My Little Scythe: söpö lautapeli, mutta kenelle?

My Little Scythe (2017) on isä-tytär kaksikon (Hoby ja Vienna Chou) suunnittelema lautapeli, jossa on pelimenestys Scythestä tuttuja mekaniikkoja. Olen lukenut ja katsonut My Little Scythestä ylistäviä arvosteluja, toisaalta myös muutamia ei-niin-kehuvia. Mielenkiinnolla lähdin kokeilemaan, miten peli toimii meidän perheessä. Ja niin: en ole pelannut alkuperäistä Scytheä sikäli mikäli sillä voisi olla vaikutusta peliin suhtautumiseen.

My Little Scythe lautapeli

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 1-6
Peliaika: 45 min

Mistä on kysymys?

My Little Scythessä pelaajat ohjailevat kukin omaa eläinsisarusparia, jotka kilpailevat Omenavaltakunnan herruudesta. Hallitsijaksi kruunataan neljä palkintoa kerännyt sisaruspari.

My Little Scythe alkuasetelma kolmella
Kolmen pelaajan peli alkamassa

Vuorollaan voi

  1. liikkua kuljetellen omenoita ja timantteja ympäriinsä, suorittaen haasteita ja käyden piirakkataisteluita muita pelaajia vastaan
  2. ”etsiä” asioita heittämällä neljää noppaa ja asettamalla noppien määräämille alueille omenoita, timantteja ja haastelaattoja noppien tuloksen mukaisesti eläinsisarusten löydettäväksi
  3. vaihtaa omenoita ja timantteja piirakoiksi, loitsukorteiksi tai päivityskorteiksi, joilla liikkumis- ja vaihtotoimintoaan voi parantaa loppupelin ajaksi.
My Little Scythe lautapeli oma lauta
Pelaajat merkitsevät valitsemansa toiminnon omalle pelilaudalleen. Samaa toimintoa ei voi valita peräkkäisillä vuoroilla.

Tavoitteena on kerätä neljä palkintoa, joita voi suorittaa mahdollisuuksien mukaan yhden vuorossa, mikäli ystävyyspisteitä on kolme tai enemmän. Ystävyyspisteitä saa mm. asettamalla noppien heiton jälkeen resurssin vastustajan ruutuun ja menettää esim. hyökkäämällä toisen kimppuun tai olemalla haastekortteja suorittaessa ilkeä toisille. Ystävyyspisteiden lisäksi pelilaudalla on laskuri piirakoille, joita tarvitaan mm. pelaajien välisissä piirakkataisteluissa, jollainen käydään, kun kaksi pelaajaa tulee samaan ruutuun.

Piirakkataistelut käydään taistelukiekkojen avulla. Kiekkoon merkitään montako piirakkaa taistelussa käyttää. Lisäksi voi käyttää loitsukortin, jossa on lisäpiirakoita. Eniten piirakoitaan uhrannut voittaa taistelun ja saa hävinneen kuljettamat tavarat. Hävinnyt palaa alkupisteeseen.

Haasteen puolestaan voi suorittaa mikäli liikkuessa päätyy ruutuun, jossa on haastelaatta. Haasteessa on kaksi vaihtoehtoa haasteen suorittamiseksi, ns. kiltti ja ilkeä vaihtoehto, joista saa palkinnon (omenan, timantin, piirakan ym). Pelaaja esim. antaa resurssejaan muille tai vie piirakoita. Lisäksi haasteen voi jättää suorittamatta, mistä saa myös pienen lohdutuspalkinnon.

My Little Scythe haastekortti
Haastekorteissa on kolme vaihtoehtoa. Kahdella ylimmällä haasteen saa suoritettua, alimmalla ei.

Pelin voittaa neljä palkintoa kerännyt tai heistä se, jolla on eniten ystävyyspisteitä. Palkinnon saa mm. toimittamalla Everfreen linnaan (pelilaudan keskellä) neljä omenaa/timanttia, voittamalla piirakkataistelun toista pelajaa vastaan, nostamalla piirakka- tai ystävyyslaskurin kahdeksaan tai ostamalla kaksi päivityskorttia. Kun joku pelaajista on saanut neljä palkintoa, saavat toiset vielä yhdet vuorot, joiden aikana palkintoja voi kerätä niin monta kuin pystyy.

Pelissä on mahdollista käyttää Automountie-automaattipelaajaa, jonka toiminnot tehdään nostettujen korttien avulla. Tähän on ihan oma pakkansa. Näin onnistuu yksinpeli, mutta Automountien voi ottaa lisäpelaajaksi myös moninpeliin.

Kokemuksia My Little Scythestä

Yleisesti:

Peli osui meidän kohdalla juuri oikeaan (oletan, että melko kapeaan) saumaan, jossa lapset ovat vielä aavistuksen liian nuoria harrastajapeleihin, mutta kiinnostusta monimutkaisempiin peleihin löytyy. Ja lisäksi lapsekas teema uppoaa vielä hyvin. Meillä pelitestaajat ovat siis 7- ja 8-vuotiaita, jotka pelaavat paljon ja monipuolisesti perhepelejä meidän aikuisten kanssa.

Ulkoasu ja komponentit:

Peli on tosiaankin söpö. Pelinappuloina ovat eläinfiguurit, jotka voisi halutessaan maalata (maalausohjeet tulevat pelin mukana). Pelilauta ja eläinfiguurit ovat melko isoja. Meillä on suuri pelipöytä, mutta oli lähellä, että peli ei olisi mahtunut siihen. Ehkä pienempikin olisi riittänyt. Tuli väistämättä mieleen, että onko ajateltu  että lapsille on hyvä olla isot ja selkeät komponentit, mikä aavistuksen haiskahtaisi lasten aliarvioinnilta, mutta onhan nämä toki näyttävät ja hienot. Ehkä suurempi vain on hienompaa tai ehkä koko johtuu maalattavuudesta.

My Little Scythe figuuri
Figuurit ovat yksityiskohtineen hienot ja kuvat maalatuista figuista bgg:ssä ovat upeita

Kaikki on laadukasta ja kestävän oloista. Ja insertti (itse asiassa kaksi) on upea sekin, taisi viedä parhaan näkemäni insertin tittelin Quadropolikselta. Kokonaisuudessaan hyvännäköinen peli ja myös lähes kielivapaa. Haastekorteissa ja persoonallisuuskorteissa kuitenkin on englantia. Ensimmäiset voi hyvin lukea yhdessä, kun ne käännetään esiin, mutta persoonallisuuskorttien olisi tarkoitus pysyä salassa. Persoonallisuuskorteista on helppo päätellä mihin palkintoon ne liittyvät, mutta yksityiskohtia ei ymmärrä, jos kieltä ei osaa. Kortteja on kuitenkin vain kahdeksan, joten muutaman pelin jälkeen ne ovat tuttuja.

Säännöt ja pelin kulku:

Sinänsä peli ei ole vaikea, vaihtoehtoja ja sääntöjä on vaan tosi paljon. Peliä lapsille selittäessäni ekaluokkalainen totesi jo liikkumisohjeistuksen jälkeen, että joko pelataan. Sääntöjä oli kerrottuna tuossa vaiheessa ehkä kahdeskymmenesosa. Lopulta kaikki kuitenkin on loogista ja helposti sisäistettävää, eikä kenelläkään ollut ongelmia ymmärtää pelin kulkua tai muistaa sääntöjä ensimmäisessäkään pelissä. Esimerkiksi ystävyyspisteitä menettää ja saa luontevissa kohdissa.

Näin aikuisen näkökulmasta on hivenen tylsää, että kaikesta saa palkintoja. Teet sitten mitä vaan, niin hyvin menee. Jopa häviämällä piirakkataistelussa saa piirakoita tai loitsukortteja, joita tarvitaan tiettyjen palkintojen tavoitteluun. Tasapelit ovat pelissä tavallisia, niin kertoo ohjekirjakin ja tasapelin sattuessa ystävyyspisteet ratkaisevat. Tavallaanhan on kiva, että kaikki voittavat, ystävyys kukoistaa ja loppuun asti mennään rinta rinnan, mutta kyllä itse tykkään myös ihan aidosti kilpailla. Isompien lasten kohdalla, joille tämä on kuitenkin suunnattu, ei häviämisenkään enää pitäisi olla ihan maailman romahduttava juttu.

Kenelle siis?

Kaikesta huolimatta peli sopii hyvin meidän perheelle, mutta mietin kyllä, miten hyvin se löytää tarttumapintaa yleisemmin (noh, ylistävien arvioiden perusteella hyvin). Sanoisin, että perheet, joissa on ala-asteikäisiä lapsia on varmastikin kohderyhmänä ja taitaa olla niin, että vanhemmilta täytyy peliharrastusta löytyä. Jos lautapelejä pelaamaton aikuinen yrittäisi sisäistää säännöt, niin se ei kyllä onnistuisi tuosta noin vaan, ja peliä opettelevilla lapsillakin olisi hyvä olla pelitaustaa lastenpelien lisäksi perhepelien puolelta. Tosin: peli ei lopulta varsinaisesti ole vaikea – meidänkin lapset osaavat hyvin keskenään pelata, ainoastaan haastekorttien englanti tuottaa vaikeuksia.

Oli lähellä, että olisin kokeillut peliä myös peliharrastajaporukalla: ehkä peli olisi ansainnut sen. Mutta totta puhuen, en tällä kokemuksella koe, että sillä olisi aikuisten kesken annettavaa. Korjatkaa jos olen väärässä. (Netin keskustelujen mukaan tämä on myös äärettömän hyvä aikuisten kesken.. Ylistystä joka suunnasta.)

My Little Scythe lautapeli
Meillä peli pääsi pöytään koko perheen kesken. Taapero tyytyi tutkimaan figuureja.

Loppukaneettina kuitenkin, että itse koen peliä pelatessani pelaavani lastenpeliä, joten herää kysymys, miksi ei pelattavaksi perheen kesken valittaisi tämän sijaan jotain ”oikeaa/tavallista/aikuismaista/keksi-tähän-parempi-adjektiivi” perhepeliä, kun se hyvin jo mahdollista on. Siitä itse nauttisin ehkä aavistuksen enemmän. Toisaalta kuitenkin kiva, että on tehty perhepeli nimenomaan vähän nuorempia lapsia ajatellen. Miksipä siis ei välillä valittaisi peliä pöytään rehellisesti heidän näkökulmastaan. Ja bonuksena ehkä opin helpommin sen Scythenkin nyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: