Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

The Build Up – tornin rakentelua porukalla

The Build Up (2018) on näppäryyttä vaativa lautapeli, joka voitti Suomen Leluyhdistyksen Vuoden partypeli 2018 -palkinnon. Ajattelin sen tästä syystä ansaitsevan ihan oman esittelynsä. Kaikki finalistit esittelin jo aiemmassa postauksessa. Pääsin kokeilemaan lautapeliä Vuoden peli -kuluttajaraadissa.

Ikäsuositus: 6+
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 15 min

The Build Up Vuoden partypeli 2018 kansi

Mistä on kyse?

Pelissä on laattoja, puusylintereitä ja kolme noppaa. Laatoista ja puusylintereistä kootaan yhteistä tornia. Pelin häviää se, joka kaataa tornin. Tällöin peli myös päättyy.

Jokainen pelaaja saa eteensä kaksi laattaa. Laatoissa on värillisiä merkkejä, jotka määräävät puusylinterien paikat sekä merkkejä, jotka kertovat millä tavoin laatta torniin asetetaan, esimerkiksi seisten tai vasemmalla kädellä. Pelissä on myös kaksi yhteiskäytössä olevaa laattaa.

The build up laatat
Laatoille asetetaan puisia sylintereitä

Vuorossa oleva pelaaja heittää noppia, jotka määräävät minkä väristen merkkien päälle sillä vuorolla puusylintereitä laitetaan. Pelaaja myös päättää kuka/ketkä sylintereitä omien tai yhteiskäytössä olevien laattojen päälle asettaa. Kun laatta täyttyy sylintereistä, se täytyy puusylintereineen asettaa yhteisen tornin huipulle. Laatan asettanut pelaaja ottaa sitten eteensä tai yhteiseen käyttöön uuden laatan täytettäväksi.

Kokemuksia pelistä

Peli näyttää kivalta ja viimeistellyltä. Ihan kaikkea ei kuitenkaan ole mietitty. Punainen ja oranssi väri ovat sekä nopissa että laatoissa hyvin lähellä toisiaan enkä oikein meinannut erottaa niitä toisistaan. Tämä olisi ollut helppo korjata valitsemalla väri toisin tai lisäämällä sekä noppiin että laattoihin eri värejä edustamaan lisäksi symbolit. Pimenevässä syysillassa tarvitaan siis tunnelmallisen kynttilän lisäksi tai sijasta hyvä valaistus.

Koin ongelmalliseksi, että vuorossa oleva pelaaja päättää kuka/ketkä puusylinterit asettaa ja mihin. Käytännössä tämä mahdollistaa sen, että joku pelaajista määrätään häviämään, eli että kaikki yhteistuumin määräävät jonkun tietyn pelaajan laittamaan puusylintereitä laatoilleen koko ajan. Tai että joku ei joudu/pääse laittamaan niitä laatoilleen koko pelissä lähes lainkaan, jos vaikkapa pelissä on mukana joku, jota toiset eivät niin tunne eikä siksi tule valituksi.

Porukassa, joka jakaa toisilleen vuoroja tasapuolisesti, ongelmaa ei tietenkään tule ja peli sujuu varmasti kivasti. Varsinkin, jos peliporukassa on käsistään yhtä näppäriä pelaajia. Lisäksi ideoimme monia kotisääntöjä, joilla tätä voisi pelata (esim. omalla vuorolla laitetaankin puusylintereitä omille laatoille).

Täytyy myöntää, että tämä peli ei ollut ollenkaan oma suosikkini voittajaksi, ennemminkin päinvastoin, yllätyin. Cobra Paw oli oma suosikkini. Ilmeisesti The Build Up toimii kuitenkin hyvin monenlaisella porukalla, kun se voittoon asti ylsi, kunhan peliporukkaa valitessa huomioi, että pelin ytimessä on nimenomaan toisten kiusaaminen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: