Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

The Fox in the Forest – tikkipeli kahdelle

The Fox in the Forest (2017) on tikkipeli, joka tarttui mukaan Helsingin reissulta puhtaasti siksi, että sitä suositeltiin lautapelikaupassa hyvänä kaksinpelinä. Se onkin nimenomaan vain kahdelle pelaajalle tarkoitettu korttipeli.

Edellisestä fyysisestä käynnistä lautapelikaupassa oli vierähtänyt aikaa neljä vuotta, se tapahtui vuonna 2014. Verkkokaupoista on sentään tullut tilailtua välillä. Ostettiin myös Dragon’s Hoard ja Guns & Steel – A Civilization Card Game avattuina poistopöydästä, nämä olivat ehkäpä jotain testikappaleita. Vain korttipelejä näköjään tarttui tällä kertaa mukaan, liekö syynä se, että hyllystä alkaa loppua tila..

Ikäsuositus: 10+
Pelaajamäärä: 2
Peliaika: 30 min

Mistä on kyse?

The Fox in the Forest on siis tikkipeli kahdelle. Maita paikassa on kolme (kellot, kuut ja avaimet), ja joka maassa on 11 korttia. Parittomissa korteissa on erikoistoimintoja, jotka aktivoituvat, kun kortin pelaa.

The Fox in the Forest kortit

Valtti käännetään näkyviin kierroksen alussa. Tikin aloittaja määrää kortillaan maan, jota täytyy pelata. Jos toisella ei tätä maata ole, hän voi pelata myös muuta maata. Korkeimman valtin (samaa maata kuin alkuun käännetty) pelannut voittaa tikin aina ja mikäli valttia ei ole pelattu, voittaa korkeampi tikin aloittajan pelaaman maan kortti. Erikoiskorteilla voi mm. vaihtaa valtin, vaihtaa kädestään kortin tai antaa tikin voittajalle lisäpisteen. Tikin voittaja aloittaa seuraavan tikin, jollei erikoiskortti määrää toisin. (Tähän todettakoon, että tikkipelien termit voi olla vähän hukassa, hyvin ollaan silti saatu pelattua :D)

Kierroksen alussa jaetaan 13 korttia ja kun ne kaikki on pelattu, lasketaan pisteet. Pisteitä saa voitettujen tikkien määrän mukaan. Juju on siinä, että 0-3 voitetulla tikillä ja 7-9 voitetulla tikillä saa 6 pistettä, kun taas 10-13 voitettua tikkiä ei anna pisteitä lainkaan. 4-6 voitettua tikkiä antavat 1-3 pistettä. Tavoite on siis joko hävitä lähes kaikki tikit tai voittaa niitä sopivasti, muttei liikaa. Kierroksia pelataan kunnes, joku saavuttaa 21 pistettä ja peli päättyy.

The Fox in the Forest pisteytys
Yksi voitettu tikki lisää ja pisteitä olisi tullut 6. Nyt jäin kolmeen.

Kokemuksia The Fox in the Forestista

Peli tuo mieleen lapsuudesta pelit mummun kanssa. Pöydässä ei paljon puhuttu, kello tikitti seinällä, molemmat miettivät ja välillä lyötiin kortti. The Fox in the Forest on juuri sellainen hyvällä tavalla perinteinen korttipeli, vie mukanaan ja pakottaa miettimään valintojaan hiljaisuudessa. Onneksi kortteja ei pelin alussakaan ole kädessä kuin 13, joten ihan loputonta pohdiskelua tästä ei kuitenkaan seuraa. Kokonaispituudeksi pelille on merkitty 30 minuuttia ja se pitää hyvin paikkansa.

Kuvitukseltaan kortit pohjautuvat satuun, jonka voi lukea pelin verkkosivuilta, mutta kuvituksen lisäksi muuta yhteyttä satuun ei ole. Toki oli kiva tietää mikä ajatus kauniin kuvituksen takana on. Erityisesti pelin laatikon kuvitus on upea, korteissa väritys on jotenkin vaisu.

Takana on nyt muutama pelikerta ja peli toimii erinomaisesti. Perheen toinen aikuispelaaja ei tykännyt valtinvaihtokortista, koska se pilaa korttien laskemisen. Itse taas tykkäsin, kun oman strategiansa voi rakentaa juuri valtin oikea-aikaiselle vaihdolle (en ole itse muutenkaan niin hyvä korttien laskija). Mutta lopputulema myös puolisolta oli, että hyvä pelihän tämä. Peli on helppo oppia, mutta erikoiskorttien strategisten mahdollisuuksien syvällisempi ymmärtäminen vaatii kyllä useamman pelin.

The Fox in the Forest tikkipeli
Vitonen voittaa ykkösen, mutta ykkösen pelannut saa silti pelata seuraavan kortin: se on joutsenkortin ominaisuus.

Erikoiskortit toimivat hyvin, mutta pisteytyshän tässä se paras koukku on. Alkuun pitää päättää yrittääkö tällä kertaa voittaa monta tikkiä vai ehkä sittenkin hävitä lähes kaikki. Ahne ei saa kuitenkaan olla, jotta pisteet eivät mene nollaan. Ja vastustajan voitettujen tikkien määrää pitää tarkkailla myös ja välillä mahdollisesti pakottaa toinen voittamaan. Itseni piti pari peliä pelata, että sain aivoni nyrjäytettyä niin, että välillä olisi hyvä hävitäkin.

Loppukaneettina: The Fox in the Forest on hyvä peli pienessä helposti mukana kulkevassa laatikossa. Jos tykkäät tikkipeleistä ja kaipaat nimenomaan kaksinpeliä, niin tässä olisi. Meillä tästä tulee todennäköisesti vakio-reissupeli. Kun lapset nukkuvat, voi matkalaukusta kaivaa tämän.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: