Carcassonne korttipeli (Cardcassonne)

Carcassonne korttipeli on vuosien varrella päätynyt meidän perheen aikuisten pelipöytään säännöllisen epäsäännöllisesti. Pelin englanninkielinen nimi on nokkelasti Cardcassonne. Carcassonnesta korteilla ei kuitenkaan ole lähellekään kysymys, vaan korttipelistä, joka on teemaltaan tai ainakin kuvitukseltaan Carcassonnea.

Ikäsuositus: 8+
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 30-45 min

Carcassonne korttipeli

Mistä on kysymys?

Pelin pistelaskulaidan reunassa on paikat neljälle eriväriselle korttiriville. Ennen pelin alkua korttipakasta jaetaan kymmenen korttia väriään vastaaville riveille (värit vastaavat kuvitukseltaan teitä, luostareita, kaupunkeja ja peltoja, kuten Carcassonnessa). Pelaajat saavat kaksi seuraajaa, joista toinen on pistelaskunappula. Peli on valmis alkamaan.

Kierroksen alussa pelaajat saavat käteensä 4-6 korttia riippuen pelaajien määrästä. Kierroksella pelaaja saa useita vuoroja, joiden aikana hän joko asettaa kädestään kortin oikean värisen korttirivin päähän tai laittaa seuraajansa korttirivin päähän merkiksi siitä, että riviin siihen asti laitetut kortit pisteytetään hänelle kierroksen päätyttyä. Joka kierros ensimmäiset kortit pelataan kuitenkin nurinpäin, jolloin rivien värisääntö ei päde.

Carcassonne korttipeli käynnissä
Autenttinen kuva sohvapelistä.  Pistelaskulaudan vieressä ovat korttirivit. Punainen ja vihreä ovat jo varanneet rivinsä. Alakulmassa ovat vihreän kaupunkikorttien arkku ja eläinkortit.

Kun kaikki pelaajat ovat asettaneet yhden seuraajansa ja kaikki korttinsa, kierros päättyy. Valitut korttirivit pisteytetään ja jaetaan kortit uudelle kierrokselle, kunnes kaikki kierrokset on pelattu. Kierrosten määrä riippuu pelaajien määrästä.

Pisteitä saa neljän tyyppisistä korteista:

  • Ihmiskorteista saa kierroksen päätyttyä pisteitä korteissa olevien numeroiden summa * ihmiskorttien määrä. Kortit laitetaan poistopakkaan.
  • Eläinkorteista saa lajikohtaisesti pisteitä niiden lukumäärän perusteella pistetaulukon mukaisesti. Eläinten lukumäärään lasketaan mukaan myös aiemmilla kierroksilla kerätyt eläinkortit, mutta pisteitä saa vain niistä lajeista, joita rivillä sillä kierroksella on. Eläinkortit jäävät pelaajan eteen pelin loppuun asti.
  • Rakennuskortit laitetaan pelaajan aarrearkkulaatan alle piiloon, eikä niitä saa kurkkia. Ne pisteytetään pelin lopuksi sarjoittain. Neljä eriväristä rakennusta on täysi sarja, mutta myös vajaista 2-3 erivärisen rakennuksen sarjoista saa pisteitä.
  • Jokerikortit vastaavat joko eläin- tai rakennuskorttia tai antavat suoraan 10 pistettä.
Carcassonne korttipeli: eläinkortit
Eläinkortit kertyvät pinoihin pelin aikana, ja aiempien kierrostenkin eläimistä saa pisteitä

Väärinpäin pelatut ”väärän väriset” kortit voi käyttää normaaleina eläin- tai rakennuskortteina tai niistä voi ottaa 10 pistettä ja poistaa pelistä. Ihmiskorttien kohdalla jälkimmäinen on ainoa vaihtoehto.

Kokemuksia pelistä

Peli on Coloretton ja Zooloretton tapainen peli. Näistä ensimmäistä tuli pelattua paljon kymmenisen vuotta sitten ja jälkimmäinen on lastemme suosikkeja. Molemmissa rakennetaan hyvää settiä itselle otettavaksi samalla huomioiden, että toinen voi viedä sen ennen sinua. Carcassonne korttipelissä pistemekanismi on kuitenkin monimutkaisempi, siksi emme lapsille (6 ja 8) ole tätä vielä esitelleet. Myös Carcassonneen verrattuna pitäisin korttiversiota monimutkaisempana. Perus-Carcassonnea (ja erityisesti Kivikautta) meillä on pelattu viisivuotiaasta alkaen, mutta tässä 8+ pitänee hyvin paikkansa.

Peli tuntuu meillä toimivan oikein hyvin kahdestaan. Boardgamegeekin pelisivulla sitä pidetään sopivana lähinnä 3-5 pelaajalle. Kaksinpelissä on hauskaa, kun saa keskittyä lukemaan kanssapelaajansa suunnitelmia. Peli on ensikierrosten jälkeen yllättävänkin intensiivinen, kun kilpaillaan samasta rivistä (vai kilpaillaanko?). Vieläkö uskallan laittaa yhden kortin vai joko toinen sen sitten vie? Useammallakin pelaajalla peli kyllä toimii, mutta siinä ei yhtä intensiivistä tunnelmaa synny, kun on pakkokin varmistella omia valintojaan, etteivät toiset ehdi ensin.

Carcassonne korttipeli: rivi valittu
Vihreä valitsi rivin ensin

Peli on mukavan kevyt ja lyhyt, mutta siinä on kuitenkin mahdollista valita erilaisia strategioita: lähdenkö keräämään eläimiä vai keräänkö kaupunkikorteista mukavan pistepotin pelin loppuun? Vai maksimoisinko ihmiskorttien pisteet? Vai vähän sitä sun tätä? Peli ei ole meidän jokaviikkoinen suosikki, mutta päätyy pöydälle (tai sohvalle) kuitenkin useita kertoja vuodessa, joka on enemmän kuin moni muu peli, ja näin on edelleen monen vuoden jälkeen.

Carcassonne-teemasta en oikein pidä. Se tuntuu kovin irralliselta, kun Carcassonnen kaltaisesta pelistä ei ole kysymys. Oikeastaan aseta seuraaja, saa pisteitä -mekaniikka on ainoa mikä muistuttaa Carcassonne-teemasta grafiikan lisäksi. Rivit edustavat teitä, luostareita jne. mutta senkin tajusin vasta tätä tekstiä kirjoittaessani, kun tutustuin kuvitukseen tarkemmin. Voin kuvitella, että peliä on myyty jonkin verran puhtaasti nimen perusteella, vaikka peli olisi voinut pärjätä omillakin ansioillaan. Mutta kuinka paljon pelin pitää muistuttaa edeltäjäänsä, että kanteen voi printata saman nimen?

One thought on “Carcassonne korttipeli (Cardcassonne)

Add yours

  1. Meillä oli juuri se ongelma, että Cardcassonnesta hakemalla haki Carcassonnea, mutta sitä ei löytynyt. Annoimme kortti-Carcassonnelle vain yhden mahdollisuuden ja sen jälkeen se lähti kiertoon. Jos siihen olisi suhtautunut avoimemmin mielin, ehkä siitä olisi pitänyt edes vähän?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: