Brass: Birmingham

Pöydälle eksyi meidän aikuisten pelattavaksi Brass: Birmingham (2018) lautapeli. Olin ihastellut kuvia pelistä Lautapelihelvetti-blogissa ja ajattelin silloin, että hankin sen jostakin käsiini. Ja onhan tämä livenäkin nähtynä tosi upea ilmestys!

Ikäsuositus: 14+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 60-120 min (tosi nopea pitää olla, jos tuntiin tai lähelle pelaa, ennemminkin 120+ min)

Brass: Birmingham lautapeli

Mistä on kyse?

Brass: Birmingham on Brass: Lancashiren sisarpeli, joka puolestaan on uusittu versio Martin Wallacen suunnittelemasta Brassista vuodelta 2007. En ole pelannut alkuperäistä tai uutta Brass: Lancashireä, joten jos kaipaat vertailua näihin, kannattaa käydä lukemassa Hannu Sinisalon juttu Lautapelioppaassa.

Brass: Birmingham sijoittuu teollisen vallankumouksen ajalle Englannissa. Tavoitteena on rakentaa erilaisia teollisuusrakennuksia käyttöön laudalle, sekä yhteyksiä kaupunkien välille. Teollisuusrakennuslaatat saa käännettyä, kun niitä rakentamisen jälkeen käyttää ja vain nämä käännetyt laatat antavat pisteitä. Hiilikaivokset ja valimot käännetään laudalla, kun niistä on käytetty kaikki hiili- tai rautakuutiot. Panimolaatta käännetään, kun siitä on juotu olut/oluet. Puuvillatehtaan, keramiikkatehtaan ja määrittelemätöntä tuotetta valmistavan tehtaan laatan saa käännettyä myymällä tuotetta sitä haluavalle ostajalle. Kaupat hierotaan olutta juoden. Kun laatta jollain edellämainituista ehdoista kääntyy, se nostaa myös pelaajan tulotasoa.

Brass: Birmingham yhteyksiä ja teollisuusrakennuksia
Oluttynnyrit sekä hiili- ja rautakuutiot odottavat käyttöä teollisuusrakennuslaatoilla. Kaupunkien välillä liikutaan kanaaliyhteyksin.

Yksityiskohtiin tarkemmin menemättä rakennusten rakentamiseen tarvitaan rahan lisäksi usein hiiltä tai rautaa. Rakennustyypin sisällä on eri tasoisia rakennuksia, jotka pitää rakentaa järjestyksessä tai käyttää kehitystoimintoa alempitasoisten laattojen poistamiseen ilman rakentamista. Vuorovaikutusta lisää se, että toisten pelaajien kaivoksista, valimoista ja panimoista voi ja välillä pitääkin käyttää hiiltä, rautaa ja olutta.

Brass: Birmingham peli käynnissä
Kartalla näkyy jo rakennettuja teollisuusrakennuksia, pelaajalaudoilla loput rakennukset odottavat hyvässä järjestyksessä rakentamista ja kehittämistä

Rakentamisen, kehittämisen ja tuotteiden myymisen lisäksi pelaaja voi vuorollaan ottaa lainaa, rakentaa yhteyksiä kaupunkien välille tai vaihtaa kaksi korttia kädestään jokerikortteihin. Valitsi pelaaja minkä toiminnon tahansa, täytyy toiminnon yhteydessä heittää yksi kortti pois. Käsikortteja, joista valita, on kahdeksan. Vain rakentaessa on kortilla merkitystä eli se määrää mitä tai mihin saa rakentaa. Toimintoja on tehtävä kaksi vuorossa, jonka jälkeen nostetaan käytettyjen korttien tilalle uudet, mikäli nostopakkaa on jäljellä. Kierroksen jälkeen katsotaan seuraavan kierroksen pelijärjestys rahan käytön mukaan: vähiten rahaa käyttänyt aloittaa seuraavan kierroksen. Rahaa saa lisää tulotasonsa mukaan.

Brass: Birmingham lautapeli kortteja
Ylärivissä on kaupunkikortteja, joilla voi rakentaa kyseiseen kaupunkiin. Alarivissä teollisuuskortteja, joilla voi rakentaa omaan verkostonsa kyseisen teollisuusrakennuksen.

Kartalla pelataan ensin yksi aikakausi kanaaliyhteyksin ja sitten toinen junayhteyksin. Kummankin aikakauden lopussa on pisteytys, jolloin pisteitä saa käännetyistä teollisuusrakennuslaatoista sekä yhteyksistä kaupunkien välillä (pistemäärä riippuu yhdistettyjen kaupunkien teollisuusrakennuslaatoissa olevista yhteysmerkeistä). Ensimmäisen pisteytyksen jälkeen jo rakennetut ykköstason rakennukset ja kanaaliyhteydet poistetaan kartalta. Ylemmän tason rakennukset jäävät myös raideaikakaudelle, jonka päätyttyä pelin voittaa eniten pisteitä kerännyt.

Kokemuksia pelistä

Peli on tosiaan mahtavan näköinen ihan joka suhteessa. Lauta on upea, samoin kortit ja laatikko. Aikakaudelle alueella oli tyypillistä saastuttava teollisuus ja toisaalta myös hiilikaivokset, joten tumma väri lienee perusteltu ja tyylikäs ratkaisu. Vaatii kyllä hyvän valon, että pelin pelaaminen on miellyttävää. Meillä kotona ei ole kovin hyvä pelivalaistus, mutta selvittiin. Laudassa on kaksi puolta, yö ja päivä, jotka ovat väritystä lukuunottamatta samanlaiset. Voi siis valita himpun verran vaaleammankin sävyn, mutta aika tumma sekin on. Ehdoton miinus ja ihan turha sellainen pelille kuitenkin korteista, joiden värit ohjaavat oikeisiin kaupunkeihin laudalla. Värit ovat vähän eri sävyisiä kuin laudalla, mikä häiritsee: kortissa keltainen on laudalla lähes ruskea jne. Ohjekirjan mukaan näiden värien olisi kuitenkin hämäämisen sijaan tarkoitus auttaa pelaajaa löytämään kaupungit kartalta.

Brass: Birmingham yö- ja päivä
Vasemmalla on pelilaudalla yö ja oikealla päivä. Kumpikin pelilaudan puoli on hyvin tumma. Me pelasimme pelimme päiväpuolella, koska siitä minäkin erotin jotakin.

Pikkumiinus tulee myös alkuvalmisteluista, joihin kuuluu kymmenien pienten laattojen asettelu järjestykseen pelaajalaudoille. Aikaa siihen kuluu, mutta toisaalta peli kestää pari tuntia, joten siihen nähden hetken voi valmisteluihin käyttääkin.

Säännöt ovat selkeät, vaikka niiden selittämiseen meneekin hetki, koska niitä on paljon. Erityisesti rakentamistoimintoon liittyy monenlaisia pieniä yksityiskohtia. Ihan kaikkea infoa ei ole saatu apulappuun tai laudalle näkyviin, joten jotain yksityiskohtia pitää vaan muistaa. Meidän kompastuskivet parissa ensimmäisessä pelissä olivat kehitystoiminnon yhteydessä maksettava rautakuutio (joka siis helposti unohtui) ja se, että lainaa otettaessa peruutetaan kolme puntaa tulotasossa alaspäin, ei kolme askelta pisteradalla, missä tulotasoa määrätessä yleensä liikutaan (ja tämä sentään luki apulapussa, mutta silti kämmäsin sen lähtökohtaisesti aina).

Yllämainitut ovat pieniä yksityiskohtia, yleisesti peli on helposti sisäistettävissä (lähtöoletuksena toki, että kysymys on kuitenkin raskaahkosta, pitkästä harrastajapelistä). Hetki piti pohdiskella sitä, mikä on omaa verkostoa (eli mihin saa rakentaa teollisuusrakennuskorteilla) ja milloin riittää, että on yhteys vaikkapa toisen pelaajan linkeillä esimerkiksi hiilikaivokseen. Ensimmäisen pelin jälkeen nämä olivat jo selkeitä, mutta silti välillä vasta rakentaessaan huomasi, että enhän voikaan tehdä näin, kun en saakaan vaikkapa hiiltä mistään. Vaikka säännöt ovat selkeät ja pelaaminen sinällään suoraviivaista, niin reittejä menestykseen on monia ja on pieni vaara, että vuorossa unohtuu pohtimaan ja laskemaan eri vaihtoehtoja, mikä kestää ja kestää ja kestää ja…

Pelin suola on pelaajien välisessä vuorovaikutuksessa. Pelaajat voivat hyödyntää toistensa rakentamia yhteyksiä kaupunkien välillä ja käyttää resursseja hiilikaivoksista, valimoista ja panimoista. Resurssien käyttäminen toisaalta auttaa minua itseäni, mutta toisaalta kerryttää myös toisen pelaajan pistepottia, koska se vauhdittaa laattojen tyhjentymistä ja kääntymistä. En voi myöskään laskea omaa taktiikkaani oman resurssituotantoni varaan, koska muutkin voivat sitä hyödyntää. Tykkään siitä, että eri pelaajien valinnat ikään kuin kietoutuvat toisiinsa.

Suuri peukku ja suositus Brass: Birminghamille! Kovasti kiinnostaisi kokeilla myös Brass: Lancashireä. Peliporukastamme löytyy Brassin alkuperäinen 2007 versio, joten sitä ainakin olisi mahdollista kokeilla. Väritys siinä on selkeä ja värit pirteät, joten sen suhteen pelikokemus olisi ainakin erilainen. Niin, minulla on nykyään peliporukka! Järjestin itselleni aikaa käydä paikallisessa pelikerhossa ja ai että tekee hyvää pelata välillä aikuisten kesken isommallakin porukalla.

2 thoughts on “Brass: Birmingham

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: