King of Tokyo – mäiskintää hirviöiden ystäville

King of Tokyo on Richard Garfieldin palkittu lautapeli vuodelta 2011. Meillä tämän olemassaolo on aiemmin sivuutettu, koska teema on yksinkertaisesti jotain, mikä ei uppoa minulle ollenkaan. Lyhykäisyydessään: hirviöt taistelevat Tokion herruudesta. Moni tätä kuitenkin suositteli nimenomaan lasten kanssa kivaksi peliksi, ja kun lisäksi huomasin, että Dungeon Rushin hirviöt olivat hitti, niin lainasin tämän kirjastosta ilahduttamaan perheen 6-vuotiasta hirviöiden ystävää.

King of Tokyo paketti

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-6
Peliaika: 30+

Mistä on kyse?

Jokaisella pelaajalla (hirviöllä) on alkuun 10 pisteen edestä terveyttä ja 0 voittopistettä. Pelin voittaa se, joka saavuttaa ensimmäisenä 20 voittopistettä tai on ainoana hengissä. Hirviö kuolee, jos terveys putoaa nollaan. Terveydestä ja voittopisteistä pidetään kirjaa pyöritettävillä kiekoilla.

Vuorollaan pelaaja heittää kuutta noppaa yatzyn tyyliin. Haluamansa nopat saa heittää kahdesti uudelleen. Nopista voi saada voittopisteitä, elämiä, energiakuutioita tai hyökkäyksiä.

King of Tokyo nopat
Hyvän kokoiset nopat

Pelilaudalla on Tokion kaupunki. Hirviö, joka ensimmäisenä hyökkää, siirtyy Tokioon ja tämän jälkeen hyökkäykset pelissä toimivat siten, että jos olet Tokiossa hyökätessäsi, hyökkäät kaikkia muualla kuin Tokiossa olevia vastaan ja jos et ole Tokiossa  hyökkäät Tokiossa olevaa vastaan. Hyökkäyksen kohde menettää hyökkäysten verran elämiä. 5-6 pelaajalla Tokioon mahtuu kaksi hirviötä.

Nopista saa elämiä, mutta vain, jos et ole Tokiossa. Tokiossa ollessasi et voi parantaa itseäsi. Tokiosta pääsee pois, kun joku hyökkää: tällöin saat päättää tuletko pois vai jäätkö. Mikäli tulet pois, tulee hyökkääjä tilallesi. Miksi Tokiossa pitäisi sitten olla? Tokioon menosta saa voittopisteen ja mikäli pysyt siellä kokonaisen kierroksen, eli aloitat vuorosi siellä, saat kaksi voittopistettä.

Energiakuutioilla voi ostaa kortteja, joilla saat esimerkiksi saman tien elämiä tai voittopisteitä tai vaikkapa loppupelin ajaksi erikoisvoimia.

Kokemuksia pelistä

Teema ei tosiaan minulle oikein uppoa, mutta lasten ja nähtävästi puolisonkin mielestä oli melkoisen päheetä kisata Tokion herruudesta taistelevilla pahvisilla jättihirviöillä, jotka vieläpä pysyivät jalustoiden ansiosta pystyssä. Tähän mennessä minkään muun pelin komponentit eivät ole saaneet 6-vuotiasta näin riehaantumaan (osin sekä hyvässä että pahassa).

King of Tokyo -peli käynnissä

Peli on oikein viihdyttävää nopanheittelyä ja syvyyttä siihen on saatu energiakuutioilla ostettavilla korteilla. Meidän kirjastoversiossa kortit olivat englanniksi, mikä toi vähän haastetta lapsille, mutta kun uudet kortit kävi läpi niiden ilmestyttyä peliin, niin hyvin selvittiin.  Kortteja on paljon, joten pelikerroista tulee hyvin erilaisia. Aika tappava yhdistelmä tuntui olevan esimerkiksi myrkkykäärme ja kutistussäde, joita käytetään apuna hyökätessä: Myrkky heikentää terveyttä ja kutistussäde vähentää heitettäviä noppia.

Peli on kestoltaan mukavan lyhyt ja pelejä voi helposti pelata muutaman peräkkäin. Pari kertaa kuitenkin kävi tosin niin, että joku pelaajista putosi pois jo alkuvaiheessa, mikä ei ollut kovin kivaa, ainakaan lapsipelaajista.

Kuvittelisin, että tämä voisi olla hitti isommallakin lasten tai nuoret porukalla, jos vaan hirviöt kiinnostavat. Voisin ostaa tämän omaan hyllyyn, jos jossain tulee vastaan tai ehkäpä pykälää monimutkaisemman King of New Yorkin tämän sijaan, kun tämä jo tuli testattua.

Todellisuuspako-blogista löytyy muuten Richard Garfieldin haastattelu. Kannattaa käydä lukaisemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: