä ja pisteyttämällä usean samanlaisen helmikortin sarjoja.

Helmikortteja jaetaan pelin alussa kuusi jokaiselle, ja lisäksi kuusi käännetään näkyviin pöydälle. Vuorollaan voi joko ottaa lisää kortteja käteen tai pisteyttää kortteja. Kun kortteja ottaa lisää, on otettava pöydästä kaikki samanlaiset kortit, esimerkiksi kaikki keltaiset ykköset, oman valinnan mukaan. Toki voi ottaa myös vain yhden kortin, mikäli jotakin korttia pöydässä on vain yksi. Käsikortit on rajattu kymmeneen, eikä kortteja saa ottaa niin, että määrä ylittyisi.

Pearls korttipeli lautapeli
Pelipöytä pelin alussa, ylhäällä helminauha kortteja, alhaalla helmikortteja

Jos haluaa pisteyttää kortteja, kädestä pelataan haluttu määrä samanlaisia kortteja (usein kaikki mitä on, muttei välttämättä aina kannata) eteensä. Jos pelaa vaikkapa pöytään kuusi keltaista ykköstä, on se pelin lopussa kuusi pistettä, kun taas viisi sinistä kakkosta on lopussa kymmenen pistettä. Lisäksi kortteja pöydätessään saa ottaa korttien lukumäärän mukaisen kaulakorukortin, jos täsmälleen oikean mittaisia helminauhoja on vielä pöydässä jäljellä. Nämä ovat myös pisteitä lopussa. Pelissä on mukana nollan arvoisia jokerikortteja, jotka muuten toimivat kuten muutkin värit, mutta pisteytysvaiheessa niitä saa yhdistää toisen värin kanssa.

Pearls korttipeli lautapeli
Taitaa olla aika pisteyttää keltaiset. Käteen saa tilaa ja pistepakkaan viiden arvoisen bonushelminauhan lisäksi. Pöydän kaksi keltaista eivät mahtuisikaan enää käteen.

Peli päättyy, kun helmikorttien nostopakka loppuu tai kaulakorukortit loppuvat pöydästä. Sitten pelataan vielä yksi kierros, jonka jälkeen kukin laskee pelin aikana pisteytetyt kortit. Käteen jääneet kortit ovat miinuspisteitä.

Kokemuksia Pearlsista

Pears on pikkuinen kevyt peli, joka toimii monenlaisessa porukassa. Peliharrastajaporukalle se on hieman liian kevyt. Kokeilimme sitä fillerinä odotellessamme toisten pelien päättymistä ja todellinen tehopakkaus se olikin: kolmella pelaajalla viidessä minuutissa ohi. Sinänsä toimiva, mutta liian ohkainen.

Sen sijaan se löysi perheestämme pelaajia ikähaarukassa 7-70+. Sama peli toimii mummille ja 7-vuotiaalle, ja myös me perheen vanhemmat pelaamme sitä tällä kokoonpanolla mielellämme. Pelissä on jotain hyvin perinteisen korttipelin tyylistä ja siksi se vetosi myös mummiin, joka tykkää skiposta ja värisuorasta. Alkuun tosin sekaannusta aiheuttivat bonuskortit, jotka sai otettua pelattujen korttien lukumäärän eikä pistearvojen mukaan. Numeroilla on liikaa eri merkityksiä, oli kommentti eläkeläisosastolta ensimmäisen pelin jälkeen. Pian homma kuitenkin lähti sujumaan.

Omasta näkökulmastani parasta pelissä on juuri pieni koko. Pakettiin ei ole jätetty yhtään ylimääräistä tilaa. Tämmöisillä pienikokoisilla kepeillä peleillä on paikkansa. Peli kulkee käsilaukussakin näpsäkästi paikasta toiseen ja toisaalta on nopea ja helppo sekä oppia, opettaa että pelata.

Pearls korttipeli matkalaukun päällä
Pearlsia lentokentällä matkalaukun päällä

Pieneksi peliksi Pearlsissa on kohtalaisesti valintoja pohdittavaksi. Arvoltaan pieniä kortteja on eniten, mutta jos niillä täyttää kätensä, jää isommat pisteet saamatta. Toisaalta bonuspisteitä saa niitä keräämällä helposti. Jos pöydästä nappaa monta pientä korttia, saattaa seuraavalle pelaajalle tulla täydennyksenä monta arvokasta korttia valittavaksi kuin tarjottimella. Ja aina hyviä kortteja ei vain käteen mahdu, jos ei ole pisteyttänyt kortteja oikeaan aikaan.

Ohjeissa kehotetaan kaksin- ja kolminpeliä varten poistamaan yksi tai useampi väri pelistä. Ohjeissakin mainittu muunnelma, jossa kaikki kortit ovat mukana, toimii kuitenkin ainakin meidän peleissämme paljon paremmin. Peli vähän pitenee ja pöydässä oleviin kortteihin tulee enemmän vaihtelua. Tämä selkeyttää myös pelivalmisteluja: korttien sekoitus ja pelaamaan.

Meillä peli jää kokoelmaan juurikin reissupeliksi perheen kanssa. Erityisesti 9-vuotias kyllä tuntuu tykästyneen peliin, joten voi olla, että se pääsee pelipöytään muutenkin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: