Catanin uudisasukkaat Junior

Meillä ei ole Catania eikä ehkä tulekaan. Havahduin tähän netin myynti-ilmoituksia selatessani pari päivää ennen kuin törmäsin tähän lasten versioon kirpparilla. Meillä ei ennen tätä peliä ollut myöskään yhtään Klaus Teuberin peliä, ja nyt samalla kirppisreissulla löytyi tämä Catanin uudisasukkaat Junior sekä Uudet löytöretket -peli: tulipahan paikattua aukko pelihyllyssä. Samalla ajattelin, että Catanin uudisasukkaat Junior on ihan hyvä lasten kokeilla pelisivistyksenkin vuoksi. Onpahan pelin mekaniikka jollain lailla tuttu, jos he saavat tilaisuuden kokeilla varsinaista Catania.

Ikäsuositus: 6+
Pelaajamäärä: 3-4
Peliaika: 30 min

Catanin uudisasukkaat Junior

Mistä on kysymys?

Catanin Uudisasukkaat Junior on yksinkertaistettu versio Catanista hieman eri teemalla. Kylien ja teiden sijaan rakennetaan laivoja ja merirosvoleirejä, ja rosvon sijaan siirrellään merirosvohaamua.

Pelilaudalla on resurssialueita, joiden sisällä on numeroita 1-5. Lisäksi on merirosvohaamun linnan alue. Alueet ovat kuusikulmioita, joiden kulmissa on paikat merirosvoleireille. Pelaajalla on merirosvoleirejä sekä laivoja. Lisäksi peliin kuuluu resurssialueita vastaavat resurssikortit (sapeli, rommitynnyri, kultasäkki, puu ja villa), Coco auttaa -kortit ja satamakortit.

Catanin uudisasukkaat Junior: pelilauta

Vuorollaan pelaaja heittää noppaa, joka kertoo mitä resurssia tai resursseja pelaajat saavat. Nopan määräämän alueen reunoilla olevat leirit saavat kyseisen alueen resurssia. Jos nopasta tulee kutonen, saa pelaaja siirtää merirosvohaamua haluamaansa alueeseen laudalla – tämä alue ei anna resursseja ennen kuin haamu taas siirtyy.

Sen jälkeen pelaaja voi vaihtaa resurssikortteja toisiin ja/tai ostaa niillä laivan, leirin ja/tai Coco auttaa-kortin. Merirosvoleiristä pitää aina matkustaa laivalla ennen kuin voi rakentaa seuraavan leirin, eli rakentaminen tapahtuu järjestyksessä leiri-laiva-leiri-laiva-… Coco auttaa-korteista voi saada mm. ilmaisia leirejä, resursseja tai haamun siirtoja.

Catanin uudisasukkaat Junior: resurssikortit
Resurssikorteilla ostetaan laivoja, leirejä ja Coco auttaa -kortteja

Edellä mainittuun vaihtamiseen on monta tapaa. Vaihtaminen yhden kerran vuorossa torilta suhteessa 1:1, kaupankäynti pelaajien kanssa tai vaihtaminen korttipinoista 3:1 suhteella. Jos onnistuu rakentamaan leirin satamaruutuun, saa satamalaatan, jonka kanssa vaihtosuhde pinoista on 2:1 tietyllä resurssilla.

Catanin uudisasukkaat Junior: kortit
Resurssikortit, Coco auttaa -kortit, satamakortit (nurinpäin) ja tori

Jos Coco auttaa -korteista saa kortin, jolla siirretään merirosvohaamua, pääsee kamppailemaan myös leiripaikasta merirosvohaamun linnassa. Se, jolla kullakin hetkellä on eniten Siirrä merirosvohaamua – kortteja, saa pystyttää leirin merirosvohaamun linnaan tai pitää leirinsä siellä.

Pelin voittaa se, jolla on ensimmäisenä 7 merirosvoleiriä pelilaudalla.

Kokemuksia pelistä

Peli oli helppo opettaa lapsille ja säännöt olivat selkeät. Tosin resurssien vaihtomahdollisuuksia oli tuskastuttavan paljon, joten alkuun emme 3:1 vaihtoa pakasta niin mainostaneet, saati satamia ja 2:1 vaihtoa. Muistuttelimme niistä vasta tarpeen tullen, kun muut vaihtomahdollisuudet olivat jo hallussa.

Peli selvästi innosti lapsia (6- ja 8-v). He rakensivat innoissaan laivoja ja leirejä. Myös Coco auttaa -kortit olivat yllätyksellisyydessään mielenkiintoisia.

Aloittajalla on pieni etu (ensipelissämme aloittaja voitti, mistä tuli pientä napinaa, kun tasoittavia vuoroja ei ollut) ja valkoisen ja keltaisen aloitusleiripaikat näyttäisivät olevan hieman sinistä ja punaista paremmat, koska pelilauta ei ole symmetrinen. Kun aikuinen pelasi sinistä ja/tai punaista, niin eipä siitä ollut haittaa. Tosin tarkkana piti olla, että pääsi alueelle viisi (josta ainoana sai kultasäkkejä), eikä joutunut blokatuksi.

Catanin uudisasukkaat Junior: keltainen voitti
Keltainen voitti

Kultasäkkialue onkin ainoa mihin on kiire. Aloitusleirien paikat on ennalta määrätty, jolloin kaikkia resursseja saa melko tasaisesti ja jos ei, niin torilta löytyy yleensä hyvin vaihdettavaa. Kovin paljon kilpailua ei neljällä pelaajalla syntynyt reiteistä missään vaiheessa, rauhassa sai rakennella.

Epäsymmetrinen pelilauta on korvattu symmetrisellä pelin uudessa versiossa Catan Junior. Siinä on myös yksinkertaistettu resurssien vaihtoa, joka kieltämättä olikin tässä monimutkainen. Tosin resurssien vaihto pelaajien kesken tuntui olevan lasten mielestä hauskaa, ja juuri se on poistettu uuden version peruspelivaihtoehdosta. Uuteen versioon resurssikortit on vaihdettu kaikille näkyviin pahviläpysköihin, joka olisi kyllä helpottanut neuvomista, mutta rikkonut illuusion siitä, että pelaajan strategian salassapysymisellä olisi merkitystä. Ilmeisesti tätä uutta peliversiota ei kuitenkaan ole saatavilla suomeksi?

Meillä on vähän Junior-versioita aikuisten peleistä, ja olin ihan yllättynyt miten kelpo peli tästä oli saatu aikaan. Ihan oikea peli, jossa voi harjoitella resurssien keräämistä jotakin toimintoa varten. Jos hyllyssämme olisi Catan, olisimme ehkä hypänneet tämän välivaiheen yli. Tosin 6-vuotias olisi ehkä ollut turhan nuori Cataniin, joten jos kyseessä olisi lempipelimme, niin opettelua varmasti helpottaisi lyhyempi, helpompi ja grafiikoiltaan hauskempi versio pelistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: