Quadropolis: kaupungin rakentelua

Quadropolis (2016) on lautapeli, jossa arkkitehtien avulla rakennetaan kaupunkia. Kaupungissa on mahdollista olla tehtaita, kauppoja, kouluja, asuinrakennuksia jne. ja näistä pitäisi rakentaa menestyvä combo.

Quadropolis lautapeli kansi

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30-60 min

Mistä on kyse?

Pelissä on kaksi eri pelitapaa, Classic ja Expert. Näillä saadaan aikaiseksi hyvin eri tyyliset pelit.

Classic-pelitapa:

Jokaisella pelaajalla on neljä hauskan näköistä arkkitehtiä numeroilla 1-4. Lisäksi pelaajilla on pelialustat, joissa on paikkoja rakennuksille. Keskellä pöytää on rakennusten reservi, johon kutakin pelivaihetta (4) varten asetellaan valittavana olevat rakennukset 5×5 ruudukkoon.

Quadropolis lautapeli
Peli käynnissä. Keskellä ovat reservilaatat ja ylä- ja alareunoissa pelaajien omat alustat.

Pelin toiminnot ovat suoraviivaiset. Vuorollaan pelaaja:

  1. Käyttää yhden arkkitehdin ottaakseen rakennuslaatan reservilaudalta ja siirtää urbanistinappulan ottamansa laatan tilalle.
  2. Asettaa laatan pelialustalleen arkkitehdin numeron mukaiselle riville/sarakkeeseen. Kerrostalolaatan voi lisäksi asettaa numeron mukaiseksi kerrokseksi olemassaolevaan taloon.
  3. Ottaa mahdolliset laatan antamat resurssit (asukkaita ja energiaa) sekä mahdollisen aloittajan nappulan, mikäli laatta oikeuttaa siihen. Sitten on seuraavan pelaajan vuoro.

Kun kaikki arkkitehdit on pelattu, jäljellä olevat laatat siirretään reservistä pois, ja tilalle ruudukkoon laitetaan seuraavan vaiheen laatat. Arkkitehdit palautuvat pelaajille. Pelaaja, jolla on aloittajan nappula, alottaa seuraavan vaiheen, joka pelataan samoin kuin ensimmäinen. Vaiheita on neljä, jonka jälkeen peli loppuu, ja lasketaan pisteet.

Laatan ottamisessa on rajoituksia. Arkkitehti pelataan aina jonkun rivin tai sarakkeen kohdalle, ja tuolta riviltä/sarakkesta poimitaan järjestyksessään arkkitehdin numeron mukainen rakennus. Arkkitehti jää paikoilleen ja samaan kohtaan ei voi laittaa uutta arkkitehtiä. Edellisen pelaajan valitseman rakennuksen kohdalla on urbanistinappula, jota kohti pelattava arkkitehti ei saa osoittaa.

Quadropolis lautapeli
Vihreää arkkitehtia ei voi asettaa yhden sarakkeen verran vasemmalle, koska se ei saa osoittaa urbanistinappulaa

Rakennuslaatoista saa pisteitä eri tavoin. Jotta niistä saisi pelin lopussa pisteitä, ne täytyy aktivoida asettamalla laatalle energiakartio tai asukas. Esimerkiksi kerrostalot antavat pisteitä sen mukaan montako laattaa on pelattu päällekkäin, kaupoista saa pisteitä asiakkaiden (laatalle pelatut asukkaat) lukumäärän mukaan, tehtaat palkitsevat ympäröivistä kaupoista ja satamista, koulut siitä moneenko pelilaudan neljännekseen niitä on rakennettu jne. Yli jääneet energiakartiot ja asukkaat ovat miinuspisteitä.

Quadropolis lautapeli laattoja
Classic-pelitavassa pelissä on kuusi rakennustyyppiä: tehtaat, kerrostalot, puistot, satamat, koulut ja kaupat.

Expert -pelitapa

Expert-pelitavassa pelaajien omat pelilaudat ovat yhden sarakkeen verran suurempia, laudalla alueita on viisi ja joka alueella on numerot 1-5. Pelivaiheita expert-pelitavassa on viisi, eli reservialueen rakennukset vaihtuvat viidesti.

Suurin ero peli tavoissa on, että Expert-pelissä arkkitehdit ovat yhteisiä ja numeroltaan 1-5. Vuorollaan pelaajat valitsevat käyttämänsä arkkitehdin näistä yhteisistä, ja pelaaja voi siis käyttää saman numeron useasti, mutta toisaalta ne voivat loppua ennen kuin pelaaja ehtii niitä käyttää.

Pelissä on kaksi uutta rakennustyyppiä: toimistotornit ja monumentit. Toimistotorneista pisteitä saa sekä tornialueen laajuuden että tornien korkeuden perusteella. Monumentit antavat pisteitä sen mukaan millaisia ympäröivät laatat ovat: niistä voi saada jopa miinuspisteitä.

Quadropolis lautapeli expert laatat
Expert-pelitavan lopputilanne: kuvassa näkyy myös monumenttilaatta ja toimistotornilaattoja

Kokemuksia pelistä

Peli on hyvän näköinen, erityisen hienoja ovat läpikuultavat meeplet ja energiakuutiot. Kansikuvasta tulee vähän lastenpelifiilis, mikä sinällään johdattaa kivasti rennon ja kevyen pelin pariin. Pelaajien omat pelilaudat ovat ohutta pahvia, mistä pieni miinus – mielelläni olisin pelannut vähän paksummilla laudoilla. Lasten kanssa kun paljon pelaa, miettii aina miten peli kestää rajumpaa käsittelyä.

Pelin ja joka vaiheen alussa reservilaudalle täytyy asetella 25 laattaa. Tässä on melkoinen asettelu, ja varsinkin kaksin- ja kolminpelissä vaivaa lisää, että tietyt laatat jätetään nurinpäin. Onneksi pelilaatikon insertti on tosi hyvä ja kaikelle on paikkansa. Palat on sentään näppärä ottaa laatikosta ja palauttaa sinne. Ohjeiden mukaan ne olisi pitänyt ensin sekoittaa pussissa ja sitten nostella laudalle, mutta olihan tuossa ihan riittävästi puuhaa ilman pussiakin, joten ingnorattiin se.

Quadropolis lautapeli insertti
Onneksi insertissä on selkeät paikat kaikelle, ehkä paras tähän mennessä näkemäni insertti

Opettelin Classic-pelin 7-vuotiaamme kanssa, joka vaati heti perään Expert-pelin kokeilemista. Kumpikin pelitapa sujui häneltäkin hyvin (myönnettäköön, että hän vei ensimmäisen pelin), mutta opettelun kannalta Classic oli kyllä hyvä. Vaikea ei paljon pelaavan ekaluokkalaisen mielestä ollut kumpikaan. Voisin kuvitella, että yleisesti lapsille ja vähemmän pelaaville aikuisille Classic olisi ainakin alkuun hyvä. Classic-pelin pisteytysapulappusissa on myös selkeät kuvat, mikä helpottaa hahmottamista, kun Expert-version lapusta ne tilanpuutteen vuoksi puuttuvat. Meidän perheessä helpommalle Classic-pelille ei niinkään ole käyttöä, mutta kiva kuitenkin, että peliversioita on kaksi ja molemmat toimivat. Se mahdollistaa pelailun erilaisissa porukoissa.

Säännöt ovat mukavan helpot ja oikeastaan vain toimistotornien pisteytys Expert-pelitavassa vaati vähän ajattelua ennen sen sisäistämistä. Toiminnot vuorolla ovat myös selkeät ja yksinkertaiset (toki laatan asettaminen hyvin pisteitä tuovaan paikkaan on oma taiteenlajinsa). Ainoa, mikä meinasi väliin unohtua, oli urbanistinappulan siirto juuri otetun laatan kohdalle.

Pelissä pähkäillään oikeastaan kolmea asiaa: miten laatat pitäisi asetella laudalle pisteiden maksimoimiseksi, miten saada laattojen aktivoimiseksi tarvittavat resurssit ja miten saada otettua oikeat laatat. Jälkimmäiseen vaikuttaa muiden pelaajien toiminta.  Classic-versiossa muut voivat viedä juuri haluamasi laatan, Expert-pelitavassa riskinä on lisäksi, että toiset käyttävät haluamasi arkkitehditkin.

Quadropolis lautapeli Expert
Nelinpelissä arkkitehdeillä on reservilaudan ympärillä ruuhkaa: vielä 7 pitäisi mahtua ennen kuin tämä vaihe loppuu

Kaksinpeli on lyhyt ja helposti tulee fiilis, että peli loppuu vähän ennen aikojaan. 3-4 pelaajalla peli kestää pidempään (vuoroja tulee joka pelaajalle toki aina sama määrä riippumatta pelaajamäärästä) ja siihen pääsee sisään vähän paremmin, jolloin se tuntuu mielekkäämmältä. Expert-tavassa huomasi myös, että laattoja saa helpommin, kun apuna on enemmän arkkitehtejä. Kaksinpelissä jokin arkkitehtinumero saattaa loppua ennen kuin ehdit ajatella sitä edes tarvitsevasi. Lopputulemana: kiva ja helppo peli perheen kanssa pelailuun. Harrastajapöytään valitsisin ehkäpä jonkun muun, mutta toiveesta tätäkin pelaan mielelläni.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: