Jo vähän vanhempi lautapeli Potion Explosion (2015) tuli meille kirjastosta lasten valitsemana. Yksi lapsista suunnittelee kemistin uraa ja siksipä peli valikoitui hyllystä matkaan.
Ikäsuositus: 14+ (näin lukee paketissa, mutta ilmeisesti vain siksi, ettei kukaan söisi kuulia: oikeasti 8+)
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30-45 min
Mistä on kyse?
Pelissä on meneillään velhokoulun loppukoe, jossa valmistetaan taikajuomia. Valmiista taikajuomista saa voittopisteitä ja lisäksi niitä saa kolmen samanlaisen taikajuoman seteistä sekä valmistamalla viisi erilaista taikajuomaa.
Taikajuomia valmistetaan keräämällä pullolaattojen päälle laatan kertomien värien mukaiset kuulat. Kun kaikki laatan reijät on peitetty kuulilla, on taikajuoma valmis, ja valmistukseen voi ottaa uuden pullollisen juomaa. Kerrallaan kullakin pelaajalla on valmistettavana kaksi pullollista juomaa.

Kuulia pelaaja saa ottamalla niitä kuulahärvelistä, jossa neljän väriset kuulat ovat sekaisin kouruissa. Pelaaja saa ottaa yhden kuulan sekä kaikki kuulat/kuularyhmät, jotka sen jälkeen osuvat toiseen samanvärisen kuulaan eli räjähtävät poisoton seurauksena. Pelaaja laittaa saamansa kuulat taikajuomapullojensa päälle sekä ylimääräiset varastopulloonsa (kolme paikkaa). Loput kuulat syötetään takaisin kuulahärveliin.

Valmis taikajuoma antaa pelaajalle kertakäyttöisen erikoisvoiman, jonka voi käyttää milloin tahansa vuoronsa aikana. Pelaaja voi esim. poistaa kuulahärvelin yhdestä kourusta kaikki valitsemansa värin kuulat, varastaa toisen pelaajan varastopullosta kuulat, ottaa kaksi vierekkäistä eriväristä kuulaa kuulahärvelistä, käyttää omat varastopullossa olevat kuulansa minkä värisinä vain tai valita yhden valmiista pulloistaan ja käyttää sen tuoman erikoisvoiman toistamiseen.

Lisäksi pelaaja voi vuorollaan pyytää apua professorilta, jolloin hän voi ottaa yhden kuulan kuulahärvelistä. Professorilta avun pyytäminen vie kolme voittopistettä. Professorin apu ja taikajuomien erikoisvoimien käyttäminen eivät aiheuta räjähdyksiä eli kuulien ottamisen saa ketjutettua vain varsinaisesti kuulia ottaessa.
Peli päättyy kun pelaajamäärästä riippuva määrä voittopistelaattoja on jaettu eli on saatu aikaan riittävästi joko samanlaisten tai erilaisten pullojen settejä. Eniten voittopisteitä näistä seteistä ja valmiista taikajuomista kerännyt voittaa.
Kokemuksia pelistä
Kuulahärveli on melkoisen kiikkerä kapistus. Kirjaston versiossa sitä toki on varmasti koottu useammin, kuin mitä omaa peliä olisi tullut kasattua eli ehkäpä omassa pelissä ongelmaa ei olisi. Mutta ei-toivottua jännitystä se peliin kyllä toi, kun mietittiin ovatko kymmenet pikkukuulat kohta lattialla. Siltä kuitenkin säästyttiin.
Muuten kuulahärveli on kyllä hauska. Ylijääneet tai jo raaka-aineina käytetyt kuulat tiputetaan sen päälle ja ne sujahtavat näppärästi omiin kouruihinsa tarjolle. Tosin kuulien poimiminen telineestä aiheuttaa hankaluuksia, jos sormet eivät toimi optimaalisesti pieniä kappaleita tarkasti poimiessa. Helposti kuulat luiskahtelevat viereisiin kouruihin. Sama koskee kuulien asettelua pullojen päälle. Jo paikalleen asetellut kuulat hyppivät helposti pois, jos ei-niin-näppärät sormet yrittävät pullon sisältöä täydentää.

Pelin idea on hauska. Jos tykkää Candy Crush -tyyppisistä peleistä mobiililaitteella, niin tässä on jotain samaa. Kuulista saa suunniteltua hienoja räjähdyscomboja, ja kerralla on mahdollista poimia siten vaikkapa kymmenen kuulaa, jos vain osaa tunnistaa mahdollisuutensa kuulameressä.
Tuurilla on iso osa pelissä. Välillä kuulat tuntuvat tulevan täysin väärässä järjestyksessä, eikä hyviä valintoja voi tehdä. Paljon vaikutusta on kuitenkin myös sillä, miten taitavasti osaa hyödyntää taikajuomien erikoisvoimia tai professorin apua kuulalaarien muokkaamisessa sopivaksi.
Peli toimii hyvin lasten kanssa. Eka- tokaluokkalaiset meillä tykkäsivät (paketin ikäsuositus 14+ on hiukan harhaanjohtava). Kuulahärveli tuntuu innostavan kovasti, ja onhan tämä systeemi omasta mielestänikin hieno, vaikkakin se, että jouduin sen ennen peliä itse kokoamaan, laski pisteitä jonkun verran. Myös aikuisporukassa peliä pelattiin ja toimii se niinkin, mikäli kaivataan kevyehköä peliä, jossa kuitenkin saa tehdä strategisia valintoja.
Paketin ikäsuositus johtunee lainsäädännöstä, jonka mukaan vähintään 13-vuotiaille tarkoitettujen pelien leluturvallisuutta ei tarvitse testata yhtä perinpohjaisesti ja kalliisti. Pienemmillä firmoilla ei välttämättä ole budjettia vaativalle testaukselle.
TykkääTykkää
Joo, se on harmi, kun se helposti antaa pelin vaikeustasosta ihan väärän kuvan.
TykkääTykkää