Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Ubongo 3D – vai ehkä sittenkin kaksiulotteisena?

Ubongo on kiva, leppoisa perhepeli. Ostimme 3D-version vuosia sitten ajatuksena, että se sopisi samanlaiselle kohderyhmälle ja toimisi myös lautapelejä harrastamattomassa porukassa kivana ajanvietteenä. Noh. Väärässä olimme – siitä lisää alempana.

Ubongo 3D

Mistä Ubongoissa on kyse?

Ubongo on julkaistu vuonna 2003 ja sen jälkeen siitä on julkaistu eri versioita, joista oma lempparini on Ubongo Extreme, josta voi käydä lukaisemassa Lautapelioppaasta. Ubongoissa on pelilautoja, joissa on jokin muoto, ja tähän muotoon on aseteltava tietyt palaset tiimalasin hiekan valuessa. Jos ratkaisun ehtii saada ajoissa valmiiksi, saa palkaksi timantteja. Eri versioissa palojen muoto sekä palkitsemistimanttien saaminen ja pisteytys poikkeavat toisistaan.

C64FCAF5-86C5-4946-8439-B7D653D4C115
Ubongoa kaksiulotteisena

3D Ubongo lyhykäisesti

Ikäsuositus: 10+
Pelaajamäärä: 3-6
Peliaika: 90 min

3D Ubongo on vuodelta 2009. Siinä on litteiden laattojen sijasta kolmiulotteisia palikoita, joista on rakennettava kahden kerroksen korkuinen muoto, jonka pelilauta määrää. 3D Ubongossa pelilaudoissa on kaksi puolta, kuten perus-Ubongossakin: helpompi kolmen palikan puoli ja vaikeampi neljän palikan puoli.

Ubongo 3D palikat
Noppa ratkaisee mitkä palat kuvioon sovitetaan.

Kun tehtävän ratkaisee annetussa ajassa, saa ensimmäinen ratkaisija arvokkaan timantin sekä satunnaisen timantin pussista. Toisena tehtävän ratkaissut saa vähemmän arvokkaan timantin sekä satunnaisen timantin pussista. Loput tehtävän ratkaisseet saavat vain satunnaisen timantin pussista. Lopussa nämä timantit lasketaan ja muutetaan pisteiksi.

Kokemuksia pelistä

3D Ubongo on todella haastava. Pulmat ovat jopa liian vaikeita. Peli on meillä hyllyssä, mutta on päässyt pelipöytään harvoin juuri edellä mainitusta syystä. On ollut pelikertoja, jolloin joku pelaajista ei ole koko pelin aikana saanut ratkaistua yhtäkään pulmaa, vaikka ollaan käytetty helpompaa puolta. Se ei ole kivaa kyseiselle pelaajalle, muttei oikein muillekaan. Pelin mukana tulee myös pulmien ratkaisut, mikä kuvaa hyvin vaikeustasoa. Itse selvitän noin puolet vaikeamman tason pulmista aikarajassa, mutta silti jokaisessa pelaamassani pelissä turhautuminen on ollut päällimmäinen tunne: turhautuminen omaan peliin sekä yleisfiilis porukan kesken.

Ubongo 3D: Ubongo!
”Ubongo!”

Itse pulmat ovat hauskoja, mutta niiden ympärille rakennettu peli ei oikein toimi, koska tasoerot ovat ongelma. Pulmia ratkotaan kyllä yhtä aikaa, mutta hiljaa ilman vuorovaikutusta ja ilman oikeaa kilpailua. Tämä kuuluu peleihin, joissa kärjistetysti joku yksinkertaisesti vain on toista parempi, kerrasta toiseen. Ja joku epäonnistuu, kierros kierrokselta. Turhauttavaa, ja jopa nöyryyttävää. Ja parin kierroksen jälkeen pelin lopputulos on arvattavissa.

Oikeassa porukassa tai yksin (!) tämä peli kuitenkin voisi hyvinkin toimia. Palikoita on kiva pyöritellä, ja myös lapset tykkäävät helpomman puolen pulmista ilman aikarajoitetta. Mutta tämä ei tosiaankaan ole peli, jonka esittelisin lautapelejä pelaamattomille kavereilleni – heidän reaktionsa tämän jälkeen todennäköisesti olisi, ettei ikinä enää minkäännäköistä peliä, kiitos. Tähän tarkoitukseen helposti lähestyttävä perus-Ubongo sen sijaan on hyvä ja toimii, vaikka mukana olisi lapsiakin. Se pääsi myös lasten kesän 2018 top-5 listalle.

Advertisement

2 thoughts on “Ubongo 3D – vai ehkä sittenkin kaksiulotteisena?

Add yours

  1. Lautapelioppaaseen menevä linkki pyörähtää muuten Googlen kautta.

    Kokoelmissani on pyörähtänyt useimmat Ubongot ja ainoa, joka on jäljellä on perusmalli, eikä sitäkään koskaan pelata. Mukaviahan näitä on pähkäillä, mutta käytännössä nämä – ja useimmat muut tällaiset puzzlepelit – eivät vain toimi peleinä pelaajien tasoerojen vuoksi.

    Tykkää

    1. Linkki korjattu, kiitos huomiosta. Perus-Ubongo toimii meillä lasten kanssa niin, että 6-v pelaa helpommalla puolella, muut vaikeammalla. Tykkään, että taitopelissä on helppo keino tasata eroja. Lisäksi se on helppo perustella lapsille tyyliin aikuisten puoli ja lasten puoli. 3D:ssä tämäkään ei toimi edes aikuisten kesken, koska jos ei onnistu, niin ei onnistu välttämättä helpompikaan puoli. Lisäksi perus-Ubongossa pisteytys on sen verran satunnainen, että se tasaa peliä väkisinkin ja ja toisaalta outo, että meillä se jää sivuosaan. Kaikki saa pikku onnistumisia ja kaikilla on kivaa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: